Prvý recept sa vlastne ani nedá nazvať varením. Je to obmena klasického talianskeho pesto genovese, ktoré sa v Taliansku pripravuje z čerstvej bazalky.
Medvedie pesto
Na poriadnu porciu budeme potrebovať asi pol kilogramu medvedieho cesnaku, deciliter kvalitného panenského oleja, desať dekagramov para orechov (môžete vyskúšať aj iné obľúbené orechy, v originálnom recepte sa používajú píniové), desať dekagramov parmezánu, jeden strúčik cesnaku a soľ.
Medvedí cesnak očistíme, poriadne umyjeme a osušíme.

Všetky ingrediencie vložíme do mixéra.

Rozmixujeme na čo najhladšiu kašu a máme hotovo. Uzavreté vo vhodnej nádobe vydrží Medvedie pesto až niekoľko týždňov. Môžeme ho tiež sterilizovať v malých pohároch, ale vtedy sa predsa len jeho chuť mierne zmení.

Najklasickejší spôsob podávania je na poriadnej porcii špagiet, posypané ešte strúhaným parmezánom. My sme vyskúšali tenkú vrtvu natrieť na hrianky a poriadne pokvapkať citrónom. Bolo to skvelé a ešte aj zdravé.

Poďme si teda aj trošku povariť, aby sme sa v kuchyni nenudili. Pripravíme si bravčové karé v slanine s medvedím cesnakom.
Zabalené bravčové karé
Okrem pol kilogramu medvedieho cesnaku budeme ešte potrebovať asi kilogram bravčového karé, dvadsať dekagramov širšej, na tenko nakrájanej oravskej slaniny, soľ, čierne korenie a trochu oleja.

Medvedí cesnak očistíme, umyjeme a osušíme. Listy nakrájame na menšie kúsky.

V panvici rozohrejeme olej a listy na ňom podusíme.

Jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. To čo vzniklo, je skvelý základ pre mnoho jedál. Napríklad môžeme pridať trochu sladkej smotany, zredukovať ju a máme vynikajúci bezmesitý obed. Podávať môžeme s vajíčkom uvareným natvrdo a zemiakmi. Je to ešte lepšie ako klasický špenát.

Bravčové karé nakrájame pozdĺžne na hranoly približne štyri krát štyri centimetre. Slaninu rozložíme tak, aby sa čiastočne prekrývala. Rozložíme na ňu podusený medvedí cesnak a na kraj uložíme hanol z bravčového karé.

Mäso už soliť nemusíme, pretože aj slanina aj podusený cesnak sú slané dosť. Všetko teda úhľadne zavinieme a pre istotu ešte previažeme kuchynským špagátom.

Rúru si rozohrejeme na dvesto stupňov. Závitky najprv s každej strany opražime na horúcom oleji asi tri minúty, potom ich opatrne prenesieme na pekáč, vložíme do rúry a pečieme ešte päť minút. Mäso by malo vo vnútri zostať jemne ružové a šťavnaté.

Ako prílohu sme si pripravili krémovú polentu. Potrebujeme na ňu pol litra mlieka, deciliter kukuričnej polenty, desať dekagramov nastrúhaného parmezánu, kúsok malsa a soľ.
Mlieko postavíme na sporák a vysypeme do neho kukuričnú polentu. Za stáleho miešania metličkou privedoieme k varu. Podľa druhu polenty varíme dve až dvanásť minút (je to obvykle napísané na obale). Do hotovej horúcej polenty pridáme parmezán, maslo a jemne ju osolíme.

Všetko spolu poriadne vyšľaháme.

Krehké a šťavnaté bravčové mäso s výraznou dochuťou medvedieho cesnaku a chrumkavej slaniny a k tomu príjemná jemne syrová chuť polenty. Bol to naozaj skvelý neďeľný obed.

Dobrú chuť.
