Okrem kvalitného čistého bieleho tofu cca pol kilogramu, budeme potrebovať aj tri lyžice hladkej celozrnnej múky, dva krajce celozrnného tmavého chleba, mrkvu, petržlen, zemiaky, kokosový olej, slanú sójovú omáčku, horčicu, cibuľu a cesnak.
Na dochutenie dnešného receptu použijeme soľ, čierne mleté korenie, sušené mierne ostré chilli a citrónovú šťavu.

Tofu nakrájame na približne centimetrové plátky. Postupovat môžeme tak, že pátok prepolíme, potom obe polovice opäť prepolíme a opäť prepolíme...

Na pracovnú dosku uložíme papierovú kuchynskú utierku. Rozložíme na ňu plátky tofu, prikryjeme druhou utierkou a zaťažíme.

Necháme päť minút zaťažené. Tofu sa správa ako špongia. Týmto postupom (môžeme ho ešte raz zopakovať) z neho vymačkáme tekutinu a urobíme v ňom miesto na nasatie marinády.

Tú pripravíme z oleja, sójovej omáčky, cesnaku a citrónovej šťavy. Všetko spolu poriadne pomiešame. Ak nemáme slanú sójovú omáčku pridáme do marinády aj soľ.

Plátky tofu poriadne obalíme v marináde a necháme niekoľko minút odpočinúť.

Tmavý chlieb rozmixujeme v mixéri na čerstvú strúhanku. Pridáme k nej čierne korenie a chilli.

Ak nám zostala marináda, rozriedime ju vodou, pridáme múku a rozmiešame na riedku kašu. Namarinované tofu namočíme najprv do cestíčka...

a potom ho poriadne obalíme v ochutenej strúhanke.

Obalené poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Ako prílohu si pripravíme zeleninovú kašu. Mrkvu a petržlen ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Na posledných päť minút pridáme aj nadrobno nakrájané zemiaky.

Z uvarenej zeleniny scedíme vodu a tento vývar si odložíme na neskôr. K zelenine pridáme soľ, šťavu z polovice citróna a lyžicu kokosového oleja. Kokosový olej môžeme nahradiť iným, obyčajnejším, ale stratíme tak zaujímavú dochuť zeleninovej kaše.

Ponorným mixérom všetko spolu rozmixujeme celkom dohladka.

Nakoniec pripravíme ešte cibuľovú omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno a v troche oleja ju orestujeme do svetlo hneda.

Pridáme soľ, chilli, čierne mleté korenie, citrónovú šťavu a horčicu. Omáčku rozriedime vývarom, ktorý nám zostal z varenia zeleniny. Povaríme päť minút.

Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. A máme hotové a môžeme podávať.

Jemne pikantné, chrumkavé kúsky tofu so sviežou zeleninovou kašou a hutnou pikantnou cibuľovou omáčkou, to je výborný obed nie len pre vegánov.

Dobrú chuť.
