Tak tu sú, karmínovo červene, šťavnaté, voňavé, plné slnka a chuti.

Na polievku z pečených paradajok si pripravíme kilogram zrelých paradajok. Nemusia byť súdkovité. K nim pridáme kvalitný olej, lyžičku hnedého cukru, dve hlavičky cesnaku, čerstvú bazalku a kúsok parmezánu, alebo podobného syra.

Paradajky rozrežeme na polovice, ak máme guľaté tak na štvrťky. Rozložíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a všetko vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

Pečieme dvadsať minút. Potom vytiahneme a každú paradajku posypeme trochou hnedého cukru. Spolu by sme ho nemali minúť viac ako lyžičku. Vložíme späť do rúry na ďalších desať až dvanásť minút.
Vytiahneme posypeme ošúpanými strúčikmi cesnaku a opäť vložíme do rúry na desať až dvanásť minút.

Hotové paradajky sú jemne skaramelizované, cesnak je úplne mäkký.
Všetko presypeme do hrnca a zalejeme asi pol litrom vody. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, zriedime vodou, alebo vývarom na želateľnú hustotu (my sme pridali ešte jeden a pol litra) a všetko privedieme k varu. Podľa potreby môžeme ešte jemne prisoliť a polievka je hotová.

Podávame posypané nasekanou čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Mňa osobne výrazná chuť tejto polievky nadchla.

Plnené paradajky sú vhodné ako predjedlo, alebo večera. Okrem paradajok si pripravíme ešte bryndzu a maslo.

Bryndzu zmiešame s maslom.
Paradajky prekrojíme a lyžičkou vydlabeme jadierka. Polovičky paradajok naplníme bryndzou s maslom a odložíme do chladničky aby plnka stuhla.

A vlastne je to hotové. Môžeme dozdobiť, alebo naopak, použiť na dozdobenie studených mís. Sladká chuť paradajok a slaná jmene pikantná bryndza sa skvele dopĺňajú.

Dobrú chuť.
