Dnes jednoducho nebude fotografia kompletných ingrediencií. Tak aspoň zoznam.
Čo budeme potrebovať
Králika, cesnak, na tenké plátky nakrájanú slaninu.
Na plnku si pripravíme hrnček ryže, na jemno nasekanú cibuľu, veľkú lyžicu červenej papriky, jedno malé lečo, cesnak, olej, soľ a zelené bylinky.
Ešte niekoľko poznámok k tomu leču. Použijeme len domáce, pretože to je obvykle pripravené z naozaj zrelých a kvalitných ingrediencií. Ak nemáme domáce a ešte nie sú dostať letné, zrelé, voňavé paradajky a papriky, použijeme radšej kvalitnú taliansku konzervu lúpaných paradajok. Nikdy nepoužívajte kúpené lečo. Pridávajú do neho ocot a to by jedlu uškodilo. Samozrejme, že ak je už dostať kvalitné letné paradajky a papriky, použijeme tie. Vtedy je táto plnka zďaleka najlepšia.
A čo s tým spravíme
Deň vopred si pripravíme králika. Králika umyjeme vysušíme, ak treba odblaníme. Cesnak ošúpeme.

Roztlačeným cesnakom poriadne ponatierame celého králika zvonka aj zvnútra a cez noc ho prikrytého necháme v tom cesnaku oddýchnuť.

Pripravíme si plnku. Ryžu opláchneme, cibuľu nasekáme na jemno...

Do väčšej panvice dáme rozohriať olej. Do sklovita opražíme nasekanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a za stáleho miešania popražíme, kým sa paprika nerozvonia, len veľmi krátko, aby nezhorkla.

Pridáme prepláchnutú ryžu, poriadne premiešame a trochu opražíme. Do zmesi vylejeme lečo (alebo nasekané čerstvé paradajky a papriky) a opäť všetko premiešame.

Zalejeme vodou tak, aby siahala asi prst nad ryžu a necháme pomaly dusiť, kým sa tekutina nevyparí a ryža nezmäkne.

Nakoniec do plnky pridáme nasekané alebo suché bylinky, roztlačený cesnak a necháme ju vychladnúť.

Vychladnutou plnkou poriadne naplníme králika.

Veľkou ihlou a kuchynskou niťou ho zašijeme.

Obalíme ho do slaniny, podlejeme vodou a môžeme piecť. Najprv pečieme prikryté na stosedemdesiat stupňov asi hodinu až hodinu a štvrť. Samozrejme podľa veľkosti králika. Toto bol naozaj mladučký kus, celý vážil jeden kilogram. Staršie kusy pečieme prikryté aj dve hodiny.

Počas pečenia králika si zo zvyšnej plnky vyrobíme prílohu. Malé zapekacie misky vyložíme slaninou, rozdelíme do nich plnku a na vrch ešte rozložíme slaninu. Pečieme spolu s králikom dvadsaťpäť až tridsať minút.

Upečené uložíme na teplé miesto.

Keď mäso zmäkne, vyberieme ho, odložíme slaninu a ešte 30 minút dopečieme otvorené, aby králik dostal peknú farbu.

Hotový, krásne voňavý, jeho mäso je síce tuhšie a suchšie, ale šťavnatá plnka si s ním skvelo rozumie.

My sme ho podávali s ryžou zo zapekacích misiek, ale plnka pečená priamo v králikovi bola absolútne vynikajúca.

Dobrú chuť.
