Varíme s medveďom - Paradajky

Paradajky patria medzi našu najobľúbenejšiu zeleninu. Môžu byť surové, varené, dusené, pečené, sušené, alebo vyprážané. Môžu byť ako predjedlo, polievka, hlavné jedlo, príloha, šalát a dokonca aj nápoj. Dezert som zatiaľ žiadny neskúšal. Dnes si pripravíme dve jedlá z paradajok. V jednom zostanú surové a v druhom ich naopak budeme tepelne upravovať dosť dlho.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Tak tu sú, karmínovo červene, šťavnaté, voňavé, plné slnka a chuti.

Obrázok blogu

Na polievku z pečených paradajok si pripravíme kilogram zrelých paradajok. Nemusia byť súdkovité. K nim pridáme kvalitný olej, lyžičku hnedého cukru, dve hlavičky cesnaku, čerstvú bazalku a kúsok parmezánu, alebo podobného syra.

Obrázok blogu

Paradajky rozrežeme na polovice, ak máme guľaté tak na štvrťky. Rozložíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a všetko vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

Obrázok blogu

Pečieme dvadsať minút. Potom vytiahneme a každú paradajku posypeme trochou hnedého cukru. Spolu by sme ho nemali minúť viac ako lyžičku. Vložíme späť do rúry na ďalších desať až dvanásť minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vytiahneme posypeme ošúpanými strúčikmi cesnaku a opäť vložíme do rúry na desať až dvanásť minút.

Obrázok blogu

Hotové paradajky sú jemne skaramelizované, cesnak je úplne mäkký.

Všetko presypeme do hrnca a zalejeme asi pol litrom vody. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, zriedime vodou, alebo vývarom na želateľnú hustotu (my sme pridali ešte jeden a pol litra) a všetko privedieme k varu. Podľa potreby môžeme ešte jemne prisoliť a polievka je hotová.

Obrázok blogu

Podávame posypané nasekanou čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Mňa osobne výrazná chuť tejto polievky nadchla.

Obrázok blogu

Plnené paradajky sú vhodné ako predjedlo, alebo večera. Okrem paradajok si pripravíme ešte bryndzu a maslo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Bryndzu zmiešame s maslom.

Paradajky prekrojíme a lyžičkou vydlabeme jadierka. Polovičky paradajok naplníme bryndzou s maslom a odložíme do chladničky aby plnka stuhla.

Obrázok blogu

A vlastne je to hotové. Môžeme dozdobiť, alebo naopak, použiť na dozdobenie studených mís. Sladká chuť paradajok a slaná jmene pikantná bryndza sa skvele dopĺňajú.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu