Na poriadny nedeľný obed (päť až šesť porcií) si pripravíme jeden a pol kilogramu hovädzieho mäsa na guláš, pol kilogramu cibule, väčšiu hrsť petržlenovej vňate, konzervu krájaných (alebo pol kilogramu naozaj zrelých) rajčín a dva decilitre červeného vína.
Jedlo okoreníme tymianom, drvenou rascou, bobkovým listom, mletým čiernym korením a soľou.
Na zemiakovú kašu si pripravíme jeden a pol kilogramu zemiakov a šálku mlieka. V tejto kaši môžeme vynechať maslo. Ak ho ale nutne potrebujete, pokojne ho pridajte.

Cibuľu nasekáme, speníme na oleji a podusíme do sklovita. Pridáme koreniny a na plátky nasekaný cesnak, mäso nakrájané na menšie kocky, pomiešame a krátko podusíme.

K zatiahnutému mäsu vylejeme krájané paradajky a červené víno, všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na sto stupňov.

Pečieme dve až štyri hodiny podľa kvality mäsa. Prvýkrát skontrolujeme po dvoch hodinách a pečieme až dovtedy, kým mäso nie je naozaj úplne mäkké. Ak v mäse zostalo priveľa tekutiny, zvýšime teplotu na 150 stupňov a dáme piecť ešte asi dvadsať minút. Mäso by malo z tekutiny vyčnievať von a nemalo by v nej plávať. Omáčka by mala byť hustá a veľmi intenzívna. Na tomo obrázku je ešte stále tekutiny priveľa.

Kým sa mäso upieklo, pripravili sme si hustejšiu zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky rozmačkáme mačkadlom a vymiešame s mliekom.

Mäso husto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rozložíme zemiakovú kašu a vidličkou upravíme vrch koláča.

Pečieme odokryté ešte dvadsať minút pri stosedemdesiatich stupňoch.

Horúci pastiersky koláč sa vám asi veľmi elegantne naservírovať nepodarí. Myslím, že vrcholom gastro stilingu v tomto prípade bude asi príprava koláča v malých pekáčikoch, samostatne vždy len jedna porcia. Podávali sme s nakladanými pečenými paprikami.

Ale koniec koncov pôvodne ide o sedliacke jedlo. Mäkké mäso v intenzívnej voňavej omáčke a kaša ktorá zapečením získala príjemnú jemnosť.

Dobrú chuť.
