Potrebujeme:
Na štyri poriadne porcie jedno menšie kura, veľkú plechovku talianskych rajčín (800g - samozrejme čerstvé rajčiny sú ok, ale plechovka je praktická), na zvýšenie intenzity omáčky ešte menší rajčinový pretlak, 5-10dkg hrozienok, pol lyžičky roztlačeného kardamonu, čierne mleté korenie, oregano, niekoľko klinčekov, jedno škoricové drievko, lyžicu najlepšie hnedého cukru, soľ a olej. Ako príloha nám skvele poslúžili naše obľúbené ryžové rezance, ale samozrejme špagety, či iné kvalitné talianske cestoviny su v pohode.

Teda ak mi teraz niekto napíše, že je to veľa roboty...:)
Kuriatko rozporciujeme, posolíme a posypeme čiernym korením. Vložíme do pekáča a

v predhriatej rúre na 200 stupňov dobre podliate vodou upečieme. Snažíme sa, aby po upečení zostalo dosť výpeku, ktorý budeme potrebovať.

Vychladnuté kura pekne oberieme aj s chrumkavou kožou a väčšie kúsky nakrájame.

Ak sme šikovní môžeme samozrejme omáčku pripravovať už počas chladnutia kurčaťa, aspoň nebudeme mať tendenciu uždibovať a uždibovať...
Výpek vlejeme do väčšieho hrnca, alebo hlbokej panvice. Pridáme konzervu rajčín, ktoré ak je potrebné, varechou roztlačíme, nasleduje rajčinový pretlak, škoricové drievko, oregano, klinčeky, hrozienka, soľ a nezabudneme na pol lyžičky kardamonu. Ak máme kardamon v tobolkách (či ako to nazvať...), tak ich nadlávime a semienka vydlabeme. Následne ich v mažiariku roztlačíme. Nepreháňame, kardamon je aromatický, pol lyžičky stačí.

Varíme v odokrytej panvici a po 20-30 minútach nám omáčka pekne zredukuje na objeme.

Nepotrebujeme ju ničím zahusťovať, bude príjemne sýta s kúskami rajčín a hrozienok.

Tak a dekorujeme. Najprv cestovina, následne voňavá omáčka a nakoniec kúsky kuriatka.

Medvede vám prajú dobrú chuť.


tenjeho