Varíme s Medveďom - Pečená hus

Hus je posledný vták, ktorý mi ešte chýbal v zbierke. Len si nič nepredstavujte. Ide o to, že hus je jediný druh bežnej domácej hydiny, ktorú som ešte nikdy nijako nepripravoval a práve preto som ju tento rok prichystal na našu celorodinnú večeru. Prečítal som niekoľko desiatok receptov a všetky boli až neuveriteľne podobné. Klasika je jednoducho klasika, a tak som ani ja nepodľahol chuti experimentovať. Ukázalo sa, že to bolo správne rozhodnutie a tento jednoduchý klasický recept mal úspech u celej rodiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Recept je síce trochu zdĺhavý, ale v podstate celkom jednoduchý. Určite sa pri ňom nijako nenarobíme, aj keď jeho príprava trvá až dva dni.

Čo budeme potrebovať

Samozrejme hus a k nej soľ, mlieko, dve jabĺčka a rascu. To je naozaj všetko.

Obrázok blogu

Prípravu začneme večer, pred dňom samotného pečenia. Hus umyjeme, očistíme a zvonku aj zvnútra poriadne nasolíme. Jednoducho vezmeme soľ medzi prsty a votrieme ju zo všetkých strán do husi. Nasolenú hus odložíme na noc do chladničky.

Obrázok blogu

Na druhý deň celú hus poumývame mliekom. Poriadne, aby sme spláchli všetku prebytočnú soľ. Na tento kúpeľ minieme najmenej pol litra mlieka a po kúpeli hus nevysušujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Uložíme do pekáča prsiami nahor a dovnútra napcháme jabĺčka. Hus poriadne popicháme ostrým nožom, aby ľahšie vytekala masť, posypeme rascou a podlejeme vodou do jednej tretiny pekáča. Prikryjeme a môžeme piecť.

Obrázok blogu

Pečieme pri teplote dvesto stupňov tri až štyri hodiny. Každú hodinu hus skontrolujeme. Odoberieme prebytočnú masť a ak je treba, dolejeme vodou. Prikryté pečieme celkom do mäkka a ak nie je hus pekne hnedá až potom ju odokryjeme a dopečieme.

Obrázok blogu

Tak tu mala byť ešte fotka celej husi krásne do chrumkava vypečenej, ale hostia už prišli a vôňa bola príliš omamná a ja som sa akosi priveľmi ponáhľal, a tak som sa zbadal, až keď už bola naporciovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Oddelíme stehná, krídla a časť pŕs od zadnej časti chrbtice. Upečená hus musí držať pokope, ale zároveň sa musí mäso ľahko oddeľovať od kostí.

Obrázok blogu

U nás boli, domáce parené knedle, ktoré úplne bezkonkurenčne pripravuje Macko a červená dusená kapusta. Skvelou prílohou k pečenej husi sú ale aj lokše.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu