Varíme s medveďom - Kysnutý ovocný koláč

Ja viem, že z klasického kvásku sa najčastejšie pečie ražný chlieb, ale bez práce nie sú koláče a ak nemáme na chlieb, tak jedzme koláče... (koniec pomiešaných citátov). Preto som sa rozhodol použiť kvások na upečenie klasického ovocného posúchu s posýpkou. Dočítal som sa, že tieto koláče sú vlastne stredoeurópskou špecialitou a že sú pre náš región typické. Takže taký malý lokálpatriotický recept na nedeľu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Samozrejme potrebujeme predovšetkým kvások, tento sme kúpili v "Regáli" a je naozaj výborný. Revitalizovali sme ho už štyrikrát.

Obrázok blogu

Pri práci s kváskom je dôležité dodržiavať úzkostlivú čistotu. Ja všetok riad, ktorý plánujem použiť najprv poriadne umyjem a potom ešte prelejem vriacou vodou z kanvice.

Zo všetkým začneme večer predtým, ako sa rozhodneme piecť. Kvások z nádoby prelejeme do vhodnej misy. Pridáme dve až tri lyžice celozrnnej ražnej múky a deciliter teplej vody, premiešame a necháme odstáť osem hodín. Tým kvások prebudíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odoberieme z neho dve až tri lyžice, aby sme mali čo použiť aj na ďalší krát.

Obrázok blogu

Na cesto okrem pripraveného kvásku budeme potrebovať ešte šesťdesiat dekagramov hladkej múky, desať dekagramov masla, alebo tuku na pečenie, tri lyžice hnedého cukru, jedno vajíčko a jednu lyžicu vanilkovej esencie.

Na posýpku potrebujeme desať dekagramov masla, tri lyžice hrubej múky a tri lyžice hnedého cukru.

A samozrejme budeme potrebovať ešte ovocie. Podľa chuti. My sme si pripravili čerešne a marhule.

Obrázok blogu

Z ingrediencii vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Ak potrebujeme, môžeme pridať teplú vodu. Cesto z kváskom bude kysnúť trochu dlhšie ako cesto s bežnými kvasnicami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Necháme ho v pokoji kysnúť, pokiaľ svoj objem nezdvojnásobí. Môže to trvať aj dve tri hodiny.

Obrázok blogu

Cesto roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Aj na plechu necháme aspoň hodinu postáť.

Po cellej ploche cesta poukladáme očistené a odkôstkované ovocie. A ešte na chvíľu necháme kysnúť...

Obrázok blogu

Z masla, hrubej múky a hnedého cukru vypracujeme posýpku.

Obrázok blogu

Rozsypeme ju po povrchu koláča.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Obrázok blogu

Stiahneme z plechu a necháme celkom vychladnúť. Nadýchané cesto, mäkké ovocie a sladká chrumkavá posýpka.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

143 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu