Varíme s Medveďom - Pečené kura s orientálnou paradajkovou omáčkou

No opäť vás asi prekvapím, keď napíšem, že inšpiráciu k tomuto jednoduchému a super chutnému jedlu som načerpal v závodnej jedálni. A nebolo to prvýkrát ani druhýkrát. A veru ani tretíkrát. (a viac už nehľadám...)Jedného dňa prídem do 'závodky' a tam sa na mňa z taniera usmieva celé pečené kuracie stehno spolu s kopou tenkých makarónov zaliatych rajčinovou omáčkou z pretlaku. Jedlo sa to príšerne. Makaróny sa nedali na vidličku natočiť, ani napichnúť, do toho pitvanie pečeného stehna, no bol som od omáčky červený ako batoľa. Ale pochopil som, že pri správnej úprave a hlavne úplne odlišnom dochutení, bude z toho jedlo ako hrom.:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Potrebujeme:

Na štyri poriadne porcie jedno menšie kura, veľkú plechovku talianskych rajčín (800g - samozrejme čerstvé rajčiny sú ok, ale plechovka je praktická), na zvýšenie intenzity omáčky ešte menší rajčinový pretlak, 5-10dkg hrozienok, pol lyžičky roztlačeného kardamonu, čierne mleté korenie, oregano, niekoľko klinčekov, jedno škoricové drievko, lyžicu najlepšie hnedého cukru, soľ a olej. Ako príloha nám skvele poslúžili naše obľúbené ryžové rezance, ale samozrejme špagety, či iné kvalitné talianske cestoviny su v pohode.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Teda ak mi teraz niekto napíše, že je to veľa roboty...:)

Kuriatko rozporciujeme, posolíme a posypeme čiernym korením. Vložíme do pekáča a

Obrázok blogu

v predhriatej rúre na 200 stupňov dobre podliate vodou upečieme. Snažíme sa, aby po upečení zostalo dosť výpeku, ktorý budeme potrebovať.

Obrázok blogu

Vychladnuté kura pekne oberieme aj s chrumkavou kožou a väčšie kúsky nakrájame.

Obrázok blogu

Ak sme šikovní môžeme samozrejme omáčku pripravovať už počas chladnutia kurčaťa, aspoň nebudeme mať tendenciu uždibovať a uždibovať...

Výpek vlejeme do väčšieho hrnca, alebo hlbokej panvice. Pridáme konzervu rajčín, ktoré ak je potrebné, varechou roztlačíme, nasleduje rajčinový pretlak, škoricové drievko, oregano, klinčeky, hrozienka, soľ a nezabudneme na pol lyžičky kardamonu. Ak máme kardamon v tobolkách (či ako to nazvať...), tak ich nadlávime a semienka vydlabeme. Následne ich v mažiariku roztlačíme. Nepreháňame, kardamon je aromatický, pol lyžičky stačí.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Varíme v odokrytej panvici a po 20-30 minútach nám omáčka pekne zredukuje na objeme.

Obrázok blogu

Nepotrebujeme ju ničím zahusťovať, bude príjemne sýta s kúskami rajčín a hrozienok.

Obrázok blogu

Tak a dekorujeme. Najprv cestovina, následne voňavá omáčka a nakoniec kúsky kuriatka.

Obrázok blogu

Medvede vám prajú dobrú chuť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu