reklama

Varíme s Medveďom - Musaka inak

Decká, na stránkach tohto blogu už bolo tých balkánskych dobrôt požehnane.

Varíme s Medveďom - Musaka inak
Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Tažko možno porátať, čo všetko tu už defilovalo. :) Musaky, kavarmy, džuveče...proste skutočne veľký prehľad bulharskej, ale nie len bulharskej, aj gréckej, tureckej a mnohých iných Balkánom šmrncnutých kuchýň. Bolo by výborné urobiť jeden poriadny článok, kde by som tento náš Balkán zhrnul a popridával jednotlivé linky. Snáď sa k tomu niekedy dostanem.

Dnes nás čaká celkom jednoduchá a aj zdravá musaka. I keď nie je na 100% robená nízkosacharidovo, uľahčil som si prácu použitím hotového výrobku a pridal aj zo dva zemiaky, ale i tak by som toto jedlo s istou toleranciou zaradil k racionálnym a zdravým. :)

Na také rozumné 4 porcie si pripravte: Zo 2-3 zemiaky, 1 menší karfiol, 1 väčšiu papriku, 2 rajčiny, pol kila mletého mäsa, ktoré vegetariáni môžu nahradiť mrkvou, kúsok tvrdého syra, 2 cukety, 2 vajíčka, cibuľu, cesnak, čierne olivy, cesnak a nejakú rajčinovú omáčku. Ja som dokonca použil hotovú ochutenú s olivami a bolo to dobré i keď samozrejme hotový výrobok obsahuje aj nejaký ten cukor. Prvý obrázok sú všetky ingrediencie, druhý obrázok sú samostatne pripravené ingrediencie na mäsovo-zeleninovú zálievku, či ako to nazvať, ktoré sú už aj ošúpané a nakrájané.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a môžeme pokračovať tým, že karfiol očistíme, rozložíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Zemiaky uvaríme v šupke necháme vychladnúť. Cuketu očistíme, ošúpeme, alebo neošúpeme, ja nešúpem, nakrájame na 3/4 cm kolieska a na olejom potretej grilovacej panvici ich z oboch strán ugrilujeme. Ak nemáme takú panvicu, tak sa uspokojíme s teflonkou a olejom.

Obrázok blogu

Pokračujeme s mäsovo zeleninovu zálievkou. Na cibuľový základ pridáme ešte trochu cesnaku, spoločne na oleji urestujeme, pridáme nakrájané rajčiny, papriky, môžeme prisypať olivy a pridáme par lyžíc nejakej dobrej rajčinovej omáčky. Ja som dochutil mletým čiernym korením, oreganom, petržlenovou vňaťou a osolil som to. Pekne to celé prehrejeme aspoň 10 minút a potom do variacej sa zmesi pridáme mleté mäso. Výborné je kuracie pretože sa s ním ľahko robí a nerobia sa z neho také zgrcnuté hrudky ako z bravčového. A samozrejme ako som už uviedol, očistená a nahrubo nastrúhaná mrkva krásne vegetariánom to mäso nahradí. Všetko to pekne precízne rozmiešame a necháme to ešte chvíľu dusiť, aby to bola kompaktná hmota a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uvarený karfiol pomelieme, nastrúhame, alebo rozmixujeme, vklepneme doňho dve vajíčka, dosolíme, ak treba a vymiešame.

Obrázok blogu

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Podľa stupňa vlastnej diéty môžeme použiť zemiakov viac alebo menej...či dokonca žiadne...

Zoberieme pekný pekáč, potrieme ho olejom, na spodok poukladáme plátky zemiakov, pokračujeme nastrúhaným vareným karfiolom s vajíčkom a krásne voňavou mäsovou zálievkou. Na vrch poukladáme ugrilované cuketové kolieska a všetko to posypeme nastrúhaným syrom.

Dopečieme v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 35 - 40 minút. Podarilo sa to, krásne to voňalo a aj chutilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu