Potrebujeme:
Ja som varil viac, asi 8 poriadnych porcií, takže množstvo ingrediencií si prispôsobte.
Asi 3/4 kg mladých zelených fazuľových strukov, 1,5 kg mletého mäsa (akékoľvek), 20 dkg kúsok staršieho chleba, 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, 2 vajíčka, trochu hladkej múky a strúhanky, 2 cibule, 3-4 strúčiky cesnaku a olej či masť.
Jedlo ochutíme provensálskymi bylinkami, horčicou, rascou, mletým čiernym korením, čerstvým mletým muškátovým orieškom a samozrejme soľou.

Mleté mäso dobre vymiešame s vo vode namočeným a vyžmýkaným chlebom, 1 jemne nakrájanou cibuľou, vajíčkami, mletým čiernym korením, strúhankou (2-3 lyžice), rascou, 2 strúčikmi roztlačeného cesnaku, provensálkami a soľou. Proste fašírka, len namiesto majoránky sú provensálky.

Očistíme a nakrájame aj druhú cibuľu, zvyšný cesnak očistíme a nakrájame na plátky, fazuľové struky dobre umyjeme, odstopkujeme a nalámeme či nakrájame na menšie kúsky, koreňovú zeleninu ošúpeme a zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle. Ja som strúhal na jemno, ale znesie to aj hrubé strúhadlo...

Vlhkými rukami tvarujeme väčšie fašírky, ktoré usmažíme z každej strany na rozpálenom oleji či masti dohneda. Vnútro nemusí byť úplne hotové, fašírky ešte budeme ďalej tepelne upravovať.

Tu ich máme, je ich neúrekom...

Môžeme použiť výpek z fašírok, v ktorom necháme speniť cibuľu,

pridáme koreňovú zeleninu a dobre ju dohneda urestujeme. Na záver restovania ju poprášime dvomi lyžicami múky a ešte chvíľu miešajúc prepražíme. Pridáme poriadnu lyžicu horčice, provensálky, mleté čierne korenie a soľ.

Ďalej nasledujú fazuľové struky, všetko podlejeme vodou a cca 10 minút zakryté dusíme.

Ak nemáme dostatočne veľkú panvicu (obávam sa, že žiadna nie je dostatočne veľká), použijeme veľký hrniec, do ktorého dáme podusenú zmes so strukmi, mäsové gule a všetko zalejeme teplou vodou tak, aby boli aj najvrchnejšie gule aspoň do polovice namočené.

Všetko znovu posolíme, necháme zovrieť a na miernom plameni prikryté dusíme asi 40 minút. Nemiešame, gule budú krehké, stačí občas pretriasť hrniec. Pred dokončením dusenia posypeme jedlo čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Podávame so zemiakovými knedľami, ale samozrejme varené zemiaky či dokonca ryža, alebo zemiaková kaša vhodnými prílohami.

Dobrú chuť.

Deti za famóznu chuť a vôňu ručím. Recept je však skutočne dosť prácny. Tu vám ešte dám do pozornosti iný na podobnom základe, tiež vynikajúci.
Podstatnú časť tej najťažšej práce si môžete ušetriť, ak namiesto mäsových gúľ použijete iba samotné mäso. Hodí sa samozrejme bravčové, ale skutočnou lahôdkou bude teľacie, či dokonca jahňacie mäso. Ak sa rozhodnete šetriť, a zároveň chcete byť diétnejšími, potom je vhodnou alternatívou morčacie mäso vykostené zo stehna.
Mäso nakrájame na väčšie kúsky, pokojne aj 5 cm dlhé. Urestujeme ho na troche oleja, či masti, aby sa dobre zatiahlo, vyberieme ho a do výpeku urobíme celý základ až po urestovanú, pomúčenú a ochutenú koreňovú zeleninu so strukmi zhodne, ako v recepte vyššie. Potom mäso znovu vrátime do zmesi, podlejeme a zakryté dusíme do mäkka. A polovica práce je fuč. :)
Príjemnú nedeľu.
tenjeho