Čo budeme potrebovať
Ingrediencií je dnes povážlivo málo. 250 g polenty, alebo kukuričnej krupice, sušené paradajky, 20 dekagramov parmezánu a dve vajcia. K tomu ešte budeme potrebovať soľ a olivový olej.
Polentu obvykle varievame z obyčajnej kukuričnej krupice, ale u nás v obchode ju nemali, a tak som kúpil túto instantnú. Trocha som sa toho obával, ale dopadlo to dobre.

Najprv si uvaríme polentu. Jednoducho v litri jemne solenej vody uvaríme približne 250 g kukuričnej krupice. Kaša postupne hustne a veľmi príjemne vonia. Počas varenia šľaháme metličkou.

Uvarenú polentu necháme chvíľu chladnúť. Zatiaľ si nastrúhame parmezán, len malý kúsok si odložíme.

Nastrúhaný parmezán spolu s vajíčkami pridáme k mierne vychladnutej polente a ešte raz poriadne vyšľaháme.

Pekáčik vymažeme olivovým olejom a uložíme do neho polovicu zmesi. Sušené paradajky pokrájame na rezančeky a rozložíme na polentu. Pridáme aj olej z paradajok.

Všetko prikryjeme druhou polovicou polenty a pekne vyhladíme.

S pomocou polievkovej lyžice vytvoríme na povrchu polenty ozdoby a poprášime ju strúhancami z odloženého kúsku parmezánu.

Pečieme v dobre vyhriatej rúre približne 30 až 40 minút. Polenta musí byť na povrchu krásne zlatohnedá.

Takto upravenú polentu môže podávať ako prílohu k pečeným a grilovaným mäsám, alebo si k nej pripravíme ešte trochu zeleninového šalátu a spolu podávame ako hlavné jedlo. My sme si spravili šalát s cherry paradajok, pečenej papriky a mladej cibuľky, ochutený balsamicovým octom, olivovým olejom a trochou morskej soli. Hodilo sa to výborne.

Dobrú chuť
