Budeme potrebovať pol kilogramu kuracích pečienok, päť až šesť šampiňónov, hrsť sušených hríbov namočených vo vode, dvestopäťdesiat gramov masla, jednu cibuľu, tri strúčiky cesnaku, asi deciliter sladkej smotany, tri kvalitne pomaranče a plátkovú želatínu.
Na okorenenie použijeme soľ, čierne korenie, muškátový orech a tymian.

Cibuľu a cesnak nasekáme, pečienky očistíme od žiliek, sušené hríby zlejeme z vody a šampiňóny nakrájame.

Do panvice dáme rozohriať polovicu masla a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme hríby, kôru z jedného poriadne umytého pomaranča a všetky koreniny okrem soli.

Dusíme pokiaľ hríby nezmäknú a pridáme pečienku.

Restujeme ešte maximálne desať minút, potom posolíme a necháme vychladnúť.

Zmes bude samozrejme chladnúť rýchlejšie, keď ju z panvice presypeme do misy. K vychladnutej zmesi pridáme zbytok masla a smotanu.

Všetko dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na čo najhladšiu hmotu. Podľa chute môžeme dosoliť.

Rozmixovanú hmotu preložíme do vhodnej nádoby a necháme zatuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Na obrázku je dobre vidieť, že je paštéta celkom tuhá. Drobné ryhy pomôžu tomu, aby želé na povrchu držalo a "nezošmyklo sa".

Dva plátky želatíny namočíme do decilitra vody a necháme zmäknúť. Potom ho vo vode zohrejeme (nevaríme) až pokiaľ sa nerozpustí. Z pomarančov vytlačíme šťavu (asi jeden a pol až dva decilitre) a pridáme ju k roztopenej želatíne. Poriadne premiešame.

Povrch paštéty ozdobíme tenkými plátkami pomaranča a zalejeme želatínou. Opäť necháme v chladničke celkom stuhnúť.

Hotová paštéta odišla z domu a fotografie boli spravené mobilom v klasickej slovenskej kancelárii. Vraj bola výborná (paštéta, nie kanceária) a raňajky neprežila.

Dobrú chuť.
