Prvý recept patrí určite k tým najjednoduchším aké sme vôbec na našom blogu uverejnili. Ja osobne som presvedčený, že sa na ňom nedá nič pokaziť.
Bryndzová polievka
Čo budeme potrebovať
Päť až šesť zemiakov, desať dekagramov bryndze (môže byť aj viac), lyžicu červenej papriky a mladú cibuľku. Môžeme okoreniť aj mletým čiernym korením.

A čo s tým urobíme.
Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľku nasekáme na jemno. Zemiaky aj cibuľku dáme variť do jemne osolenej vody. Soľou naozaj šetríme, pretože bryndza je slaná dosť. Uvaríme všetko celkom do mäkka. Zemiaky môžu byť aj tak trochu rozvarené.

Keď je všetko do mäkka uvarené vymiešame bryndzu s lyžicou červenej papriky. Ku zmesi pridáme jednu naberačku horúcej polievky a znova vymiešame.

Polievku odstavíme a vlejeme do nej vymiešanú bryndzu. Premiešame a ďalej už nevaríme.

Dobrú chuť.

Druhý recept je už trochu náročnejší, ale stojí za to ho vyskúšať.
Bryndzový koláč s paradajkami
Čo budeme potrebovať
Na cesto dvadsať dekagramov hladkej múky, desať dekagramov zmäknutého masla a jedno vajce.
Na paradajkovú plnku paradajky a marinádu vyrobenú z jednej lyžice medu, jednej lyžice horčice, jednej lyžice olivového oleja a šťavy z polovice citróna.
Na bryndzovú plnku dvadsaťpäť dekagramov bryndze a dve až tri vajcia.

Do múky nasekáme zmäknuté maslo, pridáme jedno vajce a vypracujeme hladké maslové cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie, alebo mikroténového sáčku a odložíme najmenej na pol hodiny do chladničky. Dôležité je, aby maslo v ceste stuhlo.

Paradajky nakrájame na kolieska, zalejeme pripravenou marinádou a odložíme do chladničky, aby sa s cestom stihli zoznámiť.

Do bryndze vyklepneme vajíčka a rozmiešame do hladka.

Cesto vyvaľkáme na primerane veľký rozmer a

Pomocou valčeka ho prenesieme do formy na pečenie. Môžeme použiť koláčovú kruhovú formu, alebo formu na tortu. Prstami cesto rovnomerne ale jemne popritláčame k forme.

A teraz si povieme niečo o slepom pečení. Je to vlatne predpečenie maslového cesta, aby ho mokrá plnka nerozmočila. Nechceme však, aby cesto príliš zhnedlo a preto ho musíme niečim prikryť. Najlepšie sa na to hodí papier na pečenie, ktorý zaťažíme suchou fazuľou.

Vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme asi desať minút.
Vytiahneme z rúry a odstránime papier s fazuľou. Fazuľu môžeme odložiť a používať na slepé pečenie znova a znova.

Na predpečené cesto rozložíme namarinované paradajky.

Dve až tri lyžice marinády pridáme k bryndzovej plnke a tú rozotrieme na paradajky.

Pečieme ešte pätnásť minút. Tá vôňa je úžasná. Po upečení necháme vychladnúť a

vyberieme z formy.

S veľkým zeleninovým šalátom je to skvelá večera.

Dobrú chuť.
