Čo budeme potrebovať:
1.500 g tekvičiek, alebo cukiet., 6 veľkých zelených paprík, 150 g balkánskeho syra, alebo fety (dobre, dobre, tak aj bryndza môže byť..), 200 ml mlieka, 100 g masla alebo olivový olej, jeden malý rajčiakový pretlak, tri vajcia, jogurt, alebo kyslú smotanu, zelenú vňať (pretržlenová, alebo aj zelerová), soľ a môže byť aj bulharské korenie čubrica.(nie je podmienkou)

No a vy, práve vy, milí naši, čo nás tak bedlivo sledujete, si možno aj domyslíte, čo sa v tejto chvíli bude diať.
Áno, správne, zoberiete šesť pekných zelených paprík, upečiete ich na platni, zadusíte v hrnci a ošúpete. A aby vám nebolo ľúto, že máte málo roboty, tak aj odstopkovať a odzrniť. Musí ostať len samotná dužina papriky krásne prepečená a ošúpaná.
Tekvičky tiež očistíte a nakrájate na polcentimetrové kolieska, vložíte do vriacej osolenej vody a päť minút varíte. Potom hneď vytiahnete a precedíte.
Pekáč vymastíte maslom, alebo olivovým olejom. Následne začnete vrstviť vrstvou tekvičiek, potom nasleduje vrstva upečených na menšie kocky nakrájaných paprík. Pri predpísanom množstve vám zrejme výjdu tri vrstvy tekvičiek a dve vrstvy paprík. Je dobré, ak posledná vrchná budú tekvičky. Každú vrstvu treba zvlášť posypať balkánskym syrom, alebo fetou. Syr musí byť slaný.
Následne vymiešate mlieko s tromi vajciami, rajčiakovým pretlakom a zmes mierne osolíte. Tu prichádza priestor pre čubricu, ktorú môžete vmiešať do zálievky. Čubrica je bulharská zmes korenín, ktorá je k dostaniu dokonca už aj na našom Bohom zabudnutom Slovensku. Hlavné zložky sú saturejka a grécke seno. Najmä sušená saturejka sa bezne predáva a plne vám čubricu nahradí. Ak však nemáte ani tú, nevadí. Proste nepoužijete žiadne koreniny. Ten balkánsky syr, či feta to všetko spoľahlivo dochutí. Pri aplikácii iných korenín (provensálske, oregáno, tymián...)buďte opatrní, aby ste nepotlačili chuťový vnem tej fantastickej zeleniny a syra.
Na záver pokvapkáte navrstvenú zeleninu olivovým olejom, alebo obložíte kúskami masla, posypete, alebo neposypete čubricou, či saturejkou a zalejete zálievkou. Ešte to celé husto zasypete zelenou vňaťou a pečiete na 180 stupnoch cca 45 min. pekne dohneda.
Podávajte s varenými zemiakmi, alebo bielym chlebíkom. Na porciu musaky môžete pridať kopček kyslej smotany, alebo jogurtu.
Ubezpečujem vás, že budete spokojní a blažení a na nejaké mäso si ani nespomeniete. A dietári keď zamenia maslo s olivovým olejom a kyslú smotanu s jogurtom si pochutnajú tiež a pritom nedostanú neodbytnú chuť po konzumácii robiť nejaké smiešne energické pohyby, aby si to jedlo oddreli..:)))
Dobrú chuť.

tenjeho