Potrebujeme:
Čakali sme (ako inak) hostí, takže smepotrebovali veľa vtáčkov. Na 10 statných vtáčikov potrebujemezhruba 1 - 1,30 kg hovädzieho stehna, prípadne roštenky, ktorá však mnepripadá zbytočne drahá a fajnová na vtáčiky. Mäso musí byť dostatočnévysoké a rozkrojiteľné proti vlasu, inak ho nerozklepeme. Ďalejpotrebujeme toľko plátkov dusenej šunky, koľko bude vtáčikov, 3 vajíčka, 2cibule, 10 dkg prerastenej údenej slaniny, 10 dkg údeného syra, olej,plnotučnú horčicu, 1 polievkovú lyžicu rajčiakového pretlaku, 3 dclčerveného suchého vína, trochu hladkej múky, soľ a špáradlá.
Ochutímečiernym mletým, novým mletým korením a tymianom. To je z korenínvšetko a to som ešte exkluzívny ako hrom s tým tymianom.

Tak a opäť práce ako na pánskom. Deduška dnes úplne vynecháme. Veď akoby dokázal hovädzie stehno nakrájať na plátky cca 0,5 cm proti vlasu anaklepať. Nás však nič nezastaví. Pokiaľ nemáme hovädzie dostatočnevysoké, alebo ako napríklad ja aj dostatočne široké, postupujeme tak,žeplátok odkrojíme, ale nedokrojíme dokonca. Necháme ho na malom kúsku pocelej šírke mäsa neodkrojený a hneď krájame ďalší plátok, ktorýodkrojíme dokonca. Oba spojené plátky otvoríme a poriadne naklepeme.Vytvorí sa nám jeden veľký plátok.
Každý naklepaný plátokposypeme čiernym mletým a novým mletým korením (ak vám vadí sladkastá aróma nového korenia, proste ho vynechajte), dobre posolíme a nechámeaspoň 20 minút postáť.
V tom čase si nakrájame slaninu a ajúdený syr na toľko hranolčekov, koľko máme plátkov mäsa. Hranolčeky nesmúbyť príliš hrubé, radšej nech sú dlhšie, inak vtáčiky nezrolujeme.Ďalej jednu polovicu cibule očistíme a odkrojíme z nej toľko tenšíchmesiačikov, koľko bude vtáčikov. Všetku ostatnú cibuľu (viac ako 1 apol cibule) očistíme a nakrájame na kocky. Z vajíčok môžeme urobiťpraženicu, ako som to urobil ja, ale môžeme ich aj uvariť natvrdo anakrájať na mesiačiky, alebo na krúžky.

Tak a ideme rolovať. Každý posolený, pokorenený a naklepanýplátok natrieme horčicou. Položíme naň plátok šunky, potrieme lyžičkoupraženice, položíme hranolček slaniny, údeného syra a mesiačik cibule.Zrolujeme. Môžeme si pomôcť aj tým, že obsah vtáčika prstami postláčamena jednu stranu a okolo neho potom zrolujme mäso so šunkou.

Každého vtáčika prepichneme skrz dvomi špáradlami na oboch stranách. Myslím, že používanie nite je zbytočné a prácne.

Deti, svojho času som spomínal, že na rolované veci určite nepatria kmojej doméne. Jednoducho som pri nich nešikovný. Nižšievidíte, že vtáčikom trčali kúsky šunky či iných častí náplne. Takže vásmôžem ubezpečiť, že keď napriek nevalnému rolovaniu, vtáčiky dopadliveľmi dobre mne, tak vyjdú aj vám. Žiadne strachy.

A ešte jedna poznámka. Klasický Španielsky vtáčik sa plní zvyčajne kúskom špekáčky, vajíčka, prípadne slaniny a kyslej uhorky. Netvrdím, že je to zlá kombinácia, ale ja som sa predsa len rozhodol pre originálnejší spôsob. Takisto sa nedáva červené víno.
Tak a pokračujeme ďalej. Na panvici zohrejeme olej a vtáčiky z každej strany prudko osmažíme.Už vtedy sa nám pekne stiahnu a my budeme cítiť, že sú oveľakompaktnejšie.

Navyše šunka nám obsah vtáčikov pekne drží vo vnútri, takže takmer nič námani počas dusenia nevypadne. To je aj dôvod prečo je dobré použiťplátok šunky namiesto hranolčeku.

Keď dusíme mäso s dlhšou varnou úpravou, môžeme vždy postupovaťdvomi spôsobmi. Buď dáme mäso prikryté dusiť na šporák, alebo hoprikryté dusíme v rúre. Pre mňa je absolútne jednoznačne vhodnejšiarúra. Mäso nie je potrebné každú chvíľu kontrolovať, neprichytí sa avýsledok je jemný, krehký a drží pritom perfektne pokope. Kto steneskúsili dusenie v rúre, vrelo odporúčam.
Tak a keďže sme nedávno dostali nádhernú jenskú misku (Borisko, veď ty vieš...:)) je na čase ju poriadne vyskúšať.
Nadno misy dáme výpek zo smaženia. Poukladáme vtáčiky, ktoré zasypeme nakocky nakrájanou cibuľou, a zalejeme zmesou asi 3/4 l vody, 3 dclčerveného vína a kopcovitou lyžicou rajčinového pretlaku. Všetko posypeme tymianom. Misuprikryjeme, vložíme do rúry a dusíme na strednom plameni asi 3/4 hodinu. Vytiahnemea skontrolujeme, či sa nám vtáčiky neprilepili k dnu nádoby, prípadneich uvoľníme, ak je potrebné ešte prilejeme vody tak, aby vtáčiky boliaspoň do 2/3 ponorené a zakryté dusíme ďalšiu hodinu až 1 a 1/4 hodiny.

Po dvoch hodinách dusenia na strednom plameni je každé hovädomäkké.:) 'Fajnšmekri' môžu dusiť ešte pomalšie na najslabšom plameni 3-4hodiny. Výsledok je potom impozantný, ale to by bolo už aj na mňapriveľa. To si nechám na niečo mimoriadne fajnové.

Vtáčiky povyberáme a odložíme na teplé miesto. Omáčku nalejeme doväčšej rajnice a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď ju ochutnáme,zistíme, že je nesmierne silná.

Do rozmixovanej omáčky nalejeme vodu (ja som použil dobrých 3/4 lvzhľadom k sile omáčky), necháme zovrieť, vložíme do nej všetky vtáčikya chvíľu povaríme.

V troche vody si rozmiešame 2 lyžice hladkej múky, zátrepku vmiešamedo omáčky a aspoň 10 minút varíme. Omáčku podľa potreby dochutíme, alemyslím si, že to nebude potrebne.

Tak teda dobrú chuť a príjemnú nedeľu.


tenjeho