Pripravíme si asi 1200 gramov morčacích sŕdc, kúsok slaniny, cibuľu, hrsť sušených hríbov, dva strúčiky cesnaku, dve celé kuracie pečienky, asi pol litra kvalitného červeného suchého vína a olej.
Jedlo okoreníme soľou, čiernym korením, červenou paprikou a čerstvými bylinkami. My sme použili čerstvý tymian a rozmarín.

Srdcia očistíme od žíl vo vrchnej časti a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame nadrobno. Huby namočíme do vody. Pečienky rozmixujeme celkom do hladka, najlepšie ponorným mixérom.

Do väčšej panvice vložíme slaninu a orestujeme ju. Pridáme cibuľu, cesnak a všetko krátko popražíme.

Kúsky morčacích sŕdc premiešame so zmäknutou cibuľou a krátko, za občasného premiešavania opražíme.

Pridáme víno, huby, soľ a všetky ostatné koreniny. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme až do úplného zmäknutia sŕdc. Počas dusenia ešte podlievame vodou, aby sme mali dostatok omáčky.

Srdcia môžeme dusiť aj dlhšie ako dve hodiny. Je veľmi dôležité, aby sme boli trpezliví a srdcia udusili celkom do mäkka. Len vtedy budú naozaj lahodné a delikátne. Pre skrátenie času dusenia môžeme použiť tlakový hrniec.
Keď sú už srdcia celkom mäkké, pridáme rozmixované pečienky a ešte krátko povaríme. Pečienky vynikajúco omáčku dochutia a zároveň ju zahustia do veľmi príjemnej konzistencie.

Najlepšou prílohou k srdiciam na víne sú klasické halušky. Recept na ne nájdete napríklad tu v recepte nižšie.
Veľmi plná omáčka s hladkými mäkkými kúskami sŕdc môže byť občas veľmi gurmánskym obedom.

Dobrú chuť.
