Baranie mäso sme bez akéhoľvek premýšľania išli kúpiť k mäsiarovi, u ktorého nie bežné mäso nakupujeme vždy najmä preto, že tam dokážu zákazníkovi naozaj pomôcť a poradiť. Baranie mäso nemali! Lenže bez najmenšieho otáľania zvolali do ďalšej svojej pobočky, aby zistili či a kedy si môžeme pre baranie mäso prísť. Odchádzali sme s nádherným baraním stehnom z mladého barana, ktoré nám pán mäsiar perfektne vykostil. Dva kilogramy čistého kvalitného baranieho mäsa. Množstvo stačí na približne pätnásť porcií. Cena mäsa je skutočne vyššia o tom niet pochýb. Za nadštandard je potrebné zaplatiť. Máme však za to, že raz do roka a pre výbornú spoločnosť je príprava takého jedla sviatkom a to k tomu patrí.
Najmenej deň pred varením gulášu baranie mäso naložíme. Nakrájame ho na kocky, pridáme celú veľkú hlavičku roztlačeného cesnaku (alebo aj dve hlavičky), lyžicu drvenej rasce, pol lyžice čierneho korenia a deciliter oleja. Všetko premiešame a uložíme do chladničky.
No a ešte jedna maličkosť, na ktorú nesmieme zabudnúť. Pre dosiahnutie dobrého výsledku potrebujeme nejaké takéto kombo. Za fotku "kuchyne" patrí vďaka malej Alžbete.

No ale poďme už variť. Na obrázku vidíme mäso, ktoré bolo naložené 24 hodín a k nemu si pridáme ešte dve kilá cibule, dva kilogramy zemiakov (áno sú to ružiaky, v zelovoci mali okrem nich už len veľmi staré zemiaky, ktorým hrozilo, že sa pri varení rozpadnú), pol kilogramu paradajok, rovnaké množstvo paprík, pätnásť dekagramov bravčovej masti, horčicu a soľ.
K tomu potrebujeme ešte tradičné gulášové korenie teda rascu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, majoránku a podľa chuti ešte aj štipľavú papriku.

V kotlíku rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Osolíme a poriadne osmažíme. Dáme cibuli čas, aby naozaj zmäkla a začala aj trochu zlatnúť a hnednúť. Cibuľu je potrebné miešať, aby sa nespálila.

Pridáme mletú červenú papriku (kto má rád, môže pridať aj pálivej...), trochu čierneho mletého korenia a rasce dbajúc na to, že mäso je nimi naložené, takže nepreháňať a podľa potreby dosolíme. Premiešame a znova poriadne popražíme, aby sa mäso s každej strany pekne zatiahlo.

Mäso pustí vlastnú šťavu a už teraz to všetko začína neodolateľne voňať.

Pridáme nasekané papriky a paradajky.

Premiešame a teraz už dusíme pod pokrievkou. Ak je potrebné, prilejeme trochu vody, ale jedlo sa stále pripravuje vo vlastnej šťave, takže vodou šetríme.

Takto to vyzerá asi po hodine. Kotlík potrebuje dosť času na poriadne rozohriatie, čo proces predĺži, ale zároveň skvalitní.

Všetko dusíme pod pokrievkou, pokiaľ mäso nie je už skoro celkom hotové. Ak je potrebné (napríklad my sme mali novú cibuľu a tá tak nezahusťuje) vezmeme 2 zemiaky, jemne ich nastrúhame a pridáme do gulášu. Krásne sa tým zahustí.

Pridáme nakrájané zemiaky a vodu. Privedieme k varu, čo potrvá aspoň 20 minút a varíme ešte asi 10 minút. Zemiaky budú v prostredí guláša, ktorý má slano-sladko-kyselkavú chuť mäknúť pomalšie. Je dobré guláš radšej odstaviť skôr, kým sú zemiaky ešte na skus a nechať ich 'dojsť'. Aj tak je guláš natoľko horúci, že jesť ho hneď nebudeme. Teda vy ho hneď jesť nebudete, naša spoločnosť sa naň vrhla ihneď a potom netrpezlivo vrnela nad nabratými taniermi, lebo jesť sa fakt ešte nedal. V každom prípade nie je dobré nechať zemiaky v guláši rozvariť, pokazí sa tým jeho pracne dosiahnutá štruktúra.

Pridáme majoránku, podľa potreby dosolíme, premiešame a vynikajúci baraní guláš je na svete.

Ak varíme vonku, nebudeme ho predsa jesť vo vnútri. Voňavý, hutný a hustý plný skvelých chutí použitých ingrediencií.

Dobrú chuť a pekné leto.
