Varíme s medveďom - mackova musaka.

Ale veď kdeže moja musaka. Čo to tu mystifikujem... Musaka je niečo ako národné bulharské jedlo. Môže sa pripravovať na desiatky spôsobov. Existujú mäsité i bezmäsité. Základom každej musaky je zelenina (zemiaky, tekvičky či cuketky, baklažány, fazuľové lusky, špenát, pór, kapusta) a tí, ktorý nemôžu bez mäsa žiť, tak aj ľubovoľné mäso pomleté či nakrájané na kocky. Existujú aj musaky z ryže a zeleniny. V zásade sa zelenina buďto podusí na oleji, alebo uvarí na skus v slanej vode a potom sa prekladá na pekáči buďto s varenými zemiakmi a mäsom, alebo s ryžou po vrstvách tak, aby zemiaky alebo ryža ostali na vrchu, ako posledná vrstva. Potom sa všetko zaleje zeleninovým vývarom, alebo vodou a upečie sa. Na záver sa musaka poleje rozšľahanými vajcami v mlieku a dopečie. Gurmámi si v tejto chvíli môžu povedať niečo ako: - Jój nuda, zívačka, zelenina zapečená s mäsom a krumpľami. Je tam toho.. Tak vážení, ale okamžite prestante zívať! Héj!.. Lebo sa nepoznám.. Musaka, ktorej recept vám teraz predložím je proste skvelá. Zvládne ju každý a zároveň je aj pre vegerariánov. Môže sa pripraviť aj veľmi diétne a je proste famózna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Čo budeme potrebovať:
1.500 g tekvičiek, alebo cukiet., 6 veľkých zelených paprík, 150 g balkánskeho syra, alebo fety (dobre, dobre, tak aj bryndza môže byť..), 200 ml mlieka, 100 g masla alebo olivový olej, jeden malý rajčiakový pretlak, tri vajcia, jogurt, alebo kyslú smotanu, zelenú vňať (pretržlenová, alebo aj zelerová), soľ a môže byť aj bulharské korenie čubrica.(nie je podmienkou)

Obrázok blogu



No a vy, práve vy, milí naši, čo nás tak bedlivo sledujete, si možno aj domyslíte, čo sa v tejto chvíli bude diať.

Áno, správne, zoberiete šesť pekných zelených paprík, upečiete ich na platni, zadusíte v hrnci a ošúpete. A aby vám nebolo ľúto, že máte málo roboty, tak aj odstopkovať a odzrniť. Musí ostať len samotná dužina papriky krásne prepečená a ošúpaná.

Tekvičky tiež očistíte a nakrájate na polcentimetrové kolieska, vložíte do vriacej osolenej vody a päť minút varíte. Potom hneď vytiahnete a precedíte.

Pekáč vymastíte maslom, alebo olivovým olejom. Následne začnete vrstviť vrstvou tekvičiek, potom nasleduje vrstva upečených na menšie kocky nakrájaných paprík. Pri predpísanom množstve vám zrejme výjdu tri vrstvy tekvičiek a dve vrstvy paprík. Je dobré, ak posledná vrchná budú tekvičky. Každú vrstvu treba zvlášť posypať balkánskym syrom, alebo fetou. Syr musí byť slaný.

Následne vymiešate mlieko s tromi vajciami, rajčiakovým pretlakom a zmes mierne osolíte. Tu prichádza priestor pre čubricu, ktorú môžete vmiešať do zálievky. Čubrica je bulharská zmes korenín, ktorá je k dostaniu dokonca už aj na našom Bohom zabudnutom Slovensku. Hlavné zložky sú saturejka a grécke seno. Najmä sušená saturejka sa bezne predáva a plne vám čubricu nahradí. Ak však nemáte ani tú, nevadí. Proste nepoužijete žiadne koreniny. Ten balkánsky syr, či feta to všetko spoľahlivo dochutí. Pri aplikácii iných korenín (provensálske, oregáno, tymián...)buďte opatrní, aby ste nepotlačili chuťový vnem tej fantastickej zeleniny a syra.

Na záver pokvapkáte navrstvenú zeleninu olivovým olejom, alebo obložíte kúskami masla, posypete, alebo neposypete čubricou, či saturejkou a zalejete zálievkou. Ešte to celé husto zasypete zelenou vňaťou a pečiete na 180 stupnoch cca 45 min. pekne dohneda.
Podávajte s varenými zemiakmi, alebo bielym chlebíkom. Na porciu musaky môžete pridať kopček kyslej smotany, alebo jogurtu.

Ubezpečujem vás, že budete spokojní a blažení a na nejaké mäso si ani nespomeniete. A dietári keď zamenia maslo s olivovým olejom a kyslú smotanu s jogurtom si pochutnajú tiež a pritom nedostanú neodbytnú chuť po konzumácii robiť nejaké smiešne energické pohyby, aby si to jedlo oddreli..:)))
Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



tenjeho


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu