Varíme s Medveďom - Paríme s Meveďom

Diétne recepty pripravujeme už od januára. V polčase ste mohli vidieť, že to predsa len má význam a hlavne to cítime my sami, a tak v zmenených stravovacích návykoch pokračujeme ďalej. Faktom je, že tie zmenené návyky budú zmenené už navždy, len dnes si už aspoň z času na čas doprajeme free-day a pripravíme si niečo pri čom sa nepočíta a neváži a čo by mohlo zaujať aj čitateľov nášho blogu. Dnes to ale nebude. Naopak dnes ešte trochu pritvrdíme. Ale výsledok bol napriek tomu až prekvapujúco chutný. Do našej rodiny totiž pribudol nový člen...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Tramtararááá! To je on. Náš nový parný hrniec. Vynález, ktorý vám môže pomôcť pri varení, ku ktorému nebudete potrebovať žiadne tuky a len minimálne množstvá soli.

Obrázok blogu

Používanie je veľmi jednoduché. Do parného hrnca sa hodí najmä zelenina, kuracie mäso, ryby a ovocie. Keďže sa potraviny nijako neochucujú, napríklad marinovaním, výrobca odporučil pripravovať k pareným jedlám nejaké ochutené omáčky.

Mňa osobne takto pripravené jedlá prekvapili svojou šťavnatosťou a veľmi bohatou a prirodzenou chuťou. Čakal som niečo mdlé a nevýrazné, ale opak je pravdou. Významná je tiež jednoduchosť a časová nenáročnosť parenia. Za desať, pätnásť minút všetko očistíme a naukladáme do hrnca, zapneme ho a sme hotový. Keď na nás parák zapípa, môžeme nakladať chutnú a zdravú večeru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Parili sme s nadšením celý týždeň a tu je pár receptov, ktoré sme vybrali.

Kura so zemiakmi a paprikovou omáčkou

Čo budeme potrebovať

Na osobu, jedno kuracie prso, jeden väčší, alebo jeden a pol menšieho zemiaku, mrkvu (co kdo snese). Na dovoňanie a dochutenie soľ, čierne korenie a sušený tymián.

Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Do prvého poschodia dáme viazaničku sušeného tymianu a očistenú mrkvu, nakrájanú na hranolky. Do druhého zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska. Osolíme ich štipkou soli. Nie viac. Do tretej kuracie prsia, na ne tiež použijeme štipku soli a trochu čierneho korenia. Prikryjeme, zapneme a paríme tridsať až tridsaťpäť minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Počas parenia si pripravíme omáčku. Pečené kápie očistíme, zbavíme zrniečok a jednoducho rozmixujeme s bielym jogurtom, strúčikom cesnaku a štipkou soli. Predpokladám, že pravidelný čitatelia presne vedia čo sú pečené papriky. Pripravovali sme ich v rôznych receptoch už desiatky krát, pre tých ostatných pozrite tu. Pečené papriky okopírujte z tohoto receptu.

Obrázok blogu

Kuracie mäso aj zemiaky sú nádherne šťavnaté. Najväčším prekvapením bola ale mrkva. Úžasná chuť do ktorej sme sa celkom zamilovali.

Obrázok blogu

Rýchla, chutná večera.

Obrázok blogu

Chuť parenej mrkvy nás naozaj nadchla, a tak sme si ju museli zopakovať hneď niekoľko krát.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninový tanier s bazalkovým dipom

Parili sme očistenú mrkvu, kúsky kukuričného klasu, zemiaky a paradajky rozkrojené ne polovicu. Zemiaky a paradajky sme osolili štipkou soli. Parili sme tridsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Na bazalkový dip sme použili bazalku, olivový olej, cesnak, soľ a syr cottage. Bazalku s olejom, cesnakom a soľou rozmixujeme na hladkú kašu a pomiešame so syrom. Vznikne úžasný voňavý dip.

Obrázok blogu

A ďalšia rýchlovka je na stole.

Obrázok blogu

Aj parená kukurica má celkom inú a podľa mňa bohatšiu chuť ako tá čo sa vo vode varila.

Obrázok blogu

Po týždennom skúšaní prišiel čas na niečo komplexnejšie.

Nedeľný obed z jedného hrnca

Na hlavné jedlo potrebujeme kuracie prsia, zaváranú kukuričku, bazalku, brokolicu, tavený nízkotučný syr, deciliter mlieka, zemiaky, soľ a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Na múčnik, nektarínky, hrsť orechov, smotanovo tvarohový krém (napríklad lipánek, alebo pribináčik) a misku nejakého bobuľovitého ovocia. My sme zohnali černice.

Obrázok blogu

Hneď prvé čo spravíme je, že lipánky odložíme do mrazničky. Mali by sme to spraviť hneď po tom ako ich kúpime, aby mohli naozaj zamrznúť.

Kuracie prsia rezom noža 'otvoríme' na rezne a naklepeme ich. Obložíme ich bazalkovými listami a zaváranou kukuričkou a zavinieme do závitkov, každý jemne posolíme a pokoreníme.

Obrázok blogu

Orechy rozmixujeme v mixéri na kašu a pridáme lyžičku cukru. My sme použili náhradné sladidlo, ale môžete použiť aj hnedý cukor. Vypracujeme orechovú hmotu.

Nektarínky rozpolíme a vyberieme z nich kôstky. Na ich miesto vtlačíme orechovú hmotu.

Obrázok blogu

Naplníme parný hrniec. Do spodnej časti ružičky očistenej brokolice, do stredu kuracie rolády a pár zemiakov nakrájaných na hranolky a do hornej nektarínky naplnené orechovou zmesou.

Paríme tridsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Na omáčku k hlavnému jedlu rozmixujeme tavený syr s mliekom. Dezert zalejeme rozmixovanými černicami, alebo iným bobuľovým ovocím.

Obrázok blogu

Kuracie rolády so syrovou omáčkou a brokolicou.

Obrázok blogu

Zmrznutý lipánek vyklopíme z papierového obalu a podávame s horúcou nektarínkou zaliate ovocnou omáčkou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu