Perník na strúhanie je vlastne suchý nenaplnený perník bez polevy, ktorý sa v českej kuchyni používa na zahusťovanie čiernych omáčok, alebo ako posýpka na niektoré druhy koláčov. To všetko si ale ešte ukážeme niekedy nabudúce.
Dnes si pripravíme dvestopäťdesiat gramov ražnej múky, stodvadsaťpäť gramov medu, stodvadsaťpäť mililitrov teplého mlieka, peťdesiat gramov cukru (v pôvodnom recepte je tri krát toľko, ale ja som ubral), jeden žĺtok a pol balíčka kypriaceho prášku do perníka.

Začneme podobne ako sa začína pri pečení klasických amerických koláčov. V jednej mise zmiešame suché prísady, v druhej tekuté a nakoniec všetko zmiešame dohromady.

Cesto spracujeme varechou na tuhšiu a lepkavú hmotu. Lepí sa úplne na všetko, nepomôžu ani superstierky. Po vymiesení ho na hodinu odložíme do chladničky.

Malý pekáčik vystelieme papierom na pečenie a cesto do neho prenesieme. Jediná vec, ktorá odoláva úplnému zlepeniu sú mokré prsty. Pomocou mokrých prstov cesto nejako rozprestrieme. Povrch nemusí byť dokonale rovný ani rovnomerný. Predsa len, perník sa bude strúhať.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Áno prasklo mi to, ale zostal som (skoro) celkom pokojný. Stále som si opakoval. Bude sa to predsa strúhať.

Ešte teplý perník nakrájame na porcie. Po vychladnutí sa nám to už podarí jedine sekerou. Necháme ho celkom vychladnúť

Vychladnutý perník zabalíme, uložíme, uskladníme a môžeme sa tešiť na dobroty staročeskej kuchyne.

Podľa mňa je to napríklad aj celkom dobrý darček pre všetkých nadšených kulinárov, ktorí podobné drobnosti vedia vždy oceniť.
