Varíme s medveďom - Medvedí cesnak

Medvedí cesnak je zdravý. Krásne o tom píše Veronika vo svojom článku. Ale to nie je to najdôležitejšie. Medvedí cesnak je úžasný, chutný a u medveďov ho máme veľmi radi. Až mi je čudné, že u nás na blogu ho nájdete len v dvoch receptoch tu a tu a tie sú už poriadne staré. Musíme to nejako dobehnúť, a preto ho dnes použijeme v dvoch jedlách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Prvý recept sa vlastne ani nedá nazvať varením. Je to obmena klasického talianskeho pesto genovese, ktoré sa v Taliansku pripravuje z čerstvej bazalky.

Medvedie pesto

Na poriadnu porciu budeme potrebovať asi pol kilogramu medvedieho cesnaku, deciliter kvalitného panenského oleja, desať dekagramov para orechov (môžete vyskúšať aj iné obľúbené orechy, v originálnom recepte sa používajú píniové), desať dekagramov parmezánu, jeden strúčik cesnaku a soľ.

Medvedí cesnak očistíme, poriadne umyjeme a osušíme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Všetky ingrediencie vložíme do mixéra.

Obrázok blogu

Rozmixujeme na čo najhladšiu kašu a máme hotovo. Uzavreté vo vhodnej nádobe vydrží Medvedie pesto až niekoľko týždňov. Môžeme ho tiež sterilizovať v malých pohároch, ale vtedy sa predsa len jeho chuť mierne zmení.

Obrázok blogu

Najklasickejší spôsob podávania je na poriadnej porcii špagiet, posypané ešte strúhaným parmezánom. My sme vyskúšali tenkú vrtvu natrieť na hrianky a poriadne pokvapkať citrónom. Bolo to skvelé a ešte aj zdravé.

Obrázok blogu

Poďme si teda aj trošku povariť, aby sme sa v kuchyni nenudili. Pripravíme si bravčové karé v slanine s medvedím cesnakom.

Zabalené bravčové karé

SkryťVypnúť reklamu

Okrem pol kilogramu medvedieho cesnaku budeme ešte potrebovať asi kilogram bravčového karé, dvadsať dekagramov širšej, na tenko nakrájanej oravskej slaniny, soľ, čierne korenie a trochu oleja.

Obrázok blogu

Medvedí cesnak očistíme, umyjeme a osušíme. Listy nakrájame na menšie kúsky.

Obrázok blogu

V panvici rozohrejeme olej a listy na ňom podusíme.

Obrázok blogu

Jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. To čo vzniklo, je skvelý základ pre mnoho jedál. Napríklad môžeme pridať trochu sladkej smotany, zredukovať ju a máme vynikajúci bezmesitý obed. Podávať môžeme s vajíčkom uvareným natvrdo a zemiakmi. Je to ešte lepšie ako klasický špenát.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Bravčové karé nakrájame pozdĺžne na hranoly približne štyri krát štyri centimetre. Slaninu rozložíme tak, aby sa čiastočne prekrývala. Rozložíme na ňu podusený medvedí cesnak a na kraj uložíme hanol z bravčového karé.

Obrázok blogu

Mäso už soliť nemusíme, pretože aj slanina aj podusený cesnak sú slané dosť. Všetko teda úhľadne zavinieme a pre istotu ešte previažeme kuchynským špagátom.

Obrázok blogu

Rúru si rozohrejeme na dvesto stupňov. Závitky najprv s každej strany opražime na horúcom oleji asi tri minúty, potom ich opatrne prenesieme na pekáč, vložíme do rúry a pečieme ešte päť minút. Mäso by malo vo vnútri zostať jemne ružové a šťavnaté.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako prílohu sme si pripravili krémovú polentu. Potrebujeme na ňu pol litra mlieka, deciliter kukuričnej polenty, desať dekagramov nastrúhaného parmezánu, kúsok malsa a soľ.

Mlieko postavíme na sporák a vysypeme do neho kukuričnú polentu. Za stáleho miešania metličkou privedoieme k varu. Podľa druhu polenty varíme dve až dvanásť minút (je to obvykle napísané na obale). Do hotovej horúcej polenty pridáme parmezán, maslo a jemne ju osolíme.

Obrázok blogu

Všetko spolu poriadne vyšľaháme.

Obrázok blogu

Krehké a šťavnaté bravčové mäso s výraznou dochuťou medvedieho cesnaku a chrumkavej slaniny a k tomu príjemná jemne syrová chuť polenty. Bol to naozaj skvelý neďeľný obed.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
  • Počet článkov:  632
  •  | 
  • Páči sa:  208x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

276 článkov
SkryťZatvoriť reklamu