Ak už chceme piecť bravčové mäso, treba si kúpiť kvalitné a na to určené. Dá sa upiecť aj bravčové stehno, ale výsledok môže byť predsa len dosť suchý a tak trochu aj bez chuti. Na jeho upečenie je dobré vybrať celkom iný recept. Niečo z juhoeurópskych kuchýň. A naopak pečený bôčik je šťavnaté a veľmi chutné mäso, ale ani pri jeho kúpe netreba zabúdať na kvalitu. Mali by sme kúpiť mäso, ktoré je pekne prerastené tukom a nie tuk, v ktorom sa zabudol kúsok mäsa.
Dnešný recept je mimoriadne jednoduchý aj keď príprava by mala začať už deň pred jeho konzumáciou.
Čo budeme potrebovať
Samozrejme, že hlavne bravčové mäso. Ja som si pripravil jeden a pol kilogramu bravčového bôčiku bez kosti a jeden a pol kilogramu bravčovej krkovice bez kosti. Počítal som totiž s viacerými stravníkmi. K tomu ešte potrebujeme pol kilogramu cibule (toto množstvo cibule treba zachovať aj keď sa množstvo mäsa zníži na polovicu), liter suchého bieleho vína, horčicu, soľ, čierne korenie (množstvo týchto ingrediencií už upravíme podľa množstva mäsa).

Mäso nakrájame na väčšie kocky a cibuľu nasekáme na mesiačiky.

Kusy mäsa nasolíme, okoreníme a bohato potrieme horčicou. Cibuľu posolíme a jemne rozmačkáme prstami

Do pekáča naukladáme polovicu cibule, na ňu rozložíme mäso a celé to opäť posypeme cibuľou. Nakoniec zalejeme litrom bieleho vína.

Prikyjeme a aspoň cez noc odložíme do chladničky, ale pokojne aj na dvadsaťštyri hodín.

Na druhý deň pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Najprv hodinu prikryté, potom pol hodinu odkryté. Polievame výpekom a ak je treba podlievame bielym vínom, vývarom, alebo vodou.

Vôňa je naozaj mimoriadne intenzívna a chuť tohoto vypečeného marinovaného mäsa za ňou nijako nezaostáva.

Môžeme si k nemu pripraviť napríklad kapustu, alebo špenát so zemiakovými knedľami, ale úplne postačí kyslá uhorka a čerstvý domáci chlieb.

Dobrú chuť.