My sme si síce život zjednodušili v zásade je však náš postup podobný.
Uhorky môžeme použiť väčšie či menšie podľa chuti. Vždy by však mali byť tvrdé, nie prezreté či zožltnuté. Napriek tomu je výber uhoriek na kvasáky menej náročný, ako na zaváranie uhoriek v sladkokyslom náleve. Jednoducho na kvasáky môžeme použiť aj tie uhorky, ktoré sú na zaváranie priveľké, vyzretejšie a podobne...
K samotným uhorkám môžeme pridať strúčik cesnaku, vetvičku kôpru, alebo vínny, či ríbezľový list, prípadne feferónku či kúsok chrenu. Všetko záleží len na fantázii. V zásade však nemusíme pridať okrem slanej vody vôbec nič a kvasáky môžeme mať excelentné. My dávame najradšej iba strúčik cesnaku rozrezaný na dva tri kúsky. Aj ten kôpor je tam len na vašu počesť.

Uhorky dobre umyjeme. Mnohí ich narezávajú, prepichujú, robia povrchové ryhy a podobne aby dobre prekvasili aj zvnútra. Nič z toho nerobíme, považujeme to za zbytočné, prácu kvasiniek totiž žiadna kôrka nemôže zastaviť, ani obmedziť. :)
Vodu, ktorú použijeme na zaliatie uhoriek prevaríme a necháme vychladnúť tak, aby ostala teplá, ale nie horúca (na 3 l pohár použijeme približne 1 a pol litra vody) a pridáme do nej cca 1 a pol kopcovitej lyžice soli. Dobre ju rozmiešame. Uhorky naložíme do pohára a zalejeme pripravenu vodu, aby boli úplne ponorené.

Otvor v pohári musíme zaťaži, aby uhorky ostali úplne ponorené v tekutine, inak nám môžu plesnivieť. Pohár uložíme na teplé miesto, najlepšie na okenný parapet a tešíme sa na kvasenú lahôdku.

Doba kvasenia je veľmi rôzna podľa teploty prostredia. Od dvoch do siedmych dní. Postup kvasného procesu je viditeľný na intenzite zamútenia vody v pohári. Nič nám nebráni po dvoch – troch dňoch jednu uhorku vybrať a ochutnať. Kvasáky nemusia byť prekvasené úplne a môžeme ich preložiť z pohára do vhodnej nádoby na skladovanie v chladničke, zaliať vodou z pohára vrátane doplnkov, ktoré sme na začiatku pridali do vody a v chladničke nám kvasáky krásne dôjdu a vydržia aj tri týždne. Teda nevydržia...

A čo môžeme spraviť s kopou zdravých a chutných kvasákov okrem toho, že ich môžeme rovno zjesť? Pripravíme si vynikajúci bulharský osviežujúci šalát.
Such tarator (suchý tarator)
Okrem 1kg kvasákov použijeme ešte 200 g vlašských orechov, 2 veľké jogurty, cesnak, kôpor, soľ a trochu oleja.

Jogurty necháme najmenej na dvadsať štyri hodím odtiecť. Postup nájdeme napríklad tu. Orechy pobúchame v balíčku tĺčikom, aby sa podlávili a pritom ostali aj väčšie kúsky. Kvasáky a kôpor nakrájame a cesnak ošúpeme a roztlačíme.

Všetko presypeme do vhodnej misy a poriadne premiešame.

Zjemníme trochou olivového oleja.

Premešame a necháme v chladničke vychladnúť. Suchý tarator môžeme urobiť aj z tradičných uhoriek v sladkokyslom náleve ak nám kvasáky nechutia, ale tie správne grády majú len kvasáky

Tento vynikajúci bulharský šalát je fantastickým ‚meze‘ – teda zájedkom alkoholu, ale aj výnimočným sprievodcom mies na grile, či len maškrtou k televízoru, ktorá vyvoláva skutočnú závislosť.

Dobrú chuť!
