... a jediné čo tam nájdete, je kopa starých zablatených topánok. Zmizla dokonca aj pleseň a machy, čo rástli na starých stenách hotelových pivníc. Nepôjdete to síce kontrolovať, ale určite zmizli aj myši. Jednoducho nezostalo nič okrem starých bagandží a blata.
Tak takéto niečo sa stalo šéfkuchárovi jedného veľmi nóbl hotela v Ankh-Morporku, čo je jedno z najhlavnejších miest Zeměplochy Terryho Pratcheta. Ak nepoznáte, nevadí. Určite si dokážete predstaviť, že šéfkuchár nie je žiadna myš, ale poriadny chlap, a tak sa aj s týmto problémom porátal bezo zvyšku. Jednoducho to celé dusil a varil a piekol a vyprážal. Dal tomu cudzokrajný názov, urobil z toho malilinké porcie a dal im naozaj vysokú cenu a 'vuoalaaaa' nový recept je na svete.
Terry Pratchet a jeho Zeměplocha patrí k tomu najvtipnejšiemu, čo som v oblasti fantasy literatúry čítal. Ani neviem, koľko presne je spolu tých knižiek, ale myslím, že ich bude viac ako tridsať. A tie najlepšie z nich sú tie, v ktorých hlavnú úlohu hrá úžasné trio čarodejníc. Starenka Oggová je jednou z nich a podľa toho, ako v jednotlivých románoch vystupovala, bolo len otázkou času, kedy napíše svoju nenahraditeľnú kuchársku knihu. Hoci je starenka Oggová veľmi zaneprázdnená zachraňovaním kráľovstva, riadením svojej veľmi rozsiahlej rodiny a rozprávaním neslušných vtipov, našla si čas a svoju kuchárku spísala.
A k mojej obrovskej radosti sa medzi perlami starenky Oggovej skvel aj diamant najcennejší. Recept na Boty v blate.
Čo budeme potrebovať
Pre štvorčlennú rodinu pol kilogramu hovädzieho mäsa, ktoré sa dá pokrájať na rezne. Najlepšie je asi hovädzie zadné, ale v zásade to nechávam na vás. Pol kilogramu šampiňónov, sójovú omáčka, tri decilitre tmavého piva, viazaničku kôpru, pol litra hovädzieho vývaru, alebo bujónu, maslo na vymazanie pekáča, soľ, cesnak a čierne korenie.
Tu na obrázku sú odfotené ingrediencie podľa tohto rozpisu, ale v skutočnosti sme dnes varili pre oveľa viac ľudí, ktorí jedli v dvoch várkach, takže na ostatných fotografiách je ingrediencií oveľa viac.

Hovädzie mäso nakrájame na rezne, jemne ich naklepeme, polejeme sójovou omáčkou a odložíme na dve hodiny do chladničky.

Šampiňóny očistíme a nadrobno ich nasekáme. Keď som si ja predstavil, že budem nadrobno sekať dva a pol kilogramu šampiónov, obchádzali ma mrákoty. Vytiahol som robot a nastrúhal ich na hrubom strúhadle. Ak budete variť väčšie množstvo, odporúčam takýto postup aj vám, lebo šampiňóny treba rozsekať naozaj na jemno.

Pekáč vymažeme maslom a začneme do neho striedavo ukladať mäso a žampióny podobne, ako sa ukladajú škridle na strechu.

Keď minieme ingrediencie, všetko jemne osolíme a okoreníme. Pridáme roztlačený cesnak podľa chuti, ale netreba ním šetriť. Zalejeme čiernym pivom a vývarom tak, aby všetko bolo pekne ponorené, Navrch ešte pridáme poriadnu vrstvu nasekaného kôpru, prikryjeme druhým pekáčom a šup s tým do trúby vyhriatej na 200 stupňov.

Prikryté pečieme asi jeden a pol až dve hodiny, potom odokryjeme a dopekáme ešte asi tridsať minút, aby blato zhustlo.
Výsledkom je jedlo úžasnej vône, ktoré svojmu menu nerobí hanbu, je hnedé a šedé a čierne, ale chutí naozaj vynikajúco. Šampiňóny, sójovka a pivo vytvorili hustú blatovú omáčku, v ktorej sú kusy mäsa upečeného úplne domäkka.

Ako prílohu sme skúšali zemiakové krokety, ryžu, ale najlepšie sa osvedčila biela bageta a nakrájaná čerstvá zelenina.

Dobrú chuť

Oni vyzerajú, že im chutilo.
