Kuracia čorba:
Keďže kura budeme potrebovať na obe jedlá, je ideálne na oba chody vybrať jedno poriadne veľké kura, z ktorého po uvarení malú časť dáme do čorby a zvyšok použijeme do kavarmy.
Na čorbu ďalej potrebujeme:
1-2 veľké hrubostenné farebné papriky, 2 rajčiny, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 2 vajíčka, zväzok petržlenovej vňate, 1 malú smotanu, poriadnu hrsť pevnej cestoviny (mrvenica, široké rezance, slovenská ryža, vrtuľky a pod...), olej, celé aj mleté čierne korenie a soľ.

Kura dobre umyjeme a vložíme do väčšieho hrnca s posolenou vodou, niekoľkými guľôčkami čierneho korenia a očistenou veľkou cibuľou. Uvaríme ho do mäkka. Môžeme použiť tlakový hrniec. (45 - 50 min.)

Vývar použijeme na polievku. Kura po vychladnutí oberieme od kostí a cca 15 - 20 dkg z mäsa nakrájame na malé kúsky do polievky. Zvyšok odložíme do kavarmy. Cibuľu zjeme.
Papriky a rajčiny očistíme a nakrájame na malé kocôčky, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, vajíčka dobre vyšľaháme a vňať nasekáme najemno...

Na troche oleja dobre urestujeme nastrúhanú mrkvu. Bulhari by sa s tým nepárali, polievka však bude mať nádhernú farbu. Pridáme vývar, nakrájané papriky s rajčinami a po zovretí chvíľu povaríme.

Ďalej vsypeme vňať, čierne korenie, cestoviny a 5 minút varíme.

Kyslú smotanu dobre vymiešame s jednou naberačkou polievky, čo nám zabezpečí, aby sa nám smotana po naliatí do vriacej polievky nezrazila. Po opätovnom zovretí polievky so smotanou, vlejeme do nej miešajúc vyšľahané vajíčka a opäť necháme zovrieť. Tí z nás, ktorí sú frustrovaní z detských dôb a vajce im v polievke prekáža, použijú len vaječné žľtky, ktoré zmiešajú s kyslou smotanou pred naliatím do polievky.

Na záver do čorby nasypeme nakrájané kuracie mäso a premiešame, prípadne dosolíme.

Skvelá hustá kuracia čorba je na svete.

Podávame ju pokropenú niekoľkými kvapkami čerstvej citrónovej šťavy a posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Kuracia kavarma:
Potrebujeme:
Na 4-6 porcií 2-3 veľké farebné hrubostenné papriky, varené kuracie mäso (cca 70 dkg - 1kg), 2 konzervy talianskych rajčín, alebo 3/4 kg čerstvých rajčín nakrájaných na kúsky, 1,5 kg póru, toľko vajec, koľko bude porcií kavarmy (dietári vynechajú), petržlenovú, alebo zelerovú (ešte lepšie) vňať, mleté čierne korenie, olej, saturejku (čubricu) a soľ.

Varené kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky, papriky podobne, pór nakrájame na kolieska a nebojíme sa pokrájať aj zelenšiu časť stonky. (listy nie...:)) Petržlenovú vňať nasekáme.

Pór dobre urestujeme na oleji, pridáme papriku, rajčiny z konzerv, ktoré podľa potreby poroztláčame, soľ, čierne korenie a saturejku (zarovnanú polievkovú lyžicu), prikryjeme a cca 10 minút podusíme. Následne vsypeme vňať, kuracie mäso a premiešame.

Ochutnáme a ak je potrebné dosolíme.

Deti, my sme si z Bulharska doviezli tzv. 'džuvetčetá'. Sú to krásne malé hlinené nádoby s pokrievkami a otvormi na odvod pary, v ktorých sa kavarmy a džuveče zapekajú po jednotlivých porciách. Chuť a vôňa pokrmu z nich je neopísateľná. Ak také nemáme, môžeme použiť iné typy zapekacích nádob, či štandardne pekáč.

Nižšie vidíte, že sme použili ako džuvetčetá, aj väčšiu keramickú zapekaciu nádobu.

Zeleninovú zmes s kuracím mäsom naberieme do olejom vymastených zapekacích nádob a navrch každej porcie vklepneme po jednom surovom vajíčku. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov okolo 20 minút.

Ak máme džuvetčetá, na posledných 5 minút zapekania ich môžeme odokryť, aby nám porcie kavarmy zozlátli.

Deti čo vám budem...:) Podávame s čerstvým chlebom, alebo pečivom. Pokojne celozrnným.

Dobrú chuť.
tenjeho