Varíme s Medveďom - Kuracia čorba a kavarma

Tak deti, zase kura. Dávno tu už nebolo, takže je na čase, vrátiť sa k tradícii uverejniť aspoň jeden kurací recept mesačne. Nie, nebojte sa. To vám neurobíme. Tento jednoduchý, nádherne farebný bulharský obed sa mi však natoľko podaril a Medveď pel takú chválu, že mi to dáva smelosť dúfať, že rovnako poteším aj vás, aj keď len virtuálne. Navyše kavarmu, ako jedno z najtypickejších bulharských jedál (popri džuvečoch a musakách) som sľúbil uverejniť už pred dobrými dvomi rokmi a čorba je zas najznámejší typ bulharskej polievky. A samozrejme celého Balkánu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)

Kuracia čorba:

Keďže kura budeme potrebovať na obe jedlá, je ideálne na oba chody vybrať jedno poriadne veľké kura, z ktorého po uvarení malú časť dáme do čorby a zvyšok použijeme do kavarmy.

Na čorbu ďalej potrebujeme:

1-2 veľké hrubostenné farebné papriky, 2 rajčiny, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 2 vajíčka, zväzok petržlenovej vňate, 1 malú smotanu, poriadnu hrsť pevnej cestoviny (mrvenica, široké rezance, slovenská ryža, vrtuľky a pod...), olej, celé aj mleté čierne korenie a soľ.

Obrázok blogu

Kura dobre umyjeme a vložíme do väčšieho hrnca s posolenou vodou, niekoľkými guľôčkami čierneho korenia a očistenou veľkou cibuľou. Uvaríme ho do mäkka. Môžeme použiť tlakový hrniec. (45 - 50 min.)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vývar použijeme na polievku. Kura po vychladnutí oberieme od kostí a cca 15 - 20 dkg z mäsa nakrájame na malé kúsky do polievky. Zvyšok odložíme do kavarmy. Cibuľu zjeme.

Papriky a rajčiny očistíme a nakrájame na malé kocôčky, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, vajíčka dobre vyšľaháme a vňať nasekáme najemno...

Obrázok blogu

Na troche oleja dobre urestujeme nastrúhanú mrkvu. Bulhari by sa s tým nepárali, polievka však bude mať nádhernú farbu. Pridáme vývar, nakrájané papriky s rajčinami a po zovretí chvíľu povaríme.

Obrázok blogu

Ďalej vsypeme vňať, čierne korenie, cestoviny a 5 minút varíme.

Obrázok blogu

Kyslú smotanu dobre vymiešame s jednou naberačkou polievky, čo nám zabezpečí, aby sa nám smotana po naliatí do vriacej polievky nezrazila. Po opätovnom zovretí polievky so smotanou, vlejeme do nej miešajúc vyšľahané vajíčka a opäť necháme zovrieť. Tí z nás, ktorí sú frustrovaní z detských dôb a vajce im v polievke prekáža, použijú len vaječné žľtky, ktoré zmiešajú s kyslou smotanou pred naliatím do polievky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na záver do čorby nasypeme nakrájané kuracie mäso a premiešame, prípadne dosolíme.

Obrázok blogu

Skvelá hustá kuracia čorba je na svete.

Obrázok blogu

Podávame ju pokropenú niekoľkými kvapkami čerstvej citrónovej šťavy a posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Kuracia kavarma:

Potrebujeme:

Na 4-6 porcií 2-3 veľké farebné hrubostenné papriky, varené kuracie mäso (cca 70 dkg - 1kg), 2 konzervy talianskych rajčín, alebo 3/4 kg čerstvých rajčín nakrájaných na kúsky, 1,5 kg póru, toľko vajec, koľko bude porcií kavarmy (dietári vynechajú), petržlenovú, alebo zelerovú (ešte lepšie) vňať, mleté čierne korenie, olej, saturejku (čubricu) a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Varené kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky, papriky podobne, pór nakrájame na kolieska a nebojíme sa pokrájať aj zelenšiu časť stonky. (listy nie...:)) Petržlenovú vňať nasekáme.

Obrázok blogu

Pór dobre urestujeme na oleji, pridáme papriku, rajčiny z konzerv, ktoré podľa potreby poroztláčame, soľ, čierne korenie a saturejku (zarovnanú polievkovú lyžicu), prikryjeme a cca 10 minút podusíme. Následne vsypeme vňať, kuracie mäso a premiešame.

Obrázok blogu

Ochutnáme a ak je potrebné dosolíme.

Obrázok blogu

Deti, my sme si z Bulharska doviezli tzv. 'džuvetčetá'. Sú to krásne malé hlinené nádoby s pokrievkami a otvormi na odvod pary, v ktorých sa kavarmy a džuveče zapekajú po jednotlivých porciách. Chuť a vôňa pokrmu z nich je neopísateľná. Ak také nemáme, môžeme použiť iné typy zapekacích nádob, či štandardne pekáč.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nižšie vidíte, že sme použili ako džuvetčetá, aj väčšiu keramickú zapekaciu nádobu.

Obrázok blogu

Zeleninovú zmes s kuracím mäsom naberieme do olejom vymastených zapekacích nádob a navrch každej porcie vklepneme po jednom surovom vajíčku. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov okolo 20 minút.

Obrázok blogu

Ak máme džuvetčetá, na posledných 5 minút zapekania ich môžeme odokryť, aby nám porcie kavarmy zozlátli.

Obrázok blogu

Deti čo vám budem...:) Podávame s čerstvým chlebom, alebo pečivom. Pokojne celozrnným.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu