Čo budeme potrebovať
Na kuracie kúsky som vybral horné kuracie stehná, lebo ich mäso je najšťavnatejšie. Pre jedného stravníka použijeme tak dve, až tri stehná. K piatim horným stehnám potrebujeme ešte dve polievkové lyžice sezamových semienok, jeden deciliter slanej sójovej omáčky, jedno vajce, chilli, štipku soli a Solamyl, alebo inú škrobovú múku.
Na dusený kel potrebujeme ružičkový kel pre jedného tak desať dekagramov, cesnak, kúsok čerstvého zázvoru, med a soľ.

Ako to celé pripravíme
Najprv si vykostíme kuracie stehná. Ostrým nožom stehná narežeme z vnútornej strany popri kosti. Potom sa snažíme okolo kosti mäso obrezať, prípadne oškrabať a nakoniec vyrežeme kĺby.
Každé stehno rozrežeme na štyri až šesť kúskov podľa jeho veľkosti. Jednotlivé kúsky by mali byť veľké tak na vidličku. Nakrájané mäso len veľmi jemne osolíme.

Na suchú panvicu dáme sezam, opražíme ho do zlatova a necháme vychladnúť.

Opražený sezam zmiešame so sójovou omáčkou, vajcom a chilli. Pridáme toľko Solamylu, aby vzniklo cestíčko približne také husté ako na palacinky.

Cestíčko vylejeme na kuracie kúsky a poriadne premiešame. Ja som to spravil tak, že som misu zavrel a všetkým som poriadne triasol. Mäso a cestíčko sa krásne premiešali. Potom to celé necháme aspoň hodinku odpočívať v chladničke.

Odpočinuté mäso vypražíme v horúcom oleji z oboch strán pekne do hneda a do chrumkava. Občas to vyzerá, akoby na kurati nebolo žiadne cestíčko, ale netreba sa obávať. Stačí naozaj tenká skoro priesvitná vrstva a na mäse sa spraví skvelá chrumkavá kôrka.

Vypražené kúsky necháme stiecť z oleja.

Počas toho, ako sa nám kura s cestíčkom spriateľuje v chladničke, si môžeme pripraviť dusený kel. Vyprážanie kuracích kúskov je veľmi rýchle, trvá len pár minút a ak je kel vtedy už hotový, všetko bude teplé a pripravené na servírovanie.

Ružičky kelu zbavíme vrchných lístkov a nakrájame na polovice. Zázvor očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle a pomiešame s roztlačeným cesnakom a lyžicou medu.

Do rajničky dáme rozohriať olej a kel na ňom popražíme. Podlejeme decilitrom vody a pridáme tretinu zázvorovo cesnakovej pasty. Dusíme na skus, aby sa vyparila všetka voda. Bolo to hotové za päť minút. Potom pridáme druhú tretinu pasty, prehrejeme a odstavíme z ohňa.
Tretiu tretinu pasty zmiešame so sójovou omáčkou, pridáme chilli, prevaríme a jemne zahustíme Solamylom.

Podávame s ryžou, omáčku servírujeme samostatne. Podľa chuti do nej môžeme kuracie kúsky namáčať.

Dobrú chuť.
