Varíme s Medveďom - Pečený králik s balkánskou plnkou

Králik už v našej kuchyni bol. Teda zatiaľ iba tento...  Áno je to veru tak, nielen, že králik sa objavuje vo "Varíme s Medveďom" po prvý krát, toto mäso sa vôbec po prvý krát objavuje v našej kuchyni. Preto som sa študiu toho, ako pripraviť králika venoval pomerne podrobne. Najprv som si pozrel všetky časti "Slunce, seno...", potom som sa spýtal uja Googla, vytiahol som aj svoje antikvariátne kuchárske knihy a nakoniec (ako to už býva) spomenul som si na korene. Naša babička vyrábala neuveriteľne chutnú plnku do najrôznejších pečených živočíchov. Na jej chuť som si znova spomenul pred pár rokmi na dovolenke v Chorvátsku a keď som pozeral na to vyčistené a k úprave pripravené zviera, pomyslel so si na ňu. Na plnku, na babičku aj na jej veľkú kuchyňu... No a bolo rozhodnuté.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Dnes jednoducho nebude fotografia kompletných ingrediencií. Tak aspoň zoznam.

Čo budeme potrebovať

Králika, cesnak, na tenké plátky nakrájanú slaninu.

Na plnku si pripravíme hrnček ryže, na jemno nasekanú cibuľu, veľkú lyžicu červenej papriky, jedno malé lečo, cesnak, olej, soľ a zelené bylinky.

Ešte niekoľko poznámok k tomu leču. Použijeme len domáce, pretože to je obvykle pripravené z naozaj zrelých a kvalitných ingrediencií. Ak nemáme domáce a ešte nie sú dostať letné, zrelé, voňavé paradajky a papriky, použijeme radšej kvalitnú taliansku konzervu lúpaných paradajok. Nikdy nepoužívajte kúpené lečo. Pridávajú do neho ocot a to by jedlu uškodilo. Samozrejme, že ak je už dostať kvalitné letné paradajky a papriky, použijeme tie. Vtedy je táto plnka zďaleka najlepšia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A čo s tým spravíme

Deň vopred si pripravíme králika. Králika umyjeme vysušíme, ak treba odblaníme. Cesnak ošúpeme.

Obrázok blogu

Roztlačeným cesnakom poriadne ponatierame celého králika zvonka aj zvnútra a cez noc ho prikrytého necháme v tom cesnaku oddýchnuť.

Obrázok blogu

Pripravíme si plnku. Ryžu opláchneme, cibuľu nasekáme na jemno...

Obrázok blogu

Do väčšej panvice dáme rozohriať olej. Do sklovita opražíme nasekanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a za stáleho miešania popražíme, kým sa paprika nerozvonia, len veľmi krátko, aby nezhorkla.

Obrázok blogu

Pridáme prepláchnutú ryžu, poriadne premiešame a trochu opražíme. Do zmesi vylejeme lečo (alebo nasekané čerstvé paradajky a papriky) a opäť všetko premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zalejeme vodou tak, aby siahala asi prst nad ryžu a necháme pomaly dusiť, kým sa tekutina nevyparí a ryža nezmäkne.

Obrázok blogu

Nakoniec do plnky pridáme nasekané alebo suché bylinky, roztlačený cesnak a necháme ju vychladnúť.

Obrázok blogu

Vychladnutou plnkou poriadne naplníme králika.

Obrázok blogu

Veľkou ihlou a kuchynskou niťou ho zašijeme.

Obrázok blogu

Obalíme ho do slaniny, podlejeme vodou a môžeme piecť. Najprv pečieme prikryté na stosedemdesiat stupňov asi hodinu až hodinu a štvrť. Samozrejme podľa veľkosti králika. Toto bol naozaj mladučký kus, celý vážil jeden kilogram. Staršie kusy pečieme prikryté aj dve hodiny.

Obrázok blogu

Počas pečenia králika si zo zvyšnej plnky vyrobíme prílohu. Malé zapekacie misky vyložíme slaninou, rozdelíme do nich plnku a na vrch ešte rozložíme slaninu. Pečieme spolu s králikom dvadsaťpäť až tridsať minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Upečené uložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Keď mäso zmäkne, vyberieme ho, odložíme slaninu a ešte 30 minút dopečieme otvorené, aby králik dostal peknú farbu.

Obrázok blogu

Hotový, krásne voňavý, jeho mäso je síce tuhšie a suchšie, ale šťavnatá plnka si s ním skvelo rozumie.

Obrázok blogu

My sme ho podávali s ryžou zo zapekacích misiek, ale plnka pečená priamo v králikovi bola absolútne vynikajúca.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu