Varíme s medveďom - Plnená kelová hlava

Ani neviem, kedy ma tento recept napadol. Plnený kelový list máme naozaj veľmi radi a pripraviť ho v nejakej obmene, bola taká malá výzva. Potom, keď som na farmárskych trhoch videl tú veľmi peknú kelovú hlavu, tak sa mi to nejako celé pospájalo a vzniklo toto jedlo. Nenaplníme len jednotlivé listy, ale celú kelovú hlavu naraz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Pripravíme si čo najzdravšiu, stredne veľkú hlavu kelu, ktorú naplníme klasickou obľúbenou plnkou. U nás sme teda použili pol kilogramu mletého mäsa, tridsať dekagramov ryže, vajíčko a cesnak.

Plnku okoreníme mletým čiernym korením, červenou paprikou, drvenou rascou a sušenou petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Všetky ingrediencie na plnku do kelovej hlavy spracujeme...

Obrázok blogu

... do čo najkompaktnejšej masy.

Obrázok blogu

Celú hlavu kelu dáme do vody, privedieme k varu a varíme štyridsať minút.

Obrázok blogu

Scedíme ju a necháme ju celkom vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kelové listy postupne olúpeme z hlavy, ale nesmieme ich oddeliť. Vytvoríme tým takú akoby kvetinu. Stredový hlúb vyrežeme.

Obrázok blogu

Z plnky vyrobíme guľku, ktorou nahradíme vyrezaný stred.

Obrázok blogu

Obalíme ju krajnými listami kelu a tie opäť obalíme plnkou.

Obrázok blogu

Znovu obalíme listami a znovu použijeme plnku. najlepšie to ide tak, že plnku medzi dlaňami roztlačíme na placku a tou potom obalíme listy.

Obrázok blogu

Nakoniec použijeme posledné kelové listy. Pre istotu sme hlavu oviazali kuchynským špagátom, ale nakoniec sa ukázalo, že to nebolo nutné.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi štyridsať minút.

Obrázok blogu

Takto pekne to vyzerá na reze.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako prílohu sme si pripravili polentové hranolky. Z pol litra mlieka a dvoch decilitrov kukuričnej krupice pripravíme hustú polentu. V miske ju necháme celkom vychladnúť a stuhnúť.

Z masy nakrájame hranolky.

Obrázok blogu

V horúcom oleji ich vypražíme do zlatova.

Obrázok blogu

Voňavý a šťavnatý kúsok plnenej kelovej hlavy a výborné zvonku chrumkavé, zvnútra krémové polentové hranolky.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu