Varíme s medveďom - Pikantné tofu s cibuľovou omáčkou

Tofu u nás v kuchyni používame pomerne často. Receptov s ním, ako hlavnou ingredienciou, je však na našom blogu pomenej. Aj téme vegánskej kuchyne sme sa venovali len niekoľkokrát. Dnes sme pripravili niečo ako slávnostný vegánsky obed, v ktorom hlavnou ingredienciou je tofu. Jeho skalný odporcovia tu dnes nájdu aspoň recept na výbornú cibuľovú omáčku, ktorá sa hodí napríklad aj ku grilovaným, či pečeným mäsám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Okrem kvalitného čistého bieleho tofu cca pol kilogramu, budeme potrebovať aj tri lyžice hladkej celozrnnej múky, dva krajce celozrnného tmavého chleba, mrkvu, petržlen, zemiaky, kokosový olej, slanú sójovú omáčku, horčicu, cibuľu a cesnak.

Na dochutenie dnešného receptu použijeme soľ, čierne mleté korenie, sušené mierne ostré chilli a citrónovú šťavu.

Obrázok blogu

Tofu nakrájame na približne centimetrové plátky. Postupovat môžeme tak, že pátok prepolíme, potom obe polovice opäť prepolíme a opäť prepolíme...

Obrázok blogu

Na pracovnú dosku uložíme papierovú kuchynskú utierku. Rozložíme na ňu plátky tofu, prikryjeme druhou utierkou a zaťažíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Necháme päť minút zaťažené. Tofu sa správa ako špongia. Týmto postupom (môžeme ho ešte raz zopakovať) z neho vymačkáme tekutinu a urobíme v ňom miesto na nasatie marinády.

Obrázok blogu

Tú pripravíme z oleja, sójovej omáčky, cesnaku a citrónovej šťavy. Všetko spolu poriadne pomiešame. Ak nemáme slanú sójovú omáčku pridáme do marinády aj soľ.

Obrázok blogu

Plátky tofu poriadne obalíme v marináde a necháme niekoľko minút odpočinúť.

Obrázok blogu

Tmavý chlieb rozmixujeme v mixéri na čerstvú strúhanku. Pridáme k nej čierne korenie a chilli.

Obrázok blogu

Ak nám zostala marináda, rozriedime ju vodou, pridáme múku a rozmiešame na riedku kašu. Namarinované tofu namočíme najprv do cestíčka...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

a potom ho poriadne obalíme v ochutenej strúhanke.

Obrázok blogu

Obalené poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Obrázok blogu

Ako prílohu si pripravíme zeleninovú kašu. Mrkvu a petržlen ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Na posledných päť minút pridáme aj nadrobno nakrájané zemiaky.

Obrázok blogu

Z uvarenej zeleniny scedíme vodu a tento vývar si odložíme na neskôr. K zelenine pridáme soľ, šťavu z polovice citróna a lyžicu kokosového oleja. Kokosový olej môžeme nahradiť iným, obyčajnejším, ale stratíme tak zaujímavú dochuť zeleninovej kaše.

Obrázok blogu

Ponorným mixérom všetko spolu rozmixujeme celkom dohladka.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nakoniec pripravíme ešte cibuľovú omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno a v troche oleja ju orestujeme do svetlo hneda.

Obrázok blogu

Pridáme soľ, chilli, čierne mleté korenie, citrónovú šťavu a horčicu. Omáčku rozriedime vývarom, ktorý nám zostal z varenia zeleniny. Povaríme päť minút.

Obrázok blogu

Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. A máme hotové a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Jemne pikantné, chrumkavé kúsky tofu so sviežou zeleninovou kašou a hutnou pikantnou cibuľovou omáčkou, to je výborný obed nie len pre vegánov.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu