Pripravíme si čo najzdravšiu, stredne veľkú hlavu kelu, ktorú naplníme klasickou obľúbenou plnkou. U nás sme teda použili pol kilogramu mletého mäsa, tridsať dekagramov ryže, vajíčko a cesnak.
Plnku okoreníme mletým čiernym korením, červenou paprikou, drvenou rascou a sušenou petržlenovou vňaťou.

Všetky ingrediencie na plnku do kelovej hlavy spracujeme...

... do čo najkompaktnejšej masy.

Celú hlavu kelu dáme do vody, privedieme k varu a varíme štyridsať minút.

Scedíme ju a necháme ju celkom vychladnúť.

Kelové listy postupne olúpeme z hlavy, ale nesmieme ich oddeliť. Vytvoríme tým takú akoby kvetinu. Stredový hlúb vyrežeme.

Z plnky vyrobíme guľku, ktorou nahradíme vyrezaný stred.

Obalíme ju krajnými listami kelu a tie opäť obalíme plnkou.

Znovu obalíme listami a znovu použijeme plnku. najlepšie to ide tak, že plnku medzi dlaňami roztlačíme na placku a tou potom obalíme listy.

Nakoniec použijeme posledné kelové listy. Pre istotu sme hlavu oviazali kuchynským špagátom, ale nakoniec sa ukázalo, že to nebolo nutné.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi štyridsať minút.

Takto pekne to vyzerá na reze.

Ako prílohu sme si pripravili polentové hranolky. Z pol litra mlieka a dvoch decilitrov kukuričnej krupice pripravíme hustú polentu. V miske ju necháme celkom vychladnúť a stuhnúť.
Z masy nakrájame hranolky.

V horúcom oleji ich vypražíme do zlatova.

Voňavý a šťavnatý kúsok plnenej kelovej hlavy a výborné zvonku chrumkavé, zvnútra krémové polentové hranolky.

Dobrú chuť.
