Varíme s Medveďom - Narodeninová 'americká' torta

Vždy som chcel spraviť takú tú obrovskú tortu, aké sa objavujú v amerických filmoch a vyzerajú, že ich budete jesť ešte dva týždne po oslave. No a teraz dozrel čas. Z technických príčin prerušujeme našu novú sériu "Varíme za gastráč" a dnes si ukážeme prípravu narodeninovej torty ako z amerického filmu. Tento recept teda nemá absolútne nič spoločné so zdravým varením alebo s ekonomickým prístupom k jedlu. Veď len tých vajec spolu potrebujeme dvadsať jeden. UF!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (44)

Rozpis surovín bude dnes trochu obsiahlejší. Dať všetky suroviny naraz na spoločnú fotku, by mohlo pôsobiť možno efektne a možno odstrašujúco, takže ich spomeniem na úvod všetky, ale potom budeme pokračovať takpovediac 'per partes'.

Takže...

Čo budeme potrebovať

Na korpusy 15 vajec, 30 dekagramov práškového cukru, 30 dekagramov polohrubej múky, jeden a pol balíčka prášku do pečiva, 15 dekagramov strúhanej horkej čokolády.

Na krém 1,2 litra mlieka, 24 dekagramov práškového cukru, 9 dekagramov hladkej múky, jeden a pol masla, tri balíčky vanilínového cukru, šesť žĺtkov a veľkú konzervu ananásového kompótu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A k tomu nejaký pikantný džem a ovocie...

Tak a teraz poďme na to.

Pripravíme si 5 vajec, 10 dekagramov práškového cukru, 10 dekagramov hladkej múky, pol prášku do pečiva a 5 dekagramov strúhanej horkej čokolády.

Obrázok blogu

Oddelíme žĺtka od bielkov.

Obrázok blogu

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkov vysypeme práškový cukor a vyšľaháme ich dopenista. K žĺtkom pridáme nastrúhanú čokoládu a jemne premiešame.

Obrázok blogu

Do žĺtkovej zmesi vmiešame sneh z bielkov a múku s práškom do pečiva.

Obrázok blogu

Koláčový plech vystelieme papierom na pečenie, prelejeme do neho cesto, uhladíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

Obrázok blogu

Pečieme približne sedem až desať minút. Mieru upečenia preveríme špáradlovým testom, do cesta zapichneme drevené špáradlo a ak po vytiahnutí zostane čisté, je cesto upečené.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Celý tento šľahaco-miešací postup zopakujeme trikrát a na konci máme tri krásne voňavé korpusy, z ktorých poskladáme tortu. Musíme ich nechať celkom vychladnúť.

Obrázok blogu

Príprava krému je presne popísaná a odfotená tu v druhej časti receptu, kde sme pripravovali "vianočné poleno". Vlastne len pripravíme trojnásobnú dávku svetlého krému.

Liter mlieka necháme zovrieť, v zvyšku mlieka vymiešame cukor, múku, žĺtka, vanilínový cukor a zmes vylejeme do horúceho mlieka. Opäť privedieme k varu, varíme asi tri minúty, odstavíme a necháme vychladnúť.

Do studenej zmesi po kúskoch zašľaháme maslo a opäť necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Odoberieme dve tretiny krému a pripravíme si ananásovú konzervu.

Obrázok blogu

Ananás scedíme, nasekáme na menšie kúsky, pridáme ku krému a premiešame.

Obrázok blogu

Pripravíme si pikantný džem a môžeme začať vrstviť. Na vhodný podnos uložíme jeden korpus.

Obrázok blogu

Natrieme džemom a...

Obrázok blogu

...polovicou ananásového krému. Prikryjeme ďalším korpusom a opäť natierame džemom a druhou polovicou ananásového krému.

Obrázok blogu

Na vrch posledný korpus a torta je pospájaná.

Obrázok blogu

Poslednú časť krému necháme trochu povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo a

Obrázok blogu

celú tortu ním zo všetkých strán ponatierame. Necháme v chladničke poriadne stuhnúť a môžeme začať so zdobením.

Obrázok blogu

Spôsob zdobenia torty je vecou vkusu, schopností a fantázie. Často sa na ozdobenie používajú drobné hračky a darčeky, takže vznikne vlastne také veľké kinderko. Alebo sa torta zdobí niečím, čo charakterizuje toho, pre koho je torta určená. No ja som si nebol celkom istý, ako by na nej pôsobil hrniec gulášu, a tak som sa rozhodol, že na ozdobu použijem len ovocie.

SkryťVypnúť reklamu

Tak a je to hotové. Teraz znova odložiť do chladničky a potom už len čakať na hostí.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a 'hepibrzdej'!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu