Rozpis surovín bude dnes trochu obsiahlejší. Dať všetky suroviny naraz na spoločnú fotku, by mohlo pôsobiť možno efektne a možno odstrašujúco, takže ich spomeniem na úvod všetky, ale potom budeme pokračovať takpovediac 'per partes'.
Takže...
Čo budeme potrebovať
Na korpusy 15 vajec, 30 dekagramov práškového cukru, 30 dekagramov polohrubej múky, jeden a pol balíčka prášku do pečiva, 15 dekagramov strúhanej horkej čokolády.
Na krém 1,2 litra mlieka, 24 dekagramov práškového cukru, 9 dekagramov hladkej múky, jeden a pol masla, tri balíčky vanilínového cukru, šesť žĺtkov a veľkú konzervu ananásového kompótu.
A k tomu nejaký pikantný džem a ovocie...
Tak a teraz poďme na to.
Pripravíme si 5 vajec, 10 dekagramov práškového cukru, 10 dekagramov hladkej múky, pol prášku do pečiva a 5 dekagramov strúhanej horkej čokolády.

Oddelíme žĺtka od bielkov.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkov vysypeme práškový cukor a vyšľaháme ich dopenista. K žĺtkom pridáme nastrúhanú čokoládu a jemne premiešame.

Do žĺtkovej zmesi vmiešame sneh z bielkov a múku s práškom do pečiva.

Koláčový plech vystelieme papierom na pečenie, prelejeme do neho cesto, uhladíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

Pečieme približne sedem až desať minút. Mieru upečenia preveríme špáradlovým testom, do cesta zapichneme drevené špáradlo a ak po vytiahnutí zostane čisté, je cesto upečené.

Celý tento šľahaco-miešací postup zopakujeme trikrát a na konci máme tri krásne voňavé korpusy, z ktorých poskladáme tortu. Musíme ich nechať celkom vychladnúť.

Príprava krému je presne popísaná a odfotená tu v druhej časti receptu, kde sme pripravovali "vianočné poleno". Vlastne len pripravíme trojnásobnú dávku svetlého krému.
Liter mlieka necháme zovrieť, v zvyšku mlieka vymiešame cukor, múku, žĺtka, vanilínový cukor a zmes vylejeme do horúceho mlieka. Opäť privedieme k varu, varíme asi tri minúty, odstavíme a necháme vychladnúť.
Do studenej zmesi po kúskoch zašľaháme maslo a opäť necháme vychladnúť.
Odoberieme dve tretiny krému a pripravíme si ananásovú konzervu.

Ananás scedíme, nasekáme na menšie kúsky, pridáme ku krému a premiešame.

Pripravíme si pikantný džem a môžeme začať vrstviť. Na vhodný podnos uložíme jeden korpus.

Natrieme džemom a...

...polovicou ananásového krému. Prikryjeme ďalším korpusom a opäť natierame džemom a druhou polovicou ananásového krému.

Na vrch posledný korpus a torta je pospájaná.

Poslednú časť krému necháme trochu povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo a

celú tortu ním zo všetkých strán ponatierame. Necháme v chladničke poriadne stuhnúť a môžeme začať so zdobením.

Spôsob zdobenia torty je vecou vkusu, schopností a fantázie. Často sa na ozdobenie používajú drobné hračky a darčeky, takže vznikne vlastne také veľké kinderko. Alebo sa torta zdobí niečím, čo charakterizuje toho, pre koho je torta určená. No ja som si nebol celkom istý, ako by na nej pôsobil hrniec gulášu, a tak som sa rozhodol, že na ozdobu použijem len ovocie.
Tak a je to hotové. Teraz znova odložiť do chladničky a potom už len čakať na hostí.

Dobrú chuť a 'hepibrzdej'!
