Varíme s medveďom - Kuracie lízatká

Tento recept má korene v tradičnej čínskej aj indickej kuchyni. Nejde o žiadne veľké čarovanie s ingredienciami, skôr o trochu zvláštny a veľmi prácny spôsob prípravy kuracieho mäsa pred jeho tepelnou úpravou. Najčastejšie sa mäso obaľuje v rôznych pikantných cestíčkach a vypráža, ale ja som sa rozhodol kuracie lízatká upiecť a zistil som, prečo sa oplatí s týmto receptom toľko babrať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Ta poďme rovno na to.

Čo budeme potrebovať

Kuracie krídelká, med, horčicu a olej, do ktorého som pridal trochu sušeného tymiánu, soľ. No a hlavne jeden poriadne ostrý nôž.

Obrázok blogu

Krídelko rozložíme na pracovnej doske a odrežeme jeho najtenšiu časť. Tú v tomto recepte nebudeme potrebovať, ale môžete ju použiť napríklad pri príprave vývaru.

Obrázok blogu

Dve zvyšné časti krídelka rozrežeme v kĺbe. Potom zoberieme väčšiu časť a okolo jedného z kĺbov mäso orežeme a oškrabeme.

Obrázok blogu

Krídelko postavíme "na základňu" a prstami tlačíme mäso od kosti k spodnej časti. Potom v dlani jemne postláčame a prvé kuracie lízatko je hotové.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

S druhou časťou kuraťa budeme postupovať úplne rovnako, len na záver vytrhneme z lízatka tenšiu z dvoch kostí. A jedno krídelko máme hotové.

Obrázok blogu

Ako vidíte je to naozaj babračka a ak chceme rýchlovku na večeru, tak tento recept obídeme zo široka z ďaleka. Lízatká sú hotové pripravíme si marinádu.

Obrázok blogu

Zmiešame med, horčicu, olej a tymián. Aspoň, že tá marináda je hneď hotová.

Obrázok blogu

Lízatká obalíme v marináde a necháme aspoň dve hodiny odpočinúť.

Obrázok blogu

Rozložíme po plechu, pooblievame zvyšnou marinádou a šup s nimi do trúby.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na stoosemdesiat stupňov približne dvadsať minút.

A tu sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu. Marinované krídelká by sme museli piecť najmenej štyridsať minút a za ten čas by med skaramelizoval a aj poriadne prihorel. Za dvadsať minút sa kuracie lízatká perfektne prepiekli a marináda zostala tak akurát skaramelizovaná a s výpekom vytvorila vynikajúcu omáčku, ktorú sme nemuseli riediť vodou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Môžeme podávať s dipom ako ľahký snack, alebo predjedlo, alebo môžeme pripraviť ľahký chod väčšej večere. Ja som ich podával s mrkvovo zemiakovou kašou, jemne poliate naozaj intenzívnym výpekom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu