Na mäsový nákyp budeme potrebovať jeden kilogram čo najjemnejšie pomletého mäsa. Obvykle by malo ísť o zmes bravčového hovädzieho a teľacieho, ale je to samozrejme na vás. K mäsu pridáme dve vajíčka, dve namočené a vyžmýkané pečivá, jednu cibuľu a dva až tri strúčiky cesnaku. Mäsový základ okoreníme soľou, čiernym mletým korením, oreganom a drvenou rascou.
Na rýchlu ľutenicu si pripravíme päť červených paprík, upečených a olúpaných s kože, jeden väčší baklažán, dve paradajkové konzervy (v zime je vždy lepšie kupovať paradajkové konzervy, pretože tie kvalitné sa v Taliansku vyrábajú z úplne zrelých paradajok), cesnak, soľ a petržlenovú vňať. V tomto recepte vynecháme niečo, čím by sme ľutenicu okyslili a práve naopak po ochutnaní paradajok možno budeme musieť pridať lyžičku cukru.

Najprv si pripravíme mäsový základ. Do hneda opražíme nasekanú cibuľu.

Všetky ingrediencie na nákyp...

... spolu poriadne premiešame. Zmes by mala byť čo najkompaktnejšia, preto je dôležité, aby mäso bolo zomleté čo najjemnejšie. Dôkladne vymiesenú zmes odložíme oddýchnuť do chladničky

Zatiaľ si pripravíme ľutenicu. V rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme do mäkka baklažán.

Zbavíme ho šupky a nasekáme nožom na drobno.

Pridáme nasekané pečené papriky (o tom ako správne upiecť papriky sa nan našom blogu dočítate asi sto krát. Napríklad aj tu), petržlenovú vňať, roztlačný cesnak, upečený baklažán a soľ. (prípadne podľa chuti paradajkových konzerv cukor)

Všetko premiešame a ľutenica je hotová.

Zapekaciu misu vymažeme olejom a vysypeme hrubou múkou. Rozprestrieme do nej mäso.

Vylejeme ľutenicu.

Zapekáme odokryté, v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne hodinu.

Podávali sme so zapekanou zemiakovou kašou. Recept nájdete napríklad tu.

V minulosti sme už ľutenicu použili pri pečení kuracieho mäsa a je to naozaj skvelá ingrediencia na trochu iné dochutenie pokrmov. Mäsový nákyp pečený pod ľutenicou bol veľmi jemný a pri tom zostal krásne šťavnatý.

Dobrú chuť.
