Varíme s Medveďom - Pizza party

Obvykle na narážku: Mám chuť na pizzu. Odpoviem:Super aj ja, poďme do pizzérie Ale raz za čas sa nechám nahovoriť a namiesto návštevy reštaurácie sa pustím do pečenia domácej pizze. Musí byť tenká, chrumkavá a plná skvelých dobrôt. Vtedy obvykle ku nám voláme návštevy, aby tie kopy chrumkavých pízz niekto zjedol. Tento krát sme mali na návšteve brata a on pozval svojich kamošov na nefalšovanú medvediu pizza party.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (118)

V podstate je to jednoduché. Kysnuté cesto vyvaľkáme na tenko a na vrch pokladieme všetko, čo máme radi. Vlastnej tvorivosti sa medze nekladú. Len pri nej nesmieme zabudnúť, že to čo upečieme, treba následne aj zjesť.

Čo budeme potrebovať

Na cesto kilogram polohrubej múky, kocku kvasníc, šesť decilitrov teplej vody, jeden a pol decilitra oleja, lyžicu cukru, lyžicu soli, lyžicu bylinkovej zmesi na pizzu (oregano, bazalka, tymian) a hladkú múku na posypanie.

Na potretie cesta jednu konzervu lúpaných paradajok, cesnak podľa chuti, jedno vajce, olivový olej a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na povrch pizze môžeme poklásť naozaj čokoľvek, na čo máme chuť. U nás sa dobrá pizza neobíde bez paradajok, paprík, cibule, tvrdého syra, nivy, údeného syra, šunky, na tenko pokrájanej suchej klobásy, olív a kukuričky. Pokojne však povoľte uzdu svojej fantázii.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme kvások. Šesť decilitrov teplej vody a lyžicu cukru rozmiešame a rozdrobíme kvasnice. Premiešame a necháme kvások vzísť.

Obrázok blogu

Zatiaľ do dostatočne veľkej misy vysypeme múku, pridáme soľ a suché bylinky.

Obrázok blogu

Kvások je hotový, keď začne "púšťať bublinky". Trvá to približne pätnásť až dvadsať minút.

Obrázok blogu

Kvások vylejeme na múku, pridáme jeden a pol decilitra oleja...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


... a všetko na rýchlo spracujeme tak, aby sa múka spojila z vodou. Potom hrudu nevypracovaného cesta preložíme na múkou posypanú dosku.

Obrázok blogu

A miesime a miesime a miesime... Prekladáme a naťahujeme, až kým cesto nie je hladké a hebké.

Obrázok blogu

Vrátime ho do misy, posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste stáť približne jednu hodinu.

Obrázok blogu

Pokiaľ cesto vykysne, pripravíme si všetko na pizzu.

Konzervu lúpaných paradajok rozmiešame s vajičkom, roztlačeným cesnakom a soľou.

Zeleninu nakrájame na pásiky a krúžky. Všetky syry nastrúhame. Olivy vykôstkujeme. Kukuricu vyberieme z konzervy a keďže údený syr sme mali vo forme korbáčikov, rozobrali sme ich na jednotlivé fúzy.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kým sme všetko krájali, strúhali, otvárali a miešali, cesto nám krásne naskočilo. Ale nedajme sa pomýliť a dajme mu ešte chvíľku.

Obrázok blogu

Tak, až teraz je to presne ono. Cesto vyberieme. Zľahka prepracujeme a rozdelíme na toľko rovnakých častí, koľko chceme mať pízz. Ak ich robíme v strednej okrúhlej forme, bude to tak osem až desať kúskov. Ak použijeme veľké koláčové plechy, rozdelíme ho na päť častí.

Obrázok blogu

Pracovnú dosku poriadne pomúčime a cesto vyvaľkáme na hrúbku jedného milimetra a na veľkosť použitého plechu. Plech potrieme olejom a cesto naň prenesieme.

Najprv cesto na plechu potrieme paradajkovou zmesou. Potom pokladieme všetkými pripravenými dobrotami. Následne všetko poriadne posypeme syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoniec ešte jemne poprášime bylinkami na pizzu a šup s tým všetkým do rozohriatej rúry.

Obrázok blogu

Pečieme pri 200 stupňoch približne dvadsať minút. Keď je rúra poriadne rozohriata, stačí aj pätnásť. A vyberáme a vaľkáme a potierame a plníme stále dokola a dokola. Teplé pizze krájame a hneď podávame.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu