Varíme s Medveďom - Lokše s pečienkou

Je úžasné, koľko rozličných jedál sa dá uvariť z dvoch základných ingrediencií zemiaky a múka. Staré mamy boli úžasne kreatívne, a tak máme do našej rubriky "varíme za gastráč" stále dostatočné množstvo inšpirácie. Pritom sme celý potenciál týchto dvoch ingrediencií ani zďaleka nevyčerpali. Čo by sme asi robili, keby ten Kolumbus tú Ameriku neobjavil? No ano pomyslieť sa mi nechce. :)Leto je za nami, sezóna lokší pred nami a nechcem vás strašiť, ale Vianoce tu budú "co by dup"... ale vráťme sa k tým lokšiam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (75)

Lokše sú úžasné jedlo, dajú sa jesť len tak pomastené, alebo plnené snáď čímkoľvek, čo nás napadne, na slano aj na sladko, tvorivosti sa medze nekladú. Naša stará mama ich najviac milovala plnené kuracími pečienkami, alebo zaliate horúcim mliekom, posypané mletým makom a pokvapkané medom. Tak už poďme na ne.

Čo budeme potrebovať

Asi jeden kilogram zemiakov (0,60) EUR, hladkú múku (0,40 EUR), ktorej množstvo sa nedá povedať presne, záleží to od kvality zemiakov. My sme použili asi tridsať dekagramov do cesta a dvadsať dekagramov na pomúčenie pri spracovaní lokší. Ďalej potrebujeme pol kilogramu kuracích pečienok (1 EUR), jednu cibuľu, lyžicu horčice a dva strúčiky cesnaku (0,15 EUR), deciliter oleja, soľ, čierne korenie a oregáno (0,25 EUR).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme ich variť do jemne posolenej vody. Naše zemiaky neboli veľmi kvalitné, a tak nám zostalo asi šesťdesiat dekagramov čistých zemiakov.

Obrázok blogu

Po uvarení ich ešte horúce roztlačíme na kašu a odložíme pokiaľ celkom nevychladnú.

Obrázok blogu

Do vychladnutých zemiakov pridáme hladkú múku, soľ a spracujeme na cesto. Múku je lepšie pridávať postupne aby sme cesto "nepremúčili". Lokše by boli príliš tvrdé. Cesto musí byť pevné, vláčne a musí sa tak trochu lepiť. Keď je hotové, necháme ho chvíľu odpočinúť v chladničke.

Poriadne si pomúčime pracovnú dosku a z cesta spravíme valec. Krájame z neho kúsky a rozvaľkáme ich na tenko na hrúbku stebla.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme na suchej, horúcej platni z oboch strán. Už teraz to krásne vonia.

Obrázok blogu

Každú lokšu môžeme pomastiť trochou masti. My sme tento krok prípravy vynechali.

Obrázok blogu

Hotové lokše sú pripravené na zjedenie, alebo na plnenie. Poďme si teda pripraviť výborné kuracie pečienky.

Obrázok blogu

Na panvicu dáme olej a nasekanú cibuľu. Opražíme ju do sklovita a ...

Obrázok blogu

pridáme k nej nasekaný cesnak a oregano. Všetko ešte trochu popražíme a pridáme na drobno nasekané kuracie pečienky, poprášime mletým čiernym korením a premiešame.

Obrázok blogu

Pečienku pražíme tak dlho, aby sa vyparila všetka tekutina a zostala len naozaj hustá omáčka. Do nej ešte primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejeme a plnka je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

K plneným lokšiam sa skvele hodí čerstvá domáca čalamáda z kapusty, cibule a strúhanej mrkvy. Dochutíme ju sladkokyslým nálevom a necháme cez noc odstáť.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu