Varíme s medveďom - Kuracia paštéta s pomarančovým želé

Keď si robíme paštétu doma sami, je to obvykle veľmi jednoduchý recept. Ten najzákladnejší, ktorý používame najčastejšie nájdete tu na spodku receptu. Ale tento krát sme potrebovali niečo sofistikovanejšie, pretože šlo o darček a tak sme zase raz poprosili o radu pána Googla. Kombinácia paštéty s ovocím je vraj výmyslom francúzskej kuchyne a najčastejšie je to ovocie práve vo forme želé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Budeme potrebovať pol kilogramu kuracích pečienok, päť až šesť šampiňónov, hrsť sušených hríbov namočených vo vode, dvestopäťdesiat gramov masla, jednu cibuľu, tri strúčiky cesnaku, asi deciliter sladkej smotany, tri kvalitne pomaranče a plátkovú želatínu.

Na okorenenie použijeme soľ, čierne korenie, muškátový orech a tymian.

Obrázok blogu

Cibuľu a cesnak nasekáme, pečienky očistíme od žiliek, sušené hríby zlejeme z vody a šampiňóny nakrájame.

Obrázok blogu

Do panvice dáme rozohriať polovicu masla a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme hríby, kôru z jedného poriadne umytého pomaranča a všetky koreniny okrem soli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Dusíme pokiaľ hríby nezmäknú a pridáme pečienku.

Obrázok blogu

Restujeme ešte maximálne desať minút, potom posolíme a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Zmes bude samozrejme chladnúť rýchlejšie, keď ju z panvice presypeme do misy. K vychladnutej zmesi pridáme zbytok masla a smotanu.

Obrázok blogu

Všetko dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na čo najhladšiu hmotu. Podľa chute môžeme dosoliť.

Obrázok blogu

Rozmixovanú hmotu preložíme do vhodnej nádoby a necháme zatuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Na obrázku je dobre vidieť, že je paštéta celkom tuhá. Drobné ryhy pomôžu tomu, aby želé na povrchu držalo a "nezošmyklo sa".

Obrázok blogu

Dva plátky želatíny namočíme do decilitra vody a necháme zmäknúť. Potom ho vo vode zohrejeme (nevaríme) až pokiaľ sa nerozpustí. Z pomarančov vytlačíme šťavu (asi jeden a pol až dva decilitre) a pridáme ju k roztopenej želatíne. Poriadne premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Povrch paštéty ozdobíme tenkými plátkami pomaranča a zalejeme želatínou. Opäť necháme v chladničke celkom stuhnúť.

Obrázok blogu

Hotová paštéta odišla z domu a fotografie boli spravené mobilom v klasickej slovenskej kancelárii. Vraj bola výborná (paštéta, nie kanceária) a raňajky neprežila.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu