Varíme s Medveďom - Mäsové gule na mladých fazuľových strukoch

Ahojte. Náš blog je v poslednej dobe v znamení receptov 'za gastrač', či receptov s jednoduchou prípravou. Viacerí z vás možno už dostali potrebu s jedlom trochu viac sa pohrať. Preto som sa rozhodol zaradiť tento trochu prácnejší a aj na čas náročnejší recept. Vy ostatní, čo predsa len dávate prednosť jednoduchosti s rýchlejším prevedením, (samozrejme preto, aby ste nestrácali čas a mohli robiť dôležitejšie veci, napríklad športovať, či diskutovať a písať na blogu:)) nezúfajte. Na záver receptu vám odporučím 'skratku', ktorá vám ušetrí polovicu času a myslím, že tú skvelú chuť v základe receptu, aj tak zachováte...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Potrebujeme:

Ja som varil viac, asi 8 poriadnych porcií, takže množstvo ingrediencií si prispôsobte.

Asi 3/4 kg mladých zelených fazuľových strukov, 1,5 kg mletého mäsa (akékoľvek), 20 dkg kúsok staršieho chleba, 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, 2 vajíčka, trochu hladkej múky a strúhanky, 2 cibule, 3-4 strúčiky cesnaku a olej či masť.

Jedlo ochutíme provensálskymi bylinkami, horčicou, rascou, mletým čiernym korením, čerstvým mletým muškátovým orieškom a samozrejme soľou.

Obrázok blogu

Mleté mäso dobre vymiešame s vo vode namočeným a vyžmýkaným chlebom, 1 jemne nakrájanou cibuľou, vajíčkami, mletým čiernym korením, strúhankou (2-3 lyžice), rascou, 2 strúčikmi roztlačeného cesnaku, provensálkami a soľou. Proste fašírka, len namiesto majoránky sú provensálky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Očistíme a nakrájame aj druhú cibuľu, zvyšný cesnak očistíme a nakrájame na plátky, fazuľové struky dobre umyjeme, odstopkujeme a nalámeme či nakrájame na menšie kúsky, koreňovú zeleninu ošúpeme a zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle. Ja som strúhal na jemno, ale znesie to aj hrubé strúhadlo...

Obrázok blogu

Vlhkými rukami tvarujeme väčšie fašírky, ktoré usmažíme z každej strany na rozpálenom oleji či masti dohneda. Vnútro nemusí byť úplne hotové, fašírky ešte budeme ďalej tepelne upravovať.

Obrázok blogu

Tu ich máme, je ich neúrekom...

Obrázok blogu

Môžeme použiť výpek z fašírok, v ktorom necháme speniť cibuľu,

Obrázok blogu

pridáme koreňovú zeleninu a dobre ju dohneda urestujeme. Na záver restovania ju poprášime dvomi lyžicami múky a ešte chvíľu miešajúc prepražíme. Pridáme poriadnu lyžicu horčice, provensálky, mleté čierne korenie a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ďalej nasledujú fazuľové struky, všetko podlejeme vodou a cca 10 minút zakryté dusíme.

Obrázok blogu

Ak nemáme dostatočne veľkú panvicu (obávam sa, že žiadna nie je dostatočne veľká), použijeme veľký hrniec, do ktorého dáme podusenú zmes so strukmi, mäsové gule a všetko zalejeme teplou vodou tak, aby boli aj najvrchnejšie gule aspoň do polovice namočené.

Obrázok blogu

Všetko znovu posolíme, necháme zovrieť a na miernom plameni prikryté dusíme asi 40 minút. Nemiešame, gule budú krehké, stačí občas pretriasť hrniec. Pred dokončením dusenia posypeme jedlo čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Obrázok blogu

Podávame so zemiakovými knedľami, ale samozrejme varené zemiaky či dokonca ryža, alebo zemiaková kaša vhodnými prílohami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Deti za famóznu chuť a vôňu ručím. Recept je však skutočne dosť prácny. Tu vám ešte dám do pozornosti iný na podobnom základe, tiež vynikajúci.

Podstatnú časť tej najťažšej práce si môžete ušetriť, ak namiesto mäsových gúľ použijete iba samotné mäso. Hodí sa samozrejme bravčové, ale skutočnou lahôdkou bude teľacie, či dokonca jahňacie mäso. Ak sa rozhodnete šetriť, a zároveň chcete byť diétnejšími, potom je vhodnou alternatívou morčacie mäso vykostené zo stehna.

Mäso nakrájame na väčšie kúsky, pokojne aj 5 cm dlhé. Urestujeme ho na troche oleja, či masti, aby sa dobre zatiahlo, vyberieme ho a do výpeku urobíme celý základ až po urestovanú, pomúčenú a ochutenú koreňovú zeleninu so strukmi zhodne, ako v recepte vyššie. Potom mäso znovu vrátime do zmesi, podlejeme a zakryté dusíme do mäkka. A polovica práce je fuč. :)

SkryťVypnúť reklamu

Príjemnú nedeľu.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu