Recept na tento musako-guveč je dosť prácny. Pripravuje sa v niekoľkých krokoch, ktorých výsledky sa skompletizujú na konci do vynikajúceho zapekaného jedla.
Jedna z vecí, ktorú potrebujeme je pečená červená paprika. Upečieme ju na horúcej platni a necháme vychladnúť pod pokrievkou v hrnci, aby sa sparila a dala ošúpať.

K upečenej paprike si pripravíme ešte pol kilogramu mletého hovädzieho mäsa, pol kilogramu ryže, dva väčšie baklažány, celé maslo, paradajkovú konzervu, pol litra mlieka, pol litra pochúťkovej smotany, cesnak, tvrdý syr a poriadny kus petržlenovej vňate.
Jedlo okoreníme mletou škoricou, rozdrvenými klinčekmi, čiernym mletým korením a soľou.

Baklažán popicháme nožom a v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme celkom do mäkka. Trvá to asi štyridsaťpäť minút. Necháme vychladnúť a dužinu vydlabeme.
Ryžu uvaríme klasickým spôsobom.
Upečené papriky ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na kúsky.

Na panvicu dáme polovicu masla, cesnak nasekaný na plátky a jemne osmažíme.

Pridáme mleté hovädzie a popražíme.

Na osmažené mäso vylejeme paradajkovú konzervu, pridáme nakrájanú pečenú papriku, baklažánovú dužinu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a všetky koreniny.

Premiešame a privedieme k varu. Takto sme vlastne pripravili mäso na bulharskej lutike, ktoré sme okorenili klasickým gréckym korením na musaku. Naozaj archaický recept na bulharskú ľutiku (ľutenicu) je tu.

Z druhej polovice masla...

...hrubej múky...

... a mlieka pripravíme bešamel.

Vmiešme do neho smotanu, dve vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr.

No a konečne môžeme začať vrstviť musaku do veľkého pekáča vymazaného olejom. Najprv vrstva uvarenej ryže.

Na ňu mäsovo lutikovú zmes.

Následuje ďalšia vrstva ryže.

A úplne na záver bešamel.
Opakom varechy poprepichujeme musaku niekoľko krát cez všetky vrstvy.

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi tridsaťpäť až štyridsať minút.

Vynikajúca šťavnatá voňavá musaka s vôňou letnej dovolenky, mora, slnka a pláže.

Dobrú chuť.
