Okrem fazuľových luskov budeme potrebovať ešte asi jeden kilogram paradajok, jednu cibuľu, cesnak, lyžicu oregana, olej a soľ.
Fazuľové lusky pred použitím najprv očistíme, odrežeme z nich oba konce a nalámeme ich (alebo narežeme) na menšie kúsky.

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na menšie kocky, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a keď sa rozvonia, zasypeme lyžicou oregana. Všetko ešte veľmi krátko popražíme, pridáme nasekané struky, premiešame a prehrejeme.

Je čas na nakrájané paradajky a soľ. Premiešame a pomaly varíme. Paradajky najprv pustia kopu šťavy. Zmes varíme do vtedy, kým všetka tekutina nie je vyvarená. Ak za ten čas lusky nezmäkli, prilejeme trochu vriacej vody a varíme ďalej.

Keď je všetko mäkké a tekutina vyvarená, roztlačíme do luskov ešte jeden strúčik cesnaku, premiešame prehrejeme a vypneme sporák.

Vynikajúce voňavé jedlo je spojením spomienok na letnú dovolenku a bohatosti jesennej zeleniny. S prílohou podľa vlastnej chute skvelá vegánska pochúťka.
My sme sa ešte trochu pohrali, a ak ste vegetariáni alebo vegáni, môžete hádam radšej skončiť čítanie tu. :)

Lusky sú výborné aj ako príloha ku grilovému mäsu. Do ružova ogrilované plátky osoleného a okoreneného bravčového karé sa hodia vynikajúco.
Aby sme dodržali ten taliansky ráz jedla, pripravili sme ešte jednoduché špagety. Budeme potrebovať špagety, olej, cesnak a parmezán.
Do veľkej misy dáme deciliter kvalitného oleja a roztlačíme dva až tri strúčiky cesnaku. Špagety uvaríme ako obvykle. Uvarené zlejeme a presypeme do misy s olejom a cesnakom, Zasypeme nastrúhaným parmezánom a vlejeme asi deciliter vody, v ktorej sa cestoviny varili. Všetko premiešame a okamžite podávame. Jedlo je plné chutí a vôní a u nás teda naozaj zabodovalo.

Dobrú chuť.
