Aspoň cez víkend sa trochu pohráme s naším jedálničkom a výsledkom je aj tento dnešný recept. Farby trochu jedovaté, ingrediencie pre niekoho podozrivé, ale výsledok mimoriadne uspokojivý.
Čo budeme potrebovať
Na štyri bežné porcie, polkilové balenie mrazeného hrášku, štyri decilitre ovsených vločiek a rovnaké množstvo vriacej vody, jednu mladú cibuľku (prípadne šalotku, prípadne cibuľu), vajíčko, červenú mletú papriku, drvenú rascu, majoránku, soľ a lyžicu bieleho jogurtu.

A čo s tým urobíme
Najprv si do príhodnej misy vysypeme vločky a zalejeme ich vriacou vodou. Pridáme soľ podľa chuti a všetky suché koreniny. Premiešame a necháme aspoň pol hodinu odstáť.

Vzniknutý, pomerne hustý 'maglajz', by mal byť celkom studený. Do neho 'vyklekpneme' (ach, to je úžasné slovo, tak povediac, skvostný novotvar... tenjeho Macko kontrolujúci... :)) jedno vajíčko (ak je diéta fakt brutálna, tak len dva bielky) nasekanú cibuľku a roztlačený cesnak. Opäť všetko premiešame.

Mokrými rukami formujeme ploché fašírky, ktoré ukladáme na vodou pomazaný plech.

Pečieme na 200 stupňoch približne 20 minút. Ak máme trúbu s grilom, môžeme posledných 5 minút grilovať.

Počas pečenia určite stihneme pripraviť hráškový krém. Mrazený hrášok vysypeme do vriacej a jemne posolenej vody, privedieme k varu a varíme dve až tri minúty.

Uvarený hrášok zlejeme, presypeme do mixéra, pridáme jeden strúčik cesnaku, jednu lyžicu bieleho jogurtu a štipku soli. Rozmixujeme všetko na hladkú kašu.

Ak mixér nechce hrášok "zobrať", môžeme priliať trochu vody. Ale pozor! S vodou veľmi opatrne. Pyré musí byť husté a musí držať tvar a nie sa roztekať po tanieri. Už na obrázku v hrnci je vidieť, že masa má konzistenciu hustejšej kaše.

Chrumkavé zlatohnedé a korenené fašírky sú skvele doplnené nasládlou chuťou mladého hrášku. Ja som mal z tohoto jedla naozaj skvelý zážitok. Podávame obložené surovou sezónnou zeleninou.

Dobrú chuť.

PS: Pre všetkých mäsožravcov - Áno máte pravdu, diétne nemusí znamenať bez mäsa! Ešte týždeň vydržte a potom už si prídete 'na svoje' aj vy.:)