Varíme s medveďom - Pastiersky koláč ala medveď

Nechýba vám už mäso? Tento blog čítajú mnohí mäsožravci a v poslednej dobe sme ich trochu zanedbávali. Pastiersky koláč je vynikajúci anglický recept z mletého hovädzieho mäsa, zeleniny a zemiakovej kaše. Ja som ho trochu upravil na verziu pre hardcore mäsožravcov. Viac mäsa a menej zeleniny, ktorá by nás mohla zdržovať od toho mäsa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Na poriadny nedeľný obed (päť až šesť porcií) si pripravíme jeden a pol kilogramu hovädzieho mäsa na guláš, pol kilogramu cibule, väčšiu hrsť petržlenovej vňate, konzervu krájaných (alebo pol kilogramu naozaj zrelých) rajčín a dva decilitre červeného vína.

Jedlo okoreníme tymianom, drvenou rascou, bobkovým listom, mletým čiernym korením a soľou.

Na zemiakovú kašu si pripravíme jeden a pol kilogramu zemiakov a šálku mlieka. V tejto kaši môžeme vynechať maslo. Ak ho ale nutne potrebujete, pokojne ho pridajte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cibuľu nasekáme, speníme na oleji a podusíme do sklovita. Pridáme koreniny a na plátky nasekaný cesnak, mäso nakrájané na menšie kocky, pomiešame a krátko podusíme.

Obrázok blogu

K zatiahnutému mäsu vylejeme krájané paradajky a červené víno, všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na sto stupňov.

Obrázok blogu

Pečieme dve až štyri hodiny podľa kvality mäsa. Prvýkrát skontrolujeme po dvoch hodinách a pečieme až dovtedy, kým mäso nie je naozaj úplne mäkké. Ak v mäse zostalo priveľa tekutiny, zvýšime teplotu na 150 stupňov a dáme piecť ešte asi dvadsať minút. Mäso by malo z tekutiny vyčnievať von a nemalo by v nej plávať. Omáčka by mala byť hustá a veľmi intenzívna. Na tomo obrázku je ešte stále tekutiny priveľa.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kým sa mäso upieklo, pripravili sme si hustejšiu zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky rozmačkáme mačkadlom a vymiešame s mliekom.

Obrázok blogu

Mäso husto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Rozložíme zemiakovú kašu a vidličkou upravíme vrch koláča.

Obrázok blogu

Pečieme odokryté ešte dvadsať minút pri stosedemdesiatich stupňoch.

Obrázok blogu

Horúci pastiersky koláč sa vám asi veľmi elegantne naservírovať nepodarí. Myslím, že vrcholom gastro stilingu v tomto prípade bude asi príprava koláča v malých pekáčikoch, samostatne vždy len jedna porcia. Podávali sme s nakladanými pečenými paprikami.

Obrázok blogu

Ale koniec koncov pôvodne ide o sedliacke jedlo. Mäkké mäso v intenzívnej voňavej omáčke a kaša ktorá zapečením získala príjemnú jemnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu