Priznávam sa, že tomu úplne nerozumiem a je mi to vlastne aj jedno. Zodpovedná osoba povedala - Hovädzie môžeš a ja sa na ňu pokojne môžem vyhovoriť a dopriať si niečo čo mi naozaj veľmi chutí. Tak poďme na to.
Čo budeme potrebovať
Predovšetkým kus naozaj kvalitného hovädzieho mäsa úplne bez žíl a blán. Ak na mäse nejaké sú, okrájame ich. Kus by mal byť hrubý približne tri centimetre. Ten na obrázku má spolu 3/4 kilogramu a je z hovädzieho stehna. Použiť môžeme aj roštenku, alebo sviečkoú. K tomu potrebujeme nejaké korenie. Pokojne použime hotovú zmes, alebo si vyrobme vlastnú. Ja som použil korenie na steak so šípkami a chilli a výsledok bol naozaj skvelý. Olivový olej je pri diétnych jedlách vhodnejší, ako iné bežne používané typy olejov, platí však zásada "používať po lyžiciach". V tomto recepte použijeme dve lyžice olivového oleja.

A čo s tým spravíme
Plát mäsa pretrieme dvomi lyžicami olivového oleja a posypeme pripraveným korením. Pozor, v žiadnom prípade teraz mäso nesolíme.

Prípadne mäso aj s olejom a korením strčíme do vrecka a vrecko zaviažeme. Odložíme ho do chladničky a necháme marinovať najmenej 24 hodín. Lepšie je nechať mäso v marináde aj dva, tri dni. Vždy keď ideme okolo chladničky, poriadne celý ten balíček premasírujeme, aby sa marináda do mäsa krásne vpila.
Mäso som rozdelil na dva menšie kúsky, pretože sa s ním tak oveľa jednoduchšie manipulovalo.

V deň, keď sa chystáme to skvele marinované mäso zjesť, pripravíme si postieľku. Budeme na ňu potrebovať nejaký listový, alebo hlávkový šalát a ďalšie druhy zeleniny, podľa chuti.
Ja som použil cherry paradajky, olivy a sušené paradajky, ale je celkom na vás čo použijete.

Jednoducho to všetko umyjeme, vyčistíme, nakrájame a rozložíme po veľkom tanieri. A postieľka je hotová. Mäsu sa bude v nej určite krásne odpočívať...

Ďalším krokom je príprava zálievky na šalát. Pripravil som spolu tri rôzne druhy.
- lyžicu medu vymiešame s lyžicou dijonskej horčice (ale môžeme použiť aj obyčajnú plnotučnú) a pridáme štipku soli
- dve lyžice kvalitného olivového leja a dve lyžice balsamikového octu vymiešame so štipkou soli
- dve lyžice olivového oleja, štyri lyžice citrónovej šťavy a lyžicu chilli pasty vymiešame
Verím, že určite máte aj vlastné skvelé tipy na zálievky.

Tak a konečne prišiel čas na mäso. Pripravujeme ho až tesne pred tým ako ho chceme jesť. Treba to presne načasovať, príprava mäsa trvá presne 20 minút.
Rozohrejeme grilovaciu panvicu (prípadne panvicu na steaky) a rúru zapneme na 200 stupňov. Až keď je panvica naozaj horúca uložíme na ňu kusy mäsa.
Grilujeme z jednej strany päť minút...

... potom mäso otočíme a grilujeme aj z druhej strany, tiež presne päť minút. Teraz je čas na to aby sme mäso jemne posolili.

Mäso preložíme do pekáčika a na päť minút ho strčíme do vyhriatej rúry. Po vytiahnutí z rúry necháme mäso posledných päť minút aby si odpočinulo.

Ostrým nožom nakrájame mäso na čo najtenšie plátky,...

... ktoré rozložíme na šalátovú postieľku bohato poliatu zálievkou. Surová, chrumkavá a jemne sladká chuť zeleniny sa spája s pikantnou chuťou zálievky a šťavnatými kúskami mäsa. Tomu hovorím diéta.

Na záver ešte pár príkladov čo všetko sa dá do postieľky uložiť. Grilované baklažány plnené lutenicou a balkánskym syrom.

Alebo kúsky mozzarely a rozpečený encián. Encián opatrne uložíme na plech a necháme v rúre rozohriatej na 200 stupňov približne päť až sedem minút. Vytiahneme uložíme na šalát a okamžite podávame.

Dobrú chuť a nech žije diéta.