Varíme s medveďom - Pečené pstruhy

U nás doma sme ryby robili málokedy. Možno aj preto si presne pamätám, keď som prvý krát varil ryby ja. Po kuchyni sa motám už od pätnástich rokov. Niekedy len niečo ošúpať, nakrájať, alebo zamiešať a niekedy naopak pripraviť kompletý nedeľný obed. Tieto pstruhy som si vymyslel pred skoro tridsiatimi rokmi. Vtedy sa v našej rodine tuším vôbec prvý krát jedli ryby inokedy ako na Vianoce a naša mama na ne často spomína. No a potom o pekných pár rokov neskôr, keď som prežíval očarenie z kuchárskej šou Jamieho Oliviera, pozerám a tam... Moje pstruhy. Keď už ten môj recept používa Jamie je na čase podeliť sa aj s vami. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Ak chceme pripraviť pečené pstruhy, budeme potrebovať predovšetkým tie pstruhy. Podarilo sa mi kúpiť čerstvé a už vyčistené, za čo som mimoriadne vďačný. Ušetrí to veľa času a práce. Pstruhy som na dva dni namočil do mlieka a zavrel do chladničky. V deň prípravy som z misy mlieko zlial, aby ste videli ryby a nie len misu mlieka.

K pstruhom si ešte pripravíme citróny, cesnak, maslo a zmes čerstvých byliniek. Ja som zohnal majoránku, oregano, šalviu, rozmarín a tymián. Okrem toho budeme potrebovať ešte alobal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Rybu vyberieme z mlieka a ešte ju umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

Obrázok blogu

Odrežeme hlavu, chvost a všetky plutvy. Plutvy sa najľahšie odstraňujú kvalitnými nožnicami. Tento krok môžeme vynechať a pokojne piecť pstruha celého, ale viete čo, Macko to nemá rád. Takže u nás odstraňujeme. Očistenú rybu zvnútra aj zvonku jemne posolíme.

Obrázok blogu

Pripravíme si plnku. Zväzok byliniek, plátky citrónu, cesnaku a masla. Takto vyzerá plnka do jednej ryby.

Obrázok blogu

A takto už vyzerá naplnená ryba.

Obrázok blogu

Z alobalu vyrobíme obálku, do ktorej vložíme rybu, na vrch ešte plátok masla...

Obrázok blogu

... a obálku uzavrieme a odošleme do rúry.

Obrázok blogu

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch dvadsať minút. Takto upečený pstruh síce nie je chrumkavý, ale je vynikajúco prevoňaný a jemný. Keď otvárame obálku po upečení mali by sme dávať pozor na vynikajúcu šťavu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pstruha vyberieme z obálky a oblejeme výpekom. Najlepšie chutí s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a pozor na kosti!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,065 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu