Jahodová polievka našej babi.
Túto polievku nám babička pripravovala celé leto kým jej v záhrade dozrievali jahody. Je to skvelý olovrant poprípade ľahká večera v horúcich dňoch. Pamätám si keď vytiahla svoj obrovský starý mixér zo špajzky, sadli sme si okolo stola a tešili sa na sladkú dobrotu.
Čo budeme potrebovať
Predovšetkým samozrejme jahody, pol kilogramu postačí, ak nie sú dosť sladké tak k nim pridáme lyžicu medu. Pol litra bieleho jogurtu. Na obrázku vidíte Grécky, dovezený priamo z dovolenky mojou kolegyňou. Vďaka za to! Netuším či sa dá už aj na Slovensku niekde kúpiť . Ak ho nemáme používame niektoré jogurty s obsahom tuku okolo 4%. Tie čo obsahujú menej tuku sú obvykle tak nechutné, že sa ani nevolajú jogurt a tie čo obsahujú viac ako 9% sú už čiastočne smotanou a tiež sa mi k tomuto receptu nehodia. Jeden zrelý banán. Ako vložku som použil maliny, ale hodilo by sa aj na kúsky nakrájané kiwi.

Jahody očistíme a spolu s medom, banánom a jogurtom vložíme do mixéra. Rozmixujeme celkom dohladka a polievku môžeme rovno podávať. Lepšie však chutí ak je dobre vychladená. Pridal som na tanier bebe keksy, lebo k polievke radi niečo zakusujeme.

Talianska melónová polievka
Inšpirácia k tejto polievke vznikla v jednej relácií o varení. Už si nespomínam na akej bežala stanici, len si pamätám, že po anglicky rozprávali tak rýchlo a s čudným akcentom, že som nerozumel nič. Navyše mi k polievke chýbalo niečo na zakusnutie, veď som písal, že to máme radi, tak som si k nej vymyslel ešte talianske Grissiny.
Čo budeme potrebovať
Jeden zrelý žltý melón. Ak chcete vedieť či je melón zrelý ovoňajte ho. Priložte ho celkom k nosu a zhlboka sa nadýchnite. Ako vonia tak bude aj chutiť. Ak zacítite vôňu leta, mora a slnka, berte ho, je to ten správny melón. Ale ak zacítite puch zatuchnutej pivnice... no škoda reči. K melónu budeme potrebovať balíček grisín a prošuto na osobu tri plátky.

Melón rozrežeme, vyškriabeme z neho jadierka, odrežeme ho od kože a nakrájame na kusy.

Vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Niekedy sa mixér tak povediac nechce chytiť. Prilejeme k melónu deciliter vody a je to.

Polievku pred podávaním necháme poriadne vychladiť. Ako vložku použijeme na kúsky nakrájané prošuto a ako prílohu Grissiny obalené v prošute. Vrch ešte jemne poprášime čerstvo namletým čiernym korením.

Je to úžasná medovosladko slano jemne pálivá kombinácia chutí, ktorá robí talianskej kuchyni minimálne také dobré meno ako jej cestoviny.

Dobrú chuť.