Varíme s medveďom - Oškvarkové pagáče

Písmo: A- | A+

Oškvarkové pagáče. Klasický recept pochádzajúci z Maďarska, už dávno zľudovel aj u nás na Slovensku. Toto slané pečivo sa určite ani nepribližuje k ničomu, čo by sme mohli nazvať zdravou výživou či diétou. Ale je proste výborné.

Na cesto si pripravíme štyridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky, desať dekagramov masti, jeden zemiak uvarený v šupke a postrúhaný, jedno vajíčko, jednu malý kyslú smotanu a kvások (do dvoch decilitrov teplého mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobíme kocku kvasníc a necháme na teple pokiaľ kvások nevzíde)

Okrem toho budeme potrebovať ešte dvadsať dekagramov mletých oškvarkov, soľ a vajíčko na potretie pagáčov.

Obrázok blogu

Zo všetkého okrem oškvarkov ypracujeme hladké mäkké cesto a necháme ho hodinu kysnúť. 

Obrázok blogu

Vyvaľkáme ho na hrúbku jeden až jeden a pol centimetra a rovnomerne potrieme mletými oškvarkami. Podľa chuti ešte celý povrch posolíme.

Obrázok blogu

Po šírke zložíme na tretiny.

Obrázok blogu

Povrch opäť potrieme mletými oškvarkami a osolíme.

Obrázok blogu

A znova zložíme na tretiny. Vznikne malý balíček, ktorý necháme dvadsať minút odpočívať aby cesto znova nakyslo. Najlepšie je to spraviť tak, že cesto ne doske prikryjeme veľkou misou.

Obrázok blogu

Postup vaľkania a prekladania cesta opakujeme tri krát. S cestom pracujeme opatrne a zľahka, pretože chceme zachovať jednotlivé vrstvy oddelené oškvarkami. Po poslednom dvadsaťminútovom kysnutí balíčku z cesta, ho znova rozvaľkáme. Vidličkou na povrchu vytvoríme vzor malých štvorčekov.

Obrázok blogu

Povykrajujeme pagáče.

Obrázok blogu

Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme pol hodinu kysnúť a potrieme osoleným vajíčkom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov približne pätnásť minút.

Obrázok blogu

Chrumkavé pagáče sa hodia ako príloha k desiatovým polievkam, alebo len tak na párty či k televízoru.

Obrázok blogu

Ešte si ukážeme malý tip, čo spraviť s cestom, ktoré zostalo po vykrajovaní pagáčov.

Obrázok blogu

Premiesime ho, necháme pol hodiny kysnúť a rozvaľkáme na polcentimetrovú placku. Nakrájame trojuholníky, ktoré môžeme naplniť akoukoľvek obľúbenou plnkou. Hodí sa údenina, syr, zelenina...

Obrázok blogu

Zvinieme na trojuholníčky, necháme dvadsať minút odstáť a potrieme vajíčkom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi pätnásť minút.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Skryť Zatvoriť reklamu