Varíme s medveďom - Kysnuté knedle

Milí moji. Týmto našim nedeľným príspevkom plníme sľub daný návštevníkovi našich stránok a kolegovi blogerovi Igorovi. Zároveň budeme radi, keď potešíme aj ostatných priaznivcov nášho kuchárskeho blogu, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí a so zháňaním knedle majú veľké problémy a samozrejme aj vás ostatných, ktorí si chcete overiť svoj kuchársky talent či prekvapiť rodinu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (88)

V dnešnej dobe je situácia v obchodoch s dostupnosťou kvalitnejkysnutej knedle úplne odlišná od dôb minulých. Preto drvivá väčšinakuchárov knedle z kysnutého cesta kupuje. Je to samozrejme o uľahčenípráce a ušetrení času, ale čo takto vrátiť sa do doby našich materí ababičiek a vyskúšať si urobiť klasickú parenú knedľu.

Potrebujeme:

0,5 kg polohrubej (hrubej) múky, cca 3dcl mlieka (nie nízkotučné!), 1vajíčko, 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru, 0,5 kocky droždia(25g), soľ a hladkú múku na opracovávanie cesta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tak a hurá na vec:

Najprv si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme do tepla (nie horúca) arozmiešame v ňom polievkovú lyžicu kryštálového cukru, kopcovitú kávovúlyžičku hladkej múky a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám kvasnicenezačnú pracovať a kvások nenaskočí.

Ja neodporúčam vmiešať kvasnice či už klasické, alebo sušené priamodo cesta. Nech už je ich kvalita akákoľvek vyhlásená. Je to zjednoduchého dôvodu. Na kvásku môžeme zistiť, či sú kvasnice vporiadku, zatiaľ čo priamym vložením do cesta sa o túto možnosťpripravíme. Ak nebude niečo v poriadku, budeme nútení vyhodiť celécesto a nie iba zlý kvások.

SkryťVypnúť reklamu

Kvások, ktorý do 10 minút nezačne peniť a jemne šumieť vyhodíme a idemesi kúpiť nové droždie. Kvások, ktorý síce peniť začne, ale popri bežnejaróme droždia bude mať aj kyslastú arómu BEZ MILOSTI VYHODÍME a idemekúpiť nové droždie. Kyslastý zápach starého droždia by nám prenikol docelého cesta a už by sme sa ho nezbavili.

Obrázok blogu

Do polohrubej múky vlejeme kvások, pridáme jedno vajíčko, kopcovitú kávovú lyžičku soli a cesto dobre vymiesime.

Obrázok blogu

Vymiesené cesto musí byť kompaktné a dosť tuhé, aby sa nám v parenerozdrobilo. Preto k 3 dcl mlieka podľa možnosti nepridáme žiadnuďalšiu tekutinu. Samozrejme praxou zistíme, či si môžeme dovoliťexperimenty, aby bola knedľa ešte nadýchanejšia ako páper. Tá moja bolanadýchaná, ale taká hutnejšia, zároveň s domácim 'šmakom'.

SkryťVypnúť reklamu

Vymiesené cesto posypeme zo všetkých strán hladkou múkou, (aby sa prikysnutí nelepilo na steny nádoby), prikryjeme a necháme na teplommieste aspoň 3/4 az hodinu kysnúť. Počas kysnutia môžeme občas cestopremiesiť.

Obrázok blogu

No a kým cesto vykysne, pripravíme si pravý domáci nefalšovaný parák naknedle. Nie že by sa paráky nedali kúpiť v obchode, ale načo, prosímvás... Rovnako dobre poslúži veľký hrniec s plienkou.

Vezmeme veľký hrniec, nalejeme do neho tak do polovice vodu, ďalejvezmeme gumu z trenírok (ja som vzal zo starých slipov.:)), plienku čiiný kúsok handričky (závesy, plesové šaty či obrusy necháme na mieste,dobre...:)) a prekryjeme ňou hrniec a dobre napevno gumou priviažeme.Už len stačí prekryť druhým trochu menším hrncom a parák je na svete.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Cesto nám krásne vykyslo.

Obrázok blogu

Rozdelíme ho na minimálne dve časti a vyformujeme z nich požadovanýtvar knedlí. Ak sa chceme vyhnúť futuristickému tvaru hotových knedlí(všimnite si moje hotové knedle, najmä tú vľavo:)) každý kús cesta eštepred vyformovaním dobre a trpezlivo vymiesime na pomúčenej doske, abysa nám pekne rovnomerne spojilo. Ale fakt je, že kvalita cesta jerozhodujúca a aj krivá knedľa sa dá krásne nakrájať, takže nikto ničnezbadá. Aspoň vidíte, že aj Medvede majú svoje dni.:)

Obrázok blogu

Keď nám v našom paráku zovrie voda, položíme do stredu plienky jednu z knedieľ,

Obrázok blogu

prikryjeme parák druhým hrncom a necháme na miernom plameni knedľupariť cca 20 minúť. Potom to isté zopakujeme pri druhej knedli. Počasparenia každá knedľa vyplní praktický celý otvor hrnca, takže ak by stechceli robiť naraz obe knedle, zrejme by ste stvorili knedľové monštrum.Škoda, že som zabudol odfotiť hotovú knedľu na paráku.

Tak a tu je výsledok. Parenú knedľu pred podávaním nakrájame na niepríliš hrubé plátky a zohrejeme nad parou. V čase mikrovlniek je dobrénakrájané knedle naložiť na jeden tanier postriekať vodou a minútkuzohrievať v mikrovlnke. Nie je to ako nad parou, ale dá sa aj tak.

Obrázok blogu

Tak milí moji, dnes ešte nekončíme. Tak ako sa robia parené kysnutéknedle, robia sa aj kysnuté knedle varené vo vode. Toto je jedna znich. (Vladimír Tomčík: Knedle na tisíc spôsobov. Vydavateľstvo Perfekt.)

Potrebujeme:

0,5 kg hrubej múky, 2,5 dcl mlieka, 2 včerajšie pečivá, 100 g masla,2/3 kocky droždia (30g) 1 lyžicu kryštálového cukru, soľ a hladkú múkuna opracovanie cesta.

Obrázok blogu

Z teplého mlieka, kryštálového cukru, lyžičky hladkej múky a kvasníc so pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút postáť.

Vlejeme ho do múky, pridáme 50 g masla, pol kávovej lyžičky soli.

Obrázok blogu

Dobre vymiesime hutné cesto, posypeme ho z každej strany hladkou múkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

Obrázok blogu

V tom čase si nakrájame pečivá na kocky a na druhej časti masla ich usmažíme do zlatova.

Obrázok blogu

Cesto nám vykyslo. Vzhľadom k hustote nečakajme veľký nárast objemu, ale malo by byť vláčne a skutočne prekysnuté.

Obrázok blogu

Do neho následne vmiesime

Obrázok blogu

usmažené kocky pečiva.

Obrázok blogu

Cesto môžeme opäť rozdeliť na dve časti a vytvarovať podlhovasté knedle.

Obrázok blogu

Každú knedľu položíme na čistú utierku. Posypeme hladkou múkou a obeutierky zavinieme. Následne ich z každej strany podviažeme tak, abyostal priestor na nárast knedle varom. (2-3 cm od kraja knedle z každejstrany)

Potom obe zabalené knedle vložíme do posolenej vriacej vody, nechámezovrieť, stiahneme plameň na úplné minimum tak, aby voda len pomalyprebublávala, zakryjeme pokrievkou a veľmi pomaly varíme 1 a štvrťhodiny. V polovici varenia môžeme knedle obrátiť.

Po uvarení necháme zabalené knedle ešte aspoň 15 minút chladnúť a potom ich rozbalíme.

Obrázok blogu

Nižšie vidíme výsledok. Vzniknú tuhšie, ale veľmi chutné knedle, ktorébudú mať na priereze efektnú štruktúru (prstenec vyplnený trochusypkejším cestom) s univerzálnym využitím. Odporúčam najmä k pečenýmmäsám, ale aj k niektorým druhom omáčok (kôprová, chrenová čisviečková...)

Obrázok blogu

Tak a nižšie vidíme obe knedle nakrájané.

Obrázok blogu

Parená knedľa našla využitie hneď. Veď tak dávno sme nemali taký dobrý echt domáci Segedín.

Obrázok blogu

No a druhá knedľa si zabalená v mrazničke na svoje použitie eštepočká. Ostatne podobným spôsobom je možné skladovať aj knedľu parenú apotom ju zmrazenú vybrať, rozmraziť v mikrovlnke a opäť nakrájanúnapariť či zohriať. Bude ako čerstvá.

Dobrú chuť.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

219 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu