Lokše sú úžasné jedlo, dajú sa jesť len tak pomastené, alebo plnené snáď čímkoľvek, čo nás napadne, na slano aj na sladko, tvorivosti sa medze nekladú. Naša stará mama ich najviac milovala plnené kuracími pečienkami, alebo zaliate horúcim mliekom, posypané mletým makom a pokvapkané medom. Tak už poďme na ne.
Čo budeme potrebovať
Asi jeden kilogram zemiakov (0,60) EUR, hladkú múku (0,40 EUR), ktorej množstvo sa nedá povedať presne, záleží to od kvality zemiakov. My sme použili asi tridsať dekagramov do cesta a dvadsať dekagramov na pomúčenie pri spracovaní lokší. Ďalej potrebujeme pol kilogramu kuracích pečienok (1 EUR), jednu cibuľu, lyžicu horčice a dva strúčiky cesnaku (0,15 EUR), deciliter oleja, soľ, čierne korenie a oregáno (0,25 EUR).

Čo s tým urobíme
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme ich variť do jemne posolenej vody. Naše zemiaky neboli veľmi kvalitné, a tak nám zostalo asi šesťdesiat dekagramov čistých zemiakov.

Po uvarení ich ešte horúce roztlačíme na kašu a odložíme pokiaľ celkom nevychladnú.

Do vychladnutých zemiakov pridáme hladkú múku, soľ a spracujeme na cesto. Múku je lepšie pridávať postupne aby sme cesto "nepremúčili". Lokše by boli príliš tvrdé. Cesto musí byť pevné, vláčne a musí sa tak trochu lepiť. Keď je hotové, necháme ho chvíľu odpočinúť v chladničke.
Poriadne si pomúčime pracovnú dosku a z cesta spravíme valec. Krájame z neho kúsky a rozvaľkáme ich na tenko na hrúbku stebla.

Pečieme na suchej, horúcej platni z oboch strán. Už teraz to krásne vonia.

Každú lokšu môžeme pomastiť trochou masti. My sme tento krok prípravy vynechali.

Hotové lokše sú pripravené na zjedenie, alebo na plnenie. Poďme si teda pripraviť výborné kuracie pečienky.

Na panvicu dáme olej a nasekanú cibuľu. Opražíme ju do sklovita a ...

pridáme k nej nasekaný cesnak a oregano. Všetko ešte trochu popražíme a pridáme na drobno nasekané kuracie pečienky, poprášime mletým čiernym korením a premiešame.

Pečienku pražíme tak dlho, aby sa vyparila všetka tekutina a zostala len naozaj hustá omáčka. Do nej ešte primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejeme a plnka je hotová.

K plneným lokšiam sa skvele hodí čerstvá domáca čalamáda z kapusty, cibule a strúhanej mrkvy. Dochutíme ju sladkokyslým nálevom a necháme cez noc odstáť.

Dobrú chuť.
