Varíme s Medveďom - Ovocné polievky

Na Slovensku sú známe najmä ovocné polievky pôvodom pochádzajúce z Maďarska. Ovocie sa uvarí pridá sa voda prípadne mlieko a cukor. Časť ovocia sa rozmixuje čím zahustí celú polievku a časť sa použije ako vložka. Tieto ovocné polievky sa korenia vanilkou, škoricou, alebo klinčekmi. Sú krásne aromatické a môžu sa podávať teplé aj studené. V dnešnom dieli si pripravíme trochu iné a oveľa jednoduchšie recepty.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Jahodová polievka našej babi.

Túto polievku nám babička pripravovala celé leto kým jej v záhrade dozrievali jahody. Je to skvelý olovrant poprípade ľahká večera v horúcich dňoch. Pamätám si keď vytiahla svoj obrovský starý mixér zo špajzky, sadli sme si okolo stola a tešili sa na sladkú dobrotu.

Čo budeme potrebovať

Predovšetkým samozrejme jahody, pol kilogramu postačí, ak nie sú dosť sladké tak k nim pridáme lyžicu medu. Pol litra bieleho jogurtu. Na obrázku vidíte Grécky, dovezený priamo z dovolenky mojou kolegyňou. Vďaka za to! Netuším či sa dá už aj na Slovensku niekde kúpiť . Ak ho nemáme používame niektoré jogurty s obsahom tuku okolo 4%. Tie čo obsahujú menej tuku sú obvykle tak nechutné, že sa ani nevolajú jogurt a tie čo obsahujú viac ako 9% sú už čiastočne smotanou a tiež sa mi k tomuto receptu nehodia. Jeden zrelý banán. Ako vložku som použil maliny, ale hodilo by sa aj na kúsky nakrájané kiwi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Jahody očistíme a spolu s medom, banánom a jogurtom vložíme do mixéra. Rozmixujeme celkom dohladka a polievku môžeme rovno podávať. Lepšie však chutí ak je dobre vychladená. Pridal som na tanier bebe keksy, lebo k polievke radi niečo zakusujeme.

Obrázok blogu

Talianska melónová polievka

Inšpirácia k tejto polievke vznikla v jednej relácií o varení. Už si nespomínam na akej bežala stanici, len si pamätám, že po anglicky rozprávali tak rýchlo a s čudným akcentom, že som nerozumel nič. Navyše mi k polievke chýbalo niečo na zakusnutie, veď som písal, že to máme radi, tak som si k nej vymyslel ešte talianske Grissiny.

SkryťVypnúť reklamu

Čo budeme potrebovať

Jeden zrelý žltý melón. Ak chcete vedieť či je melón zrelý ovoňajte ho. Priložte ho celkom k nosu a zhlboka sa nadýchnite. Ako vonia tak bude aj chutiť. Ak zacítite vôňu leta, mora a slnka, berte ho, je to ten správny melón. Ale ak zacítite puch zatuchnutej pivnice... no škoda reči. K melónu budeme potrebovať balíček grisín a prošuto na osobu tri plátky.

Obrázok blogu

Melón rozrežeme, vyškriabeme z neho jadierka, odrežeme ho od kože a nakrájame na kusy.

Obrázok blogu

Vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Niekedy sa mixér tak povediac nechce chytiť. Prilejeme k melónu deciliter vody a je to.

Obrázok blogu

Polievku pred podávaním necháme poriadne vychladiť. Ako vložku použijeme na kúsky nakrájané prošuto a ako prílohu Grissiny obalené v prošute. Vrch ešte jemne poprášime čerstvo namletým čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Je to úžasná medovosladko slano jemne pálivá kombinácia chutí, ktorá robí talianskej kuchyni minimálne také dobré meno ako jej cestoviny.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu