Cez vianočné sviatky u nás často varievame hríbovú omáčku s duseným hovädzím mäsom. Práve k nej sa podobné žemľové knedle veľmi dobre hodia. Lenže je to varenie na dlhú trať. Treba vymyslieť niečo, čo toto trojhrncové varenie nahradí a bude rovnako chutné. Nakoniec to vyšlo perfektne a tento dnešný nový recept naše tradičné vianočné jedlo preskočil o hodný kus.
Čo budeme potrebovať
Jeden a pol kilogramu vykosteného morčacieho stehna, pol kilogramu šampiňónov, jedna poriadna hrsť sušených hríbov, ktorú necháme cez noc namočenú vo vode, pol litra bieleho vína, pol litra smotany na varenie, 300 gramov šalotky, zelené bylinky (petržlen, tymián), cesnak a veľkú lýžicu horčice.
Jedlo okoreníme mletým čiernym korením, novým korením, soľou a bobkovým listom.
Ingrediencie stačia na osem porcií.

Mäso nakrájame na kocky, šampiňóny na plátky. Šalotku očistíme, väčšie kusy prepolíme, petržlen nasekáme.

Na olej hodíme šampiňóny a restujeme pokiaľ jemne nezmenia farbu a nerozvoňajú sa. Pridáme šalotky premiešame a prehrejeme.

Pridáme mäso, polovicu pripraveného vína, sušene hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené, lyžicu horčice a všetky koreniny, len petržlenovej vňate použijeme len polovicu.

Pod pokrievkou dusíme približne jednu hodinu.

Tri lyžice hladkej múky nasucho opražíme a do hladka rozmiešame v motane na varenie. Pridáme k mäsu spolu z druhou polovicou bieleho vína a petrlenovej vňate. Chuť omáčky ešte dokončíme pridaním lyžice cukru. Varíme ešte päť až desať minút. Celková chuť omáčky sa naplno rozvinie až istý čas po skončení varenia. Môže za to víno pridané ku koncu, takže je dobré jedlo aspoň na hodinu odložiť a až potom začať servírovať.

Mäkké kúsky morčacieho mäsa vo výraznej hríbovej omáčke s jemnou dochuťou vína. Žemľové knedle výborne doplnili toto jednoduché ale vynikajúce jedlo.

Dobrú chuť
