Predstavte si, dnes došlo s výnimke. Na tento recept z jednej výbornej svetovej kuchárky som si brúsil zuby už dávno. Inšpirovať som sa nechal Južnou Afrikou.
Potrebujeme:
500 g mletého jahňacieho, alebo hovädzieho mäsa. (Hádajte, aké som použil ja.) Ďalej potrebujeme 3 plátky toastového chleba, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 3 vajcia, 100 g hrozienok, dve kopcovité lyžice mangového chutney, 3 kávové lyžičky curry, čierne korenie, soľ, mletý muškátový oriešok, kúsok čerstvého zázvoru, ostrú chilli pastu, alebo chilli korenie, šťavu z polovice citróna, 2 dcl mlieka a 3 tvrdšie banány. To som dnes ale exotický, že?

Pristavme sa na chvíľu pri mangovom chutney. Mnohým by sa táto ingrediencia mohla zdať nedostupná, ale nie je to úplná pravda. A nemusíte mať ani dobrú kamarátku z Dubaja, ako máme my. Mangové chutney môžete kúpiť napríklad tu , alebo aj tu .
Samozrejme mangové chutney môžete pripraviť aj doma. Museli by ste však dať dohromady tieto ingrediencie: 1 mango, kúsok čerstvého zázvoru, sušenú chilli papričku, mletý rímsky kmín, mletý koriander a kurkumu, hnedý cukor, limetkovú šťavu a soľ. Všetko sa v podstate dokopy spolu s očisteným a na kocky nakrájaným mangom rozmixuje.
Už vás počujem ako si hovoríte: "A čo sa ten s koňom zrazil? To si to chutney radšej kúpim. Ale vyvaliť 125,-Sk za celý pohár, keď potrebujem dve lyžice sa mi tiež nechce."
Tak a sme doma. Čo takto zahrať sa tak trochu na diletantov. Máte doma marhuľový džem? Nejaký sa nájde a ak nie, tak za 25,- Sk sa dá kúpiť kdekoľvek. Chilli korenie či pastu a zázvor potrebujete aj k receptu. Koriander a kurkumu zoženiete v každom lepšom exotickom obchode. Ak nebudú mleté, treba ich roztĺcť v mažiariku. Ostatné ingrediencie milostivo odignorujeme.
Dve lyžice džemu pomiešame s pol lyžičkou koriandru, pol lyžičkou kurkumy, pridáme trochu chilli a očisteného a nastrúhaného zázvoru, pár kvapiek šťavy z obyčajného citróna a posolíme. Musíme docieliť sladko slanú a zároveň pikantnú chuť. A náhrada manga chutney je na svete.
Ďalej budem pokračovať samozrejme s normálnym mango chutney.
Tak a konečne čo s tým urobíme:
Mleté mäso dáme do vhodnej nádoby. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vo vode namočený, vyžmýkaný a na drobno natrhaný toastový chlieb. Ďalej jedno vajce, 70 g hrozienok (zvyšok si uschováme do ryže), dve lyžice chutney, čierne korenie, dve kávové lyžičky curry a soľ. Keďže aj my sme mali sladké chutney, ktoré nebolo veľmi pikantné, pridali sme ešte kúsok očisteného a nastrúhaného zázvoru a ostrú chilli pastu. Na záver vytlačíme do zmesi šťavu z polovice citróna a všetko vymiešame. Už pri miešaní nás ovanie vôňa exotiky.

Vymiešanú zmes môžeme nechať 20 minút odpočívať v chladničke. Potom opäť premiešame a rovnomerne ňou naplníme olejom vytretú zapekaciu nádobu.
Vložíme do rúry vyhriatej na stredný stupeň a dvadsať minút zapekáme.

Kým sa mäsko zapeká, pripravíme si banány na obloženie a zálievku. Na obrázku nižšie vidíme, ako som banány očistil a nakrájal na šikmo tak, aby to boli či najdlhšie kúsky. Ďalej vyklepeme dve vajcia do dvoch decilitrov mlieka, pridáme kávovú lyžičku curry, pol lyžičky mletého muškátového oriešku a soľ a všetko dobre rozmiešame.

Takto vyzerá mäsová zmes po 20 minútach v rúre.

Takto ju obložíme banánmi a zalejeme zálievkou.

Na ďalších zhruba 20 minút vložíme do rúry. Ak máme plynovú rúru, je dobré dať na spodok rúry nádobu z vodou. Chutney v mäsovej zmesi bude karamelizovať, tak aby sme tento zaujímavý pokrm nakoniec nepripálili. Samozrejme keď vložíme vodu, doba pečenia sa nám predĺži.
Nižšie vidíme výsledok.

Dnes som sa rozhodol ešte vám ukázať, ako sa robí curry ryža s hrozienkami. Neberte to prosím ako podceňovanie, ale keď vidím tie mraky ľudí, čo si v Terne kupujú vreckovú ryžu...
Ryžu robí samozrejme každý trochu inak, takže toto je môj spôsob.
Suchú ryžu naplníme do pohára tak, aby sme videli aký zaujme objem. Ja som robil curry ryžu z pol kila suchej ryže dlhozrnnej. Následne ryžu dobre premyjeme studenou vodou. Najlepšie je vysypať ju do väčšej nádoby, ktorú naplníme studenou vodou a miešame, aby sa uvoľnili škroby a vodu opatrne z vrchu zlievame a znovu napĺňane čistou vodou. Voda by mala po premytí ostať takmer čistá. Potom ryžu precedíme v jemnejšom cedníku. Pridáme 30 g hrozienok, pol lyžičky curry a soľ. Všetko premiešame, vložíme do väčšieho hrnca a pridáme vodu. Ak chceme ryžu mazľavú čínsku, pridáme dva a pol krát objem ryže. Pozor, nie každá ryža je vhodná na takýto druh mazľavej čínskej ryže. Aby ste z toho nakoniec nemali kašu. Ja chcem ryžu dobre uvarenú, nie chrúmajúcu v zuboch a zároveň sypkú. Pridávam 1 a 3/4 dielu vody.
Ryžu zakryjeme a na miernom plameni privedieme k varu. Pomaly varíme ďalej ešte aspoň 5 minút tak, aby sa väčšina vody vsiakla a ryža bola aspoň polomäkká. V tejto fáze môžeme ešte ryžu premiešať a prípadne dosoliť. V momente, keď sa nám ryža začne viac prichytávať o dno nádoby už nemiešame, zakrytú ryžu ešte krátko prehrejeme a vypneme plameň pod hrncom. Ryžu necháme na šporáku odstáť ešte aspoň 30 minút.

Dnes sa mi ryža veľmi podarila. Ani mne to nevyjde vždy, ako by som si predstavoval. Veľa záleží od toho, aký máte šporák. Na plynový je tento spôsob najlepší. Pri elektrických je to inak. Elektrická platňa udrží teplotu dlhšie, ako plynová, preto je treba dobu varu ryže skrátiť. Ona potom na vypnutej platni aj tak dôjde. V zásade by sa ryža po uvarení mala dať bez námahy rozmiešať a nemala by sa nám na dno nádoby dohneda priškvariť.

Prepáčte mi prosím túto ryžovú odbočku.
Dole vidíme celkový výsledok. Dobré je podávať s rajčinovým šalátom a trochou chutney na tanieri. Chuť a vôňu vám neviem opísať. Nedá sa nič robiť, musíte skúsiť.:))

Dobrú chuť z medvedieho brloha.
tenjeho