Mnoho čitateľov sa pýta, aký je výsledok nášho chudnutia. Tak na úvod, ešte pred samotným receptom, malé ilustračné foto. Tie šedé sú pred tým a tie čierne po tom. Veru to ešte nie je žiadna veľká sláva, ale dvadsať centimetrov z obvodu pása to je celkom dobrý začiatok cesty. A keďže nastúpený trend plánujeme dodržať, na Vianoce zrejme budeme otvárať najmä balíčky s novým oblečením. Ale poďme už k receptu.

Čo budeme potrebovať
Pre jedného stravníka jednu očistenú a odblanenú bravčovú panenku, jednu konzervu kvalitného tuniaka, jednu menšiu majonézu, lyžicu kapari, lyžičku sardelovej pasty, olivový olej, cesnak, soľ čierne korenie a ako prílohu kvalitné cestoviny.

Čo s tým urobíme
Najprv si pripravíme panenku. Očistíme, odblaníme, umyjeme a osušíme ju. Ak je príliš vysoká jemne ju naklepeme tak, aby mala najviac tri centimetre. Cesnak nakrájame na tenké plátky, také chipsy. Odporúčam aby boli oveľa tenšie ako sú na obrázku.

Panenku prešpikujeme cesnakom. Zapichneme do nej ostrý nôž a popri ňom vsunieme plátok cesnaku. Zastrčíme ho tak aby bol v mäse celkom schovaný. Ak vám ostrá chuť skoro surového cesnaku vadí, tak ho len roztlačte, celú panenku s ním poriadne vymasírujte a nešpikujte. Cesnak sa v tomto recepte totiž nestihne celkom uvariť.

Prešpikovanú panenku natlačíme do vhodnej misky a zalejeme olivovým olejom tak, aby bola celkom ponorená. Odložíme ju do chladničky, nech sa nám pekne marinuje.

A pripravíme si omáčku. Je mimoriadne jednoduchá a na jej prípravu budeme potrebovať vyššiu nádobu a ponorný tyčový mixér.

Do nádoby vysypeme celú konzervu tuniaka, celú majonézu, lyžicu kapár a lyžičku sardelovej pasty. Žiadne ďalšie dochucovanie nie je potrebné. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú hmotu a tiež ju odložíme do chladničky. Teraz na dovarenie obedu budeme potrebovať maximálne pätnásť minút.

Najprv si dáme variť cestoviny a rozohrejeme grilovaciu panvicu. Namiesto grilovacej môžeme použiť aj obyčajnú teflónovú, ale táto príprava má svoje čaro. Panenku uložíme na rozhorúčenú panvicu a teraz je čas, aby sme ju posolili a okorenili čiernym korením.

Z každej strany grilujeme približne tri až štyri minúty. Vtedy zostane panenka krásne krehká, vo vnútri ružová a šťavnatá. Ja som ju griloval tak, že som ju s každej strany nechal dvakrát dve minúty, a teda som ju štyrikrát otočil. Na obrázku je presná polovica grilovania.

Po grilovaní necháme panenku približne dve minúty ležať na teplom tanieri a potom ju nakrájame na asi dvojcentimetrové plátky.
Podávame so surovou zeleninou, cestovinou a citrónom, zaliate tuniakovou omáčkou. Mäso tesne pred jedením na tanieri ešte pokvapkáme priloženým citrónom a ide sa na to.

Dobrú chuť!

PS: V tomto druhom polroku sa už budú nediétne jedlá objavovať častejšie a dostaneme sa aj k novej "rubrike" z receptov starých mám. Ale keďže diéta stále pokračuje, budete sa s dietnymi receptami na našom blogu stretávať pravidelne.