Varíme s medveďom - mackova musaka.

Ale veď kdeže moja musaka. Čo to tu mystifikujem... Musaka je niečo ako národné bulharské jedlo. Môže sa pripravovať na desiatky spôsobov. Existujú mäsité i bezmäsité. Základom každej musaky je zelenina (zemiaky, tekvičky či cuketky, baklažány, fazuľové lusky, špenát, pór, kapusta) a tí, ktorý nemôžu bez mäsa žiť, tak aj ľubovoľné mäso pomleté či nakrájané na kocky. Existujú aj musaky z ryže a zeleniny. V zásade sa zelenina buďto podusí na oleji, alebo uvarí na skus v slanej vode a potom sa prekladá na pekáči buďto s varenými zemiakmi a mäsom, alebo s ryžou po vrstvách tak, aby zemiaky alebo ryža ostali na vrchu, ako posledná vrstva. Potom sa všetko zaleje zeleninovým vývarom, alebo vodou a upečie sa. Na záver sa musaka poleje rozšľahanými vajcami v mlieku a dopečie. Gurmámi si v tejto chvíli môžu povedať niečo ako: - Jój nuda, zívačka, zelenina zapečená s mäsom a krumpľami. Je tam toho.. Tak vážení, ale okamžite prestante zívať! Héj!.. Lebo sa nepoznám.. Musaka, ktorej recept vám teraz predložím je proste skvelá. Zvládne ju každý a zároveň je aj pre vegerariánov. Môže sa pripraviť aj veľmi diétne a je proste famózna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Čo budeme potrebovať:
1.500 g tekvičiek, alebo cukiet., 6 veľkých zelených paprík, 150 g balkánskeho syra, alebo fety (dobre, dobre, tak aj bryndza môže byť..), 200 ml mlieka, 100 g masla alebo olivový olej, jeden malý rajčiakový pretlak, tri vajcia, jogurt, alebo kyslú smotanu, zelenú vňať (pretržlenová, alebo aj zelerová), soľ a môže byť aj bulharské korenie čubrica.(nie je podmienkou)

Obrázok blogu



No a vy, práve vy, milí naši, čo nás tak bedlivo sledujete, si možno aj domyslíte, čo sa v tejto chvíli bude diať.

Áno, správne, zoberiete šesť pekných zelených paprík, upečiete ich na platni, zadusíte v hrnci a ošúpete. A aby vám nebolo ľúto, že máte málo roboty, tak aj odstopkovať a odzrniť. Musí ostať len samotná dužina papriky krásne prepečená a ošúpaná.

Tekvičky tiež očistíte a nakrájate na polcentimetrové kolieska, vložíte do vriacej osolenej vody a päť minút varíte. Potom hneď vytiahnete a precedíte.

Pekáč vymastíte maslom, alebo olivovým olejom. Následne začnete vrstviť vrstvou tekvičiek, potom nasleduje vrstva upečených na menšie kocky nakrájaných paprík. Pri predpísanom množstve vám zrejme výjdu tri vrstvy tekvičiek a dve vrstvy paprík. Je dobré, ak posledná vrchná budú tekvičky. Každú vrstvu treba zvlášť posypať balkánskym syrom, alebo fetou. Syr musí byť slaný.

Následne vymiešate mlieko s tromi vajciami, rajčiakovým pretlakom a zmes mierne osolíte. Tu prichádza priestor pre čubricu, ktorú môžete vmiešať do zálievky. Čubrica je bulharská zmes korenín, ktorá je k dostaniu dokonca už aj na našom Bohom zabudnutom Slovensku. Hlavné zložky sú saturejka a grécke seno. Najmä sušená saturejka sa bezne predáva a plne vám čubricu nahradí. Ak však nemáte ani tú, nevadí. Proste nepoužijete žiadne koreniny. Ten balkánsky syr, či feta to všetko spoľahlivo dochutí. Pri aplikácii iných korenín (provensálske, oregáno, tymián...)buďte opatrní, aby ste nepotlačili chuťový vnem tej fantastickej zeleniny a syra.

Na záver pokvapkáte navrstvenú zeleninu olivovým olejom, alebo obložíte kúskami masla, posypete, alebo neposypete čubricou, či saturejkou a zalejete zálievkou. Ešte to celé husto zasypete zelenou vňaťou a pečiete na 180 stupnoch cca 45 min. pekne dohneda.
Podávajte s varenými zemiakmi, alebo bielym chlebíkom. Na porciu musaky môžete pridať kopček kyslej smotany, alebo jogurtu.

Ubezpečujem vás, že budete spokojní a blažení a na nejaké mäso si ani nespomeniete. A dietári keď zamenia maslo s olivovým olejom a kyslú smotanu s jogurtom si pochutnajú tiež a pritom nedostanú neodbytnú chuť po konzumácii robiť nejaké smiešne energické pohyby, aby si to jedlo oddreli..:)))
Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



tenjeho


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 16x
  • Prečítané: 729x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 112x
  • Prečítané: 2 594x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 355x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 981x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 206x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 105x
  • Prečítané: 2 087x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Kaľavský zachraňoval na súde advokáta takáčovcov Ribára. Hovoril najmä o Čurillovi
Je dielom komunistického experimentu. Už aj Slováci zistia, čím BYD drví Teslu
Prečo sa na Slavíne nebratríčkovať s ruským veľvyslancom Bratčikovom (komentár šéfredaktorky)
Ivermektín po covide propagujú ako liek na rakovinu. Čo na to hovorí veda?
reklama
SkryťZatvoriť reklamu