Varíme s Medveďom - Mrkva ako kráľovná zeleniny

Zdravím vás z Medveďova.:) Viete, dostalo sa mi výčitky, že svoje recepty píšem stále rovnako, hádajte od koho. Tak som si povedal, že  prvá zmena bude neoslovovať vás milí moji, lebo to používam stále, ale vás pozdravím z Medveďova, lebo som to použil zatiaľ iba takých desať krát. Tým by som pre dnešok svoj kontingent zmien vyčerpal. :O)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (71)

Už dávno pradávno vieme, že dobrá mrkva skutočne nie je zlá. Ostatne sa s ňou na našom blogu stretávame veľmi často, aj keď zďaleka nie vždy ako so sólistkou stojacou na samotnom javisku. Dnes to však bude inak.

Potrebujeme:

Pre 4 normálne (3 medvedie) porcie 1kg karotky, 10 lyžíc kukuričnej krupice, 1 vajíčko, 2 lyžice olivového (pomace) oleja, 1 lyžicu kryštálového cukru, pol kocky zeleninového bujónu, 0,5 l mlieka (alebo vody), 340g konzervu sterilizovanej kukurice, 2dcl smotany na varenie, petržlenovú vňať, sójovú omáčku, chilli pastu, alebo korenie a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A čo ďalej?

Karotku očistíme, pokrájame na menšie kúsky, a príliš hrubé kúsky prerežeme aj pozdĺžne. Kukuricu zlejeme a necháme dobre odtiecť.

Obrázok blogu

Do vhodného hrnca vlejeme 0,5 l mlieka, alebo vody, pridáme trochu soli, nasypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme trochu vychladnúť.

Obrázok blogu

Pridáme sterilizovanú kukuricu, jedno vajíčko, trochu na drobno posekanej petržlenovej vňate, chilli pastu podľa chuti, v prípade potreby dosolíme a dobre vymiešame.

Obrázok blogu

Vhodný neveľký pekáčik pretrieme olejom, vysypeme múkou (pohánková, kukuričná...) a kukuričnú hmotu do neho pekne zarovnáme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

V rúre vyhriatej na 200 stupňov takto pekne upečieme. Trvá to zhruba 40 minút.

Obrázok blogu

Do vhodnej panvice s vysokými okrajmi s pokrievkou, alebo podobného hrnca dáme dve lyžice olivového oleja na smaženie. Pridáme lyžicu cukru a na silnejšom plameni necháme miešajúc cukor skaramelizovať.

Obrázok blogu

Pridáme karotku a na silnom plameni dobre pomiešame a zároveň prehrejeme.

Obrázok blogu

V 1,5 dcl horúcej vody rozpustíme pol kocky zeleninového bujónu a zalejeme ňou karotku. Stiahneme plameň, prikryjeme a dusíme 15-20 minút, každý podľa svojej chuti. Po 20 minútach je mäkká úplne, po 15 minútach na mierny skus, a tak ďalej.

Obrázok blogu

Na rad prichádza smotana na varenie. Kydneme ju tam, opäť zosilníme plameň a

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

varom taaakto pekne šťavu zredukujeme. Nezabudneme dosoliť podľa vlastnej chuti.

Obrázok blogu

Tak a tu to všetko máme. Podávame s kusom upečenej kukuričnej zmesi a posypané petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďov.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu