Varíme s medveďom - Liptovská kuracia roláda

Keď sa povie prívlastok liptovský, je každému Slovákovi okamžite jasné, aká bude hlavná ingrediencia. No predsa bryndza. Ja veľmi rád plním mäso a zatáčam ho do rolád a závitkov. Použiť na naplnenie kuraťa bryndzu, to je predsa jasný a logický postup, ak chcem pripraviť jedlo na slovenskú nôtu a nemajú to byť halušky, alebo strapačky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (93)

Čo budeme potrebovať

Jedno väčšie kura, 30 dekagramov bryndze, 1/2 kilogramu zemiakov uvarených v šupke, jednu smotanu. Celé jedlo okoreníme len soľou, čiernym korením a drvenou rascou.

Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Najprv si dáme variť zemiaky v šupke a kým sa uvaria, vykostíme kura. Práve to vykosťovanie je najťažšou časťou celého, inak jednoduchého receptu. Vykosťovanie prebieha takto

- odrežeme z kuraťa krídla tak, že na kurati zostane len posledný článok, teda z každého krídla odrežeme dva krajné články

- kura obrátime prsiami dole a po celej dĺžke popri chrbtici narežeme

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- začneme máso odškrabávať od kosti, až kým sa nedostaneme ku krídlam a stehnám

- vykĺbime krídla a stehná, obrežeme mäso okolo kĺbov

- oškrabeme mäso aj zo spodnej časti kostry

- nakoniec vykostíme stehná a posledné články krídiel

- ak je na niektorom mieste málo mäsa, na plocho ho zrežeme z pŕs a stehien a prenesieme do týchto málo mäsitých miest

Obrázok blogu

Uvarené zemiaky necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Chcel som vám zase ukázať jedno kuchynské 'udelátko'. Toto je lis na varené zemiaky, ktorým zemiaky prelisujeme. Ak lis nemáme, môžeme použiť klasické tlačidlo na zemiaky, alebo ich nastrúhať na jemnom struháku.

Obrázok blogu

K zemiakom pridáme bryndzu a smotanu a zmes jemne posolíme a pokoreníme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Bryndzovo zemiakovú zmes natrieme na vykostené kura

Obrázok blogu

a zbalíme do rolády.

Obrázok blogu

Kuraciu rolku prenesieme na poolejovaný alobal. Zhora jemne posolíme a posypeme rascou.

Obrázok blogu

Ak sa nám nechce trápiť s vykosťovaním celého kuraťa, tak môžeme vykostiť len stehná a spracovať recept rovnako

Obrázok blogu


Zavinuté mäso zabalíme do alobalu a dáme piecť. Mne sa podarilo zohnať takzvané rodinné balenie kuraťa. Bolo to celé kura s dvomi stehnami navyše a tak som naplnil všetko. Už sa pečie.

Obrázok blogu

Po hodine alobal roztrhneme a roládu potrieme mliekom, aby pekne zhnedla. Pečieme ešte pol hodinu a necháme postáť v trúbe a mierne vychladnúť.

Podávame s novými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,092 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu