Práve teraz je skvelý čas pre ovocie, zrelé, šťavnaté a sladké. Použite akékoľvek, aké máte radi, dôležité je len to, aby bolo zrelé. Spolu sme ho potrebovali asi jeden a pol kilogramu. K tomu pridáme jedny diabetické sušienky. Tu trochu odbočím. So sladkosťami pre diabetikov, ktoré sú bežne dostať na slovenskom trhu, to určite netreba preháňať. Najčastejšie sú sladené fruktózou a to nie je práve tá najlepšia a najzdravšia alternatíva cukru. Nakoniec si pripravíme ešte jedno hotové lístkové cesto a jedno vajíčko. Lístkové cesto obsahuje v podstate len múku, tuk a žiadny cukor. Biela múka síce nie je najvhodnejšia, ale v tomto rozváľanom lístkovom ceste je jej len okolo stopäťdesiat gramov a tuk navyše pomáha znížiť glykemický index celého jedla.

Je to naozaj veľmi jednoduché. Ovocie nakrájame na menšie kúsky.

Diabetické sušienky rozmixujeme, či nastrúhame na strúhanku a pomiešame s nakrájaným ovocím.

Cesto rozbalíme, prikryjeme ním ovocie a boky zahneme tak, aby vytvorili misku. Do tejto našej štvorcovej zapekacej misy sme nepoužili ani jedno celé cesto. Povrch natrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút. Vtedy sa napríklad slivky skoro celkom rozvaria, ale jablká zostanú ešte trochu chrumkavé. Ak chceme ovocie mäkšie, pridáme ešte desať minút.

Z tohto množstva odporúčam minimálne šesť porcií. Na vrch ešte lyžicu bieleho gréckeho jogurtu a jednoduchý svieži ovocný koláč je hotový. Výborný je teplý aj celkom vychladnutý v chladničke.

Dobrú chuť.
