Varíme s medveďom - Mrkvovo-uhorková super omáčka

Tak milí moji. Pokračujeme v sérii odľahčených jedál tak, ako sme vám pred sviatkami prisľúbili. Na tento nápad som prišiel len celkom nedávno a bol inšpirovaný, predstavte si, opäť závodnou jedálňou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (73)

Ešte ako celkom malý žiačik základnej školy som cez prázdniny chodieval na obedy do závodnej jedálne, kde pracovala moja mama. Vtedy sa tam robievalo jedno jedlo, ktoré som veľmi nemusel. Bolo to bravčové mäso v omáčke zo smotany a nastrúhaných kyslých uhoriek, najčastejšie podávané s knedľou. Časy sa však menia a chute tiež, takže dnes som na tom vo vzťahu k tomuto jedlu úplne inak. A vymyslel som si aj redukčnú mutáciu. Tu je:

Potrebujeme:

Pohár kyslých uhoriek, jednu cibuľu, tri poriadne veľké mrkvy, polievkovú lyžicu horčice, 0,5l sladkej smotany na varenie (deväť percentnej), kocku zeleninového bujónu, olej a omáčku zahustíme kukuričnou krupicou, aby aj bezlepkáči boli spokojní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ochutíme čiernym korením, oreganom, novým mletým korením a bobkovým listom. Skvelé bude pridať čerstvý či granulovaný cesnak a pokrm aj posoliť.:)

Obrázok blogu

Dnes skutočne môžeme deduška nechať na pokoji. Mrkvu ošúpeme a nakrájame napríklad na kolieska, cibuľu očistíme a nakrájame na kocôčky a uhorky nastrúhame na strúhadle. Môže byť na jemnom, ale aj na hrubšom.

Obrázok blogu

Použiť môžeme teflonovú panvicu z pokrievkou, alebo kvalitný hrniec. Mrkvu nasypeme na dobre rozpálený olej a urestujeme ju. Potom ju prikryjeme a vo vlastnej šťave 5 - 10 minút podusíme. Mala by nám pekne zhnednúť, skaramelizovať a zmäknúť.

Obrázok blogu

Hneď nasypeme cibuľu, nastrúhanú uhorku, pridáme soľ, korenie čierne aj nové, bobkový list, oregano, mierne podlejeme, prikryjeme a dusíme ďalších 10 - 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Odokryjeme, pridáme veľký pohár vody, necháme zovrieť, vhodíme kocku zeleninového bujónu a lyžicu horčice.

Povaríme a v tom čase si pripravíme zátrepku pozostávajúcu z pol litra smotany na varenie a 2-3 lyžíc kukuričnej krupice. Tú následne vlejeme do omáčky a varíme aspoň 10 minút, kým omáčka nezhustne.

Obrázok blogu

My sme sa neudržali a podávali sme s knedľou. Výborná je však akákoľvek príloha. Cestovina, varené zemiaky, ryža a skutočne skvelá je napríklad aj zemiaková kaša. A pritom stačí len uvarené zemiaky roztlačiť a vyšľahať s nízkotučným mliekom.

Obrázok blogu

Mäsožravci verte či neverte, ale pochutili sme si.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu