Samozrejme potrebujeme predovšetkým kvások, tento sme kúpili v "Regáli" a je naozaj výborný. Revitalizovali sme ho už štyrikrát.

Pri práci s kváskom je dôležité dodržiavať úzkostlivú čistotu. Ja všetok riad, ktorý plánujem použiť najprv poriadne umyjem a potom ešte prelejem vriacou vodou z kanvice.
Zo všetkým začneme večer predtým, ako sa rozhodneme piecť. Kvások z nádoby prelejeme do vhodnej misy. Pridáme dve až tri lyžice celozrnnej ražnej múky a deciliter teplej vody, premiešame a necháme odstáť osem hodín. Tým kvások prebudíme.
Odoberieme z neho dve až tri lyžice, aby sme mali čo použiť aj na ďalší krát.

Na cesto okrem pripraveného kvásku budeme potrebovať ešte šesťdesiat dekagramov hladkej múky, desať dekagramov masla, alebo tuku na pečenie, tri lyžice hnedého cukru, jedno vajíčko a jednu lyžicu vanilkovej esencie.
Na posýpku potrebujeme desať dekagramov masla, tri lyžice hrubej múky a tri lyžice hnedého cukru.
A samozrejme budeme potrebovať ešte ovocie. Podľa chuti. My sme si pripravili čerešne a marhule.

Z ingrediencii vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Ak potrebujeme, môžeme pridať teplú vodu. Cesto z kváskom bude kysnúť trochu dlhšie ako cesto s bežnými kvasnicami.

Necháme ho v pokoji kysnúť, pokiaľ svoj objem nezdvojnásobí. Môže to trvať aj dve tri hodiny.

Cesto roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Aj na plechu necháme aspoň hodinu postáť.
Po cellej ploche cesta poukladáme očistené a odkôstkované ovocie. A ešte na chvíľu necháme kysnúť...

Z masla, hrubej múky a hnedého cukru vypracujeme posýpku.

Rozsypeme ju po povrchu koláča.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Stiahneme z plechu a necháme celkom vychladnúť. Nadýchané cesto, mäkké ovocie a sladká chrumkavá posýpka.

Dobrú chuť.
