Varíme s Medveďom - Musaka inak

Decká, na stránkach tohto blogu už bolo tých balkánskych dobrôt požehnane.

Varíme s Medveďom - Musaka inak
Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Tažko možno porátať, čo všetko tu už defilovalo. :) Musaky, kavarmy, džuveče...proste skutočne veľký prehľad bulharskej, ale nie len bulharskej, aj gréckej, tureckej a mnohých iných Balkánom šmrncnutých kuchýň. Bolo by výborné urobiť jeden poriadny článok, kde by som tento náš Balkán zhrnul a popridával jednotlivé linky. Snáď sa k tomu niekedy dostanem.

Dnes nás čaká celkom jednoduchá a aj zdravá musaka. I keď nie je na 100% robená nízkosacharidovo, uľahčil som si prácu použitím hotového výrobku a pridal aj zo dva zemiaky, ale i tak by som toto jedlo s istou toleranciou zaradil k racionálnym a zdravým. :)

Na také rozumné 4 porcie si pripravte: Zo 2-3 zemiaky, 1 menší karfiol, 1 väčšiu papriku, 2 rajčiny, pol kila mletého mäsa, ktoré vegetariáni môžu nahradiť mrkvou, kúsok tvrdého syra, 2 cukety, 2 vajíčka, cibuľu, cesnak, čierne olivy, cesnak a nejakú rajčinovú omáčku. Ja som dokonca použil hotovú ochutenú s olivami a bolo to dobré i keď samozrejme hotový výrobok obsahuje aj nejaký ten cukor. Prvý obrázok sú všetky ingrediencie, druhý obrázok sú samostatne pripravené ingrediencie na mäsovo-zeleninovú zálievku, či ako to nazvať, ktoré sú už aj ošúpané a nakrájané.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a môžeme pokračovať tým, že karfiol očistíme, rozložíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Zemiaky uvaríme v šupke necháme vychladnúť. Cuketu očistíme, ošúpeme, alebo neošúpeme, ja nešúpem, nakrájame na 3/4 cm kolieska a na olejom potretej grilovacej panvici ich z oboch strán ugrilujeme. Ak nemáme takú panvicu, tak sa uspokojíme s teflonkou a olejom.

Obrázok blogu

Pokračujeme s mäsovo zeleninovu zálievkou. Na cibuľový základ pridáme ešte trochu cesnaku, spoločne na oleji urestujeme, pridáme nakrájané rajčiny, papriky, môžeme prisypať olivy a pridáme par lyžíc nejakej dobrej rajčinovej omáčky. Ja som dochutil mletým čiernym korením, oreganom, petržlenovou vňaťou a osolil som to. Pekne to celé prehrejeme aspoň 10 minút a potom do variacej sa zmesi pridáme mleté mäso. Výborné je kuracie pretože sa s ním ľahko robí a nerobia sa z neho také zgrcnuté hrudky ako z bravčového. A samozrejme ako som už uviedol, očistená a nahrubo nastrúhaná mrkva krásne vegetariánom to mäso nahradí. Všetko to pekne precízne rozmiešame a necháme to ešte chvíľu dusiť, aby to bola kompaktná hmota a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarený karfiol pomelieme, nastrúhame, alebo rozmixujeme, vklepneme doňho dve vajíčka, dosolíme, ak treba a vymiešame.

Obrázok blogu

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Podľa stupňa vlastnej diéty môžeme použiť zemiakov viac alebo menej...či dokonca žiadne...

Zoberieme pekný pekáč, potrieme ho olejom, na spodok poukladáme plátky zemiakov, pokračujeme nastrúhaným vareným karfiolom s vajíčkom a krásne voňavou mäsovou zálievkou. Na vrch poukladáme ugrilované cuketové kolieska a všetko to posypeme nastrúhaným syrom.

Dopečieme v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 35 - 40 minút. Podarilo sa to, krásne to voňalo a aj chutilo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu