Varíme s Medveďom - Naša dusená zelenina

Tak prišiel na psa mráz. (alebo na medvede?) Niekoľko nasledujúcich týždňov, možno aj dlhšie čaká nás a teda aj vás, zmena v stravovacom režime. To sa nevyhrážame, vlastne sa na to tak trochu aj tešíme. Po pravde nebude to prvý krát a diétnych jedál u nás na blogu nájdete dosť a dosť. Takže sa môžete tešiť na sériu receptov zdravších a racionálnejších. Ale netreba sa báť. Som presvedčený, že neplatí poučka, že jedlo sa rozdeľuje na chutné a zdravé. Dúfam, že sa nám podarí presvedčiť vás, že je možné stravovať sa zdravo a chutne zároveň a že diétne nemusí v zásade znamenať bez chuti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (87)

Dusená zelenina je mojím favoritom číslo jedna v racionálnej strave. Je to jedlo, ktoré môžem uvariť niekoľko krát po sebe, a vždy má inú chuť a je inak zaujímavé. Dodržujem pri tom len niekoľko základných pravidiel. Nepoužívam žiaden tuk a vždy zeleninu dusím na paradajkách, respektíve paradajkových konzervách.

Čo budeme potrebovať

Základom tohoto receptu sú dve konzervy lúpaných paradajok doplnené o zeleninu. Čerstvú, zavarenú, alebo mrazenú. Môžete použiť čokoľvek, čo máte radi. Je to na vašej fantázii a chuti. V dnešnom recepte sme použili: mladé cukiny, papriku, mrazené fazuľové lusky a konzervu sladkej kukuričky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inokedy som k dvom rajčinovým konzervám pridal veľký kus sekaného póru, plátky šampiňónov, mrazenú zeleninovú zmes a konzervu červenej fazule.

Alebo veľký kus sekanej brokolice a karfiolu.

Obrázok blogu

Vhodné je pripraviť si aj korenie. Určite použite celú hlavičku cesnaku. Jednotlivé strúčiky len olúpte a nesekajte ich ani nestláčajte. Do jedla prídu vcelku. A nemajte strach naozaj použite celú hlavičku.

K dusenej zelenine sa skvele hodí, bazalka, tymián, mleté nové korenie, drvená rasca a rímsky kmín. Vždy použite aspoň dve korenia zo sušených byliniek a k tomu pridajte nejaké to výraznejšie korenie, alebo koreniacu zmes. Napríklad skvele sa hodí aj korenie na guláš, či grilovacie korenie. Naozaj sa nebojte skúsiť čokoľvek, čo vás oslovuje.

SkryťVypnúť reklamu

Ku koncu varenia je vhodné pridať aj nejaké čerstvé bylinky. My sme použili mrazené. Mrazená petržlenová a kôprová vňať spolu vytvára veľmi príjemnú harmóniu.

Skvele sa hodí tiež chilli. Pri rozumnom použití dodá zelenine oheň a teplo a úžasnú pálivosť do týchto studených dní.

No a nezabudneme na soľ a čajovú lyžičku cukru. Zeleninu krásne rozvinú a zaoblia.

Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Nájdeme primerane veľkú panvicu a vylejeme do nej dve konzervy lúpaných paradajok, pridáme 4 decilitre vody, lyžičku cukru, lyžičku soli a privedieme k varu. Do vriacej zmesi vysypeme všetku zeleninu. V našom prípade teda celú hlavičku očisteného cesnaku, nasekanú cukinu a papriku a mrazené fazuľkové lusky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zeleninu posypeme pripraveným korením, premiešame ju...

Obrázok blogu

...prikryjeme pokrievkou a pol hodiny sa nemusíme o nič starať.

Obrázok blogu

Prílohu si môžeme zvoliť podľa našej chuti. My sme si pripravili nekvasené placky z celozrnnej múky.

Pripravíme si 250 gramov celozrnnej grahamovej múky, dve lyžice oleja, lyžicu soli a približne 1 až 1,5 decilitra vlažnej vody.

Obrázok blogu

Z uvedených ingrediencií zamiesime husté a vláčne cesto. Necháme pätnásť minút odstáť.

Obrázok blogu

Rozdelíme ho na šesť rovnakých častí a každú ešte samostatne vymiesime.

Obrázok blogu

Valčekom každú šišku cesta rozvaľkáme na placku. Placky musia byť veľmi tenké.

Obrázok blogu

Opekáme ich na horúcej panvici s masívnym dnom. Z každej strany tak 3 - 4 minúty. Placka musí mať jemne hnedastú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kým sme opiekli všetky placky, zelenina sa podusila a je celkom mäkká. Teraz je čas pridať konzervovanú zeleninu a čerstvé bylinky. My sme pridali sterilizovanú kukuričku a mrazenú petržlenovú a kôprovú vňať.

Všetko premiešame a môžeme podávať s nekvasenými plackami.

Obrázok blogu

Jedlo môžeme jesť vidličkou, alebo si môžeme užiť niečo orientálnejšie. Z placky odtrhávame malé kúsku, v prstoch ich prehneme, aby sme vytvorili niečo ako lyžičku. S tou potom naberáme skvelú šťavnatú zeleninu a šup s tým rovno do úst.

Obrázok blogu

Je to celá symfónia chutí a vôní. A sľubujem vám, že keď sa vám podarí natrafiť v tejto zmesi na ten skvelý kúsok duseného cesnaku, poviete si: - Prečo som ja tie hlavičky nenačistil rovno dve? :)

Obrázok blogu


Dobrú chuť

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu