Nagymama od veľmi skorého rána pripravovala parené buchty z cesta, ktoré večer predtým vymiesila. Vždy ich mala krásne, jednu ako druhú podkysnuté pod veľkou utierkou. Buchty vkladala do veľkého hrnca vytretého olejom, na sporák vykúrený drevom a uhlím a nechala ich minútku dve posmažiť. Potom pridala pohár vody, hrniec prikryla a buchty nechala pariť, kým sa voda neodparila. Horúce ich potom vkladala do veľkého lavóra a hneď ich potrela maslom a posypala makovým cukrom. A ja s mojim bratom sme ich mohli celý deň vyberať a jesť, kým sa nagymama nevrátila z poľa a nagyapa z hory, kde pracoval. Aj keď nebolo veľa peňazí, mama sa o nás vždy postarala a nedovolila, aby sme boli o hlade..."
Okrem toho, že sme sa pri príprave inšpirovali naším starým rodinným receptom, použili sme pri príprave buchiet ingrediencie, ktoré znižujú ich energetickú hodnotu aj glykemický index. Jednoducho namiesto cukru sme použili xylitol. Samozrejme, že môžete namiesto neho použiť klasický cukor. Rozpis zostáva úplne rovnaký.
Na poriadnu porciu buchiet pre štvorčlennú rodinu si pripravíme pol kilogramu hladkej múky, tri decilitre mlieka, pol kocky droždia, jedno vajíčko, (diabetický) lekvár, či džem a dve lyžice sladidla (cukru). Hotové buchty môžete posypať čímkoľvek podľa vlastnej chuti, makom, orechami, opraženou strúhankou, alebo tvarohom. Ja osobne parené buchty jednoducho musím mať posypané kakaovým cukrom (alebo sladidlom, prepáčte mi otravnosť...). Na úplné dokončenie budeme potrebovať ešte rozpustené maslo.

Pri bežnej príprave parených buchiet by sme požili približne štyri decilitre mlieka. My však k zvolenému spôsobu parenia potrebujeme hutnejšie cesto, aby nám buchty držali tvar.
Z mlieka kvasníc a sladidla (cukru) si pripravíme kvások. Ak použijeme sladidlo, pridáme aj kopcovitú lyžicu hladkej múky, inak nám kvások nevzíde.
Do väčšej misy nasypeme múku a pridáme k nej vajíčko, štipku soli a vzídený kvások.

Vypracujeme hutnejšie cesto.

Necháme vykysnúť.

Cesto rozvaľkáme na plát hrubý približne jeden centimeter.

Nakrájame štvorce a do stredu každého dáme lyžičku džemu.

Cesto jemne roztiahneme, prehneme cez džem, spojíme všetky konce a vytvarujeme buchty. Necháme ich pod utierkou ešte dvadsať minút podkysnúť.

Pripravíme si veľkú panvicu s pokrievkou. Dno potrieme olejom a necháme poriadne rozohriať. Naukladáme buchty a popražíme jednu až dve minúty. Potom vlejeme deciliter vody a okamžite prikryjeme pokrievkou. Buchty necháme pariť ešte asi štyri až päť minút.

Takto pripravené buchty sú rovnako ako tie klasicky parené krásne jemné a nadýchané. Majú však malý bonus. Ich spodná strana je príjemne chrumkavá.

Ako som už napísal pre mňa zásadne s kakaom a poliate roztopeným maslom. Výborné páperovo jemné buchty, chrumkavý spodok a kakao s maslom, ktoré vytvoria úžasnú príchuť horkej čokolády. Môže byť lepšia spomienka na detstvo?

Dobrú chuť.
