Recept je síce trochu zdĺhavý, ale v podstate celkom jednoduchý. Určite sa pri ňom nijako nenarobíme, aj keď jeho príprava trvá až dva dni.
Čo budeme potrebovať
Samozrejme hus a k nej soľ, mlieko, dve jabĺčka a rascu. To je naozaj všetko.

Prípravu začneme večer, pred dňom samotného pečenia. Hus umyjeme, očistíme a zvonku aj zvnútra poriadne nasolíme. Jednoducho vezmeme soľ medzi prsty a votrieme ju zo všetkých strán do husi. Nasolenú hus odložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň celú hus poumývame mliekom. Poriadne, aby sme spláchli všetku prebytočnú soľ. Na tento kúpeľ minieme najmenej pol litra mlieka a po kúpeli hus nevysušujeme.

Uložíme do pekáča prsiami nahor a dovnútra napcháme jabĺčka. Hus poriadne popicháme ostrým nožom, aby ľahšie vytekala masť, posypeme rascou a podlejeme vodou do jednej tretiny pekáča. Prikryjeme a môžeme piecť.

Pečieme pri teplote dvesto stupňov tri až štyri hodiny. Každú hodinu hus skontrolujeme. Odoberieme prebytočnú masť a ak je treba, dolejeme vodou. Prikryté pečieme celkom do mäkka a ak nie je hus pekne hnedá až potom ju odokryjeme a dopečieme.

Tak tu mala byť ešte fotka celej husi krásne do chrumkava vypečenej, ale hostia už prišli a vôňa bola príliš omamná a ja som sa akosi priveľmi ponáhľal, a tak som sa zbadal, až keď už bola naporciovaná.
Oddelíme stehná, krídla a časť pŕs od zadnej časti chrbtice. Upečená hus musí držať pokope, ale zároveň sa musí mäso ľahko oddeľovať od kostí.

U nás boli, domáce parené knedle, ktoré úplne bezkonkurenčne pripravuje Macko a červená dusená kapusta. Skvelou prílohou k pečenej husi sú ale aj lokše.

Dobrú chuť.
