V podstate je to jednoduché. Kysnuté cesto vyvaľkáme na tenko a na vrch pokladieme všetko, čo máme radi. Vlastnej tvorivosti sa medze nekladú. Len pri nej nesmieme zabudnúť, že to čo upečieme, treba následne aj zjesť.
Čo budeme potrebovať
Na cesto kilogram polohrubej múky, kocku kvasníc, šesť decilitrov teplej vody, jeden a pol decilitra oleja, lyžicu cukru, lyžicu soli, lyžicu bylinkovej zmesi na pizzu (oregano, bazalka, tymian) a hladkú múku na posypanie.
Na potretie cesta jednu konzervu lúpaných paradajok, cesnak podľa chuti, jedno vajce, olivový olej a soľ.
Na povrch pizze môžeme poklásť naozaj čokoľvek, na čo máme chuť. U nás sa dobrá pizza neobíde bez paradajok, paprík, cibule, tvrdého syra, nivy, údeného syra, šunky, na tenko pokrájanej suchej klobásy, olív a kukuričky. Pokojne však povoľte uzdu svojej fantázii.

Najprv si pripravíme kvások. Šesť decilitrov teplej vody a lyžicu cukru rozmiešame a rozdrobíme kvasnice. Premiešame a necháme kvások vzísť.

Zatiaľ do dostatočne veľkej misy vysypeme múku, pridáme soľ a suché bylinky.

Kvások je hotový, keď začne "púšťať bublinky". Trvá to približne pätnásť až dvadsať minút.

Kvások vylejeme na múku, pridáme jeden a pol decilitra oleja...

... a všetko na rýchlo spracujeme tak, aby sa múka spojila z vodou. Potom hrudu nevypracovaného cesta preložíme na múkou posypanú dosku.

A miesime a miesime a miesime... Prekladáme a naťahujeme, až kým cesto nie je hladké a hebké.

Vrátime ho do misy, posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste stáť približne jednu hodinu.

Pokiaľ cesto vykysne, pripravíme si všetko na pizzu.
Konzervu lúpaných paradajok rozmiešame s vajičkom, roztlačeným cesnakom a soľou.
Zeleninu nakrájame na pásiky a krúžky. Všetky syry nastrúhame. Olivy vykôstkujeme. Kukuricu vyberieme z konzervy a keďže údený syr sme mali vo forme korbáčikov, rozobrali sme ich na jednotlivé fúzy.

Kým sme všetko krájali, strúhali, otvárali a miešali, cesto nám krásne naskočilo. Ale nedajme sa pomýliť a dajme mu ešte chvíľku.

Tak, až teraz je to presne ono. Cesto vyberieme. Zľahka prepracujeme a rozdelíme na toľko rovnakých častí, koľko chceme mať pízz. Ak ich robíme v strednej okrúhlej forme, bude to tak osem až desať kúskov. Ak použijeme veľké koláčové plechy, rozdelíme ho na päť častí.

Pracovnú dosku poriadne pomúčime a cesto vyvaľkáme na hrúbku jedného milimetra a na veľkosť použitého plechu. Plech potrieme olejom a cesto naň prenesieme.
Najprv cesto na plechu potrieme paradajkovou zmesou. Potom pokladieme všetkými pripravenými dobrotami. Následne všetko poriadne posypeme syrom.
Nakoniec ešte jemne poprášime bylinkami na pizzu a šup s tým všetkým do rozohriatej rúry.

Pečieme pri 200 stupňoch približne dvadsať minút. Keď je rúra poriadne rozohriata, stačí aj pätnásť. A vyberáme a vaľkáme a potierame a plníme stále dokola a dokola. Teplé pizze krájame a hneď podávame.

Dobrú chuť.
