Premýšľali sme, s čím budeme pečenú fazuľu podávať. Skvelo sa hodí ku grilovaným mäsám, ale chceli sme zachovať vegetariánsky ráz jedla a pripravili sme k nej zeleninovú sekanú.
Na pečenú fazuľu potrebujeme do mäkka uvarenú fazuľu (najlepšia je veľká biela fazuľa, ktorú uvaríme v čistej vode len s pridaním bobkového listu), dve farebné papriky, dve paradajkové konzervy, cibuľu, poriadnu hrsť petržlenovej vňate, lyžičku cukru, soľ a čierne korenie.
Na zeleninovú sekanú potrebujeme mrkvu, grahamové pečivo, kukuričku, hrášok, dve vajcia, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, rascu, bazalku, oregáno (alebo akékoľvek iné obľúbené bylinky) a cesnak.

Na oleji speníme nasekanú cibuľu.

Pridáme nakrájané farebné papriky a jemne podusíme do sklovita.

Pridáme paradajkové konzervy, časť petržlenovej vňate, soľ, cukor a čierne korenie. Zmes premiešame s uvarenou fazuľou.

Rozložíme do pekáča a ešte bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi tridsať minút. Skvelá pečená fazuľa sa hodí ako príloha k mäsu, alebo len ako samostatné jedlo s kúskom chleba. Alebo ako som už spomínal, pripravili sme k nej ešte zeleninovú sekanú.

Mrkvu uvaríme do mäkka a nastrúhame nahrubo, pridáme jedno pečivo namočené vo vode a vyžmýkané, dve vajcia, kukuričku hrášok, petržlenovú vňať, cesnak, čerstvú strúhanku z druhého pečiva, koreniny a soľ.

Vypracujeme na stredne tuhú hmotu. Môžeme z nej vytvarovať fašírky, obaliť ich v trojobale a vypražiť, ale ide leto a treba pozerať aj na kalórie, tak preto to rozhodnutie, že z nej pripravíme sekanú. Hmotu rovnomerne roztlačíme do pekáča.

Pečieme na stosedemdesiat stupňoch asi tridsať minút.

Možno to spolu vyzerá trochu prekombinované a pokojne si každý recept spravte samostatne, ale verte, že to bolo až prekvapujúco chutné a skvele to ladilo. Šťavnaté, mäkké fazule a chrumkavá sekaná boli skvelým obedom, ktorý do nášho jedálnička určite zaradíme častejšie.

Dobrú chuť!
