Tak tu je. Chlebový kvások ako vyšitý.

Receptov na chleba z kvásku nájdete na nete celú kopu, ja som ale chcel vyskúšať niečo iné. Tak poďme na to.
Najprv si pripravíme základ, z ktorého si odložíme kvások na ďaľšie požitie a z ktorého zároveň pripravíme cesto. Pripravíme si zmes celozrnných múk. Na obrázku je dvadsať dekagramov celozrnnej špaldovej a dvadsať dekagramov celozrnnej ražnej.

K múke vylejeme kvások a toľko teplej vody, aby vzniklo redšie cesto. Necháme ho aspoň hodinu kysnúť. Odoberieme z neho "za hrsť" a odložíme v čistej uzavretej nádobe do chladničky.
Pridáme ďaľších dvadsať dekagramov múky. Môže byť celozrnná pre hutnejšie cesto, alebo biela pre nadýchanejšie cesto. Všetko poriadne prepracujeme a necháme druhý krát kysnúť. Celozrnné cesto môžeme odložiť až na niekoľko hodín.

Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a hojne pooblievame olejom a roztlačeným cesnakom. Posypeme aj čerstvo namletým čiernym korením.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne pätnásť minút. Po upečení necháme vychladnúť. Olej sa zatiaľ vpije do chlebovej placky.

Keďže sme použili len celozrnnú múku, upiekli sme hutnú, chrumkavú, cesnakom voňajúcu placku, ktorú si môžeme dať ako zdravšiu alternatívu k čomukoľvek, k čomu by sme si bežne dali chlieb.

Nápad upiecť s kvásku koláč ma napadol hneď, ako som ho držal v rukách. Nedalo mi to pokoj, a tak som to vyskúšal.
Najprv si rovnako ako v predchádzajúcom recepte pripravíme základ. Odoberieme z neho a odložíme na ďaľšie pečenie. Do zvyšku pridáme dvadsať dekagramov bielej múky, dve lyžice hnedého cukru, jeden vanilkový cukor a deciliter oleja. Všetko premiesime a necháme kysnúť aj niekoľko hodín.

Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme ovocím (na obrázku sú kocky jabĺk) a najmenej na pol hodinu odložíme.

Z päť dekagramov masla, troch lyžíc hnedého cukru a troch lyžíc hrubej múky pripravíme posýpku. Obohatíme ju ešte hrsťou mandľových lupienkov a celý koláč bohato posypeme.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi pätnásť minút.

Tento ovocný koláč u nás doma nestihol ani poriadne vychladnúť. Vynikajúci, sladký, hutný, chrumkavý a k tomu ešte aj zdravý
Dobrú chuť!
