Tramtararááá! To je on. Náš nový parný hrniec. Vynález, ktorý vám môže pomôcť pri varení, ku ktorému nebudete potrebovať žiadne tuky a len minimálne množstvá soli.

Používanie je veľmi jednoduché. Do parného hrnca sa hodí najmä zelenina, kuracie mäso, ryby a ovocie. Keďže sa potraviny nijako neochucujú, napríklad marinovaním, výrobca odporučil pripravovať k pareným jedlám nejaké ochutené omáčky.
Mňa osobne takto pripravené jedlá prekvapili svojou šťavnatosťou a veľmi bohatou a prirodzenou chuťou. Čakal som niečo mdlé a nevýrazné, ale opak je pravdou. Významná je tiež jednoduchosť a časová nenáročnosť parenia. Za desať, pätnásť minút všetko očistíme a naukladáme do hrnca, zapneme ho a sme hotový. Keď na nás parák zapípa, môžeme nakladať chutnú a zdravú večeru.
Parili sme s nadšením celý týždeň a tu je pár receptov, ktoré sme vybrali.
Kura so zemiakmi a paprikovou omáčkou
Čo budeme potrebovať
Na osobu, jedno kuracie prso, jeden väčší, alebo jeden a pol menšieho zemiaku, mrkvu (co kdo snese). Na dovoňanie a dochutenie soľ, čierne korenie a sušený tymián.

Čo s tým urobíme
Do prvého poschodia dáme viazaničku sušeného tymianu a očistenú mrkvu, nakrájanú na hranolky. Do druhého zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska. Osolíme ich štipkou soli. Nie viac. Do tretej kuracie prsia, na ne tiež použijeme štipku soli a trochu čierneho korenia. Prikryjeme, zapneme a paríme tridsať až tridsaťpäť minút.

Počas parenia si pripravíme omáčku. Pečené kápie očistíme, zbavíme zrniečok a jednoducho rozmixujeme s bielym jogurtom, strúčikom cesnaku a štipkou soli. Predpokladám, že pravidelný čitatelia presne vedia čo sú pečené papriky. Pripravovali sme ich v rôznych receptoch už desiatky krát, pre tých ostatných pozrite tu. Pečené papriky okopírujte z tohoto receptu.

Kuracie mäso aj zemiaky sú nádherne šťavnaté. Najväčším prekvapením bola ale mrkva. Úžasná chuť do ktorej sme sa celkom zamilovali.

Rýchla, chutná večera.

Chuť parenej mrkvy nás naozaj nadchla, a tak sme si ju museli zopakovať hneď niekoľko krát.
Zeleninový tanier s bazalkovým dipom
Parili sme očistenú mrkvu, kúsky kukuričného klasu, zemiaky a paradajky rozkrojené ne polovicu. Zemiaky a paradajky sme osolili štipkou soli. Parili sme tridsaťpäť minút.

Na bazalkový dip sme použili bazalku, olivový olej, cesnak, soľ a syr cottage. Bazalku s olejom, cesnakom a soľou rozmixujeme na hladkú kašu a pomiešame so syrom. Vznikne úžasný voňavý dip.

A ďalšia rýchlovka je na stole.

Aj parená kukurica má celkom inú a podľa mňa bohatšiu chuť ako tá čo sa vo vode varila.

Po týždennom skúšaní prišiel čas na niečo komplexnejšie.
Nedeľný obed z jedného hrnca
Na hlavné jedlo potrebujeme kuracie prsia, zaváranú kukuričku, bazalku, brokolicu, tavený nízkotučný syr, deciliter mlieka, zemiaky, soľ a čierne korenie.
Na múčnik, nektarínky, hrsť orechov, smotanovo tvarohový krém (napríklad lipánek, alebo pribináčik) a misku nejakého bobuľovitého ovocia. My sme zohnali černice.

Hneď prvé čo spravíme je, že lipánky odložíme do mrazničky. Mali by sme to spraviť hneď po tom ako ich kúpime, aby mohli naozaj zamrznúť.
Kuracie prsia rezom noža 'otvoríme' na rezne a naklepeme ich. Obložíme ich bazalkovými listami a zaváranou kukuričkou a zavinieme do závitkov, každý jemne posolíme a pokoreníme.

Orechy rozmixujeme v mixéri na kašu a pridáme lyžičku cukru. My sme použili náhradné sladidlo, ale môžete použiť aj hnedý cukor. Vypracujeme orechovú hmotu.
Nektarínky rozpolíme a vyberieme z nich kôstky. Na ich miesto vtlačíme orechovú hmotu.

Naplníme parný hrniec. Do spodnej časti ružičky očistenej brokolice, do stredu kuracie rolády a pár zemiakov nakrájaných na hranolky a do hornej nektarínky naplnené orechovou zmesou.
Paríme tridsaťpäť minút.

Na omáčku k hlavnému jedlu rozmixujeme tavený syr s mliekom. Dezert zalejeme rozmixovanými černicami, alebo iným bobuľovým ovocím.

Kuracie rolády so syrovou omáčkou a brokolicou.

Zmrznutý lipánek vyklopíme z papierového obalu a podávame s horúcou nektarínkou zaliate ovocnou omáčkou.

Dobrú chuť.
