Varíme s Medveďom - Plnená zapekaná polenta

Na tento jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept som si spomenul, keď som zapekal brokolicu. Povedal som si, že ten pečený polentový koláč trochu vylepším a pozháňal som španielske sušené paradajky, naložené v olivovom oleji. Ešte som len premýšľal nad tým, ako budem plnenú, zapekanú polentu variť a už mi tiekli sliny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Čo budeme potrebovať

Ingrediencií je dnes povážlivo málo. 250 g polenty, alebo kukuričnej krupice, sušené paradajky, 20 dekagramov parmezánu a dve vajcia. K tomu ešte budeme potrebovať soľ a olivový olej.

Polentu obvykle varievame z obyčajnej kukuričnej krupice, ale u nás v obchode ju nemali, a tak som kúpil túto instantnú. Trocha som sa toho obával, ale dopadlo to dobre.

Obrázok blogu

Najprv si uvaríme polentu. Jednoducho v litri jemne solenej vody uvaríme približne 250 g kukuričnej krupice. Kaša postupne hustne a veľmi príjemne vonia. Počas varenia šľaháme metličkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Uvarenú polentu necháme chvíľu chladnúť. Zatiaľ si nastrúhame parmezán, len malý kúsok si odložíme.

Obrázok blogu

Nastrúhaný parmezán spolu s vajíčkami pridáme k mierne vychladnutej polente a ešte raz poriadne vyšľaháme.

Obrázok blogu

Pekáčik vymažeme olivovým olejom a uložíme do neho polovicu zmesi. Sušené paradajky pokrájame na rezančeky a rozložíme na polentu. Pridáme aj olej z paradajok.

Obrázok blogu

Všetko prikryjeme druhou polovicou polenty a pekne vyhladíme.

Obrázok blogu

S pomocou polievkovej lyžice vytvoríme na povrchu polenty ozdoby a poprášime ju strúhancami z odloženého kúsku parmezánu.

Obrázok blogu

Pečieme v dobre vyhriatej rúre približne 30 až 40 minút. Polenta musí byť na povrchu krásne zlatohnedá.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Takto upravenú polentu môže podávať ako prílohu k pečeným a grilovaným mäsám, alebo si k nej pripravíme ešte trochu zeleninového šalátu a spolu podávame ako hlavné jedlo. My sme si spravili šalát s cherry paradajok, pečenej papriky a mladej cibuľky, ochutený balsamicovým octom, olivovým olejom a trochou morskej soli. Hodilo sa to výborne.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu