Skutočnosť, že sa v rámci hydiny jedná o pomerne hutné červené mäso s dlhšou úpravou, ako napríklad kuracie, ma donútili pridať nejaké ingrediencie v červenom tóne a to nie len pre farbu, ale hlavne k vyplneniu chutí a vôní pokrmu.
Potrebujeme:
1kg morčacieho stehna, 3 červené cibule, 2-3 dcl suchého červeného vína, (skôr ľahšie, nie Frankovku, ale modrý Ruland či Portugal) 3 červené papriky, 2 - 3 strúčiky cesnaku, konzervu talianskych rajčín najlepšie sekaných, 2 dcl smotany na varenie (nie viac, naozaj stačí i menej), olej, mletú sladkú papriku, soľ, čierne korenie mleté, trochu nového mletého korenia a mletej rasce. (A čo takto namiesto rasce tymian?) A tí, ktorí majú radi pikantnejšie samozrejme chilli korenie či pastu, alebo trochu pálivej papriky. K pomerne výrazne zeleninovej a čiastočne sladkastej kombinácii sa ostrá chuť skutočne hodí.

Tak ako vždy, deti aj dnes si pripravíme všetko naraz vopred. Chceme, aby nám varenie prinášalo radosť a pohodu, nie ďalší stres. Maminy čujete? Som presvedčený, že tým stratíte minimum času, lebo tak či onak nemôžete robiť dve veci naraz.
A práce je v dnešnom recepte minimum. Morčacie nakrájame ma kocky, cibuľu a papriku takisto. Cesnak som tento krát neroztláčal, ale tiež nakrájal, veď morčacie sa bude variť dlhšie a on krásne zmäkne.

Na olej dáme cibuľu, posolíme a podusíme do sklovita. Nie je potrebné dávať veľa oleja, panvicu môžeme na chvíľu zakryť pokrievkou, aby cibuľa pustila vlastnú tekutinu.

Pridáme nasekanú papriku, cesnak, čierne, nové mleté korenie, rascu a dobre pomiešame.

Zakryté dobre prehrejeme.

Následne pridáme konzervu rajčín, sladkú mletú papriku a červené víno a zakryté podusíme aspoň 10 minút.

Podľa potreby dosolíme, keďže základ je skutočne sladkastý, zrejme to bude potrebné.

Na rad prichádza morčacie mäso. V tomto bohatom základe si bude plávať a bahniť si a tešiť sa na svoju poslednú cestu.:) Opäť prikryjeme a dusíme a dusíme až do úplného zadusenia. :) Vidíte deti, je nedeľa ráno, ja v úplne triezvom stave a takéto sprostosti mi chodia po rozume...

Je potrebne dobre podusiť. Mäsko má byť naozaj mäkké, takže aspoň hodinu. Nič nie je horšie ako mäso, ktoré je nedorobené, takže niektoré kúsky sú mäkké a niektoré ešte tvrdé. A pri morčacom stehne, ktoré je trochu šľachovité sa nám to môže stať veľmi ľahko.

Na rad prichádza ak si to želáme, tak chilli. Ak máme pálivú papriku, tú je potrebné dať už na začiatku spoločne so sladkou. (Preto uprednostňujem chilli, lebo pálivá paprika je nevyspytateľná a ja nikdy neviem, ako to vlastne s jej ostrosťou v jedle dopadne.) A nakoniec zátrepka smotany na varenie s jednou lyžicou múky. Jedna lyžica bude bohato stačiť, veď základ je hustý až až. Povaríme aspoň desať minút, aby sa múka celkom rozišla.

Podávame s čím iným, ako s haluškami, či ako ich tu v Bratislave volajú nokerlami. Recept na ne je tu, treba hľadať nižšie. Mimochodom dávam do pozornosti aj samotný paprikáš na tomto linku. Je skvelý. Pri príprave halušiek som donedávna dával polohrubú múku a strúhanku zhruba 3 : 1. Dnes som vyskúšal polohrubú múku, strúhanku a hladkú múku v pomere 3 : 1 : 1 a veru ten jeden diel hladkej múky halušky perfektne zjemnil. Vyskúšajte.

Dobrú chuť z brloha.

tenjeho